Pengarna från donationen ska gå till en ny byggnad, där en domteater med den senaste visualiseringstekniken samt en virtual reality-arena ska byggas upp.
Domteatern och virtual reality-tekniken kommer göra det möjligt att förklara komplexa sammanhang och svårbegripliga fenomen. Det genom att färdas i tid och rum och till platser eller situationer som annars skulle vara omöjliga att uppleva. De tre första produktionerna kommer handla om rymd, klimat mikrokosmos.
– På Tekniska museet utgår vi från barn och ungas upptäckarglädje och med vår nya satsning får de möjlighet att utforska teknik på ett helt nytt sätt. Om vi ska kunna möta framtidens kompetensbehov måste vi stärka barn och ungas tekniska självförtroende och inspirera dem till morgondagens innovatörer, säger Peter Skogh, museidirektör på tekniska museet i ett pressmeddelande.
Museet kommer även samarbeta med Stockholms stad, för att utveckla besöksnäringen.
– Satsningen bidrar till att ytterligare positionera Stockholm som en av de ledande städerna i världen inom spel och VR. Det speciellt glädjande med en satsning på barn och unga, säger Karin Wanngård, från finansborgarrådet.
Byggnaden för domteatern och VR-arenan beräknas kosta mellan 30 och 50 miljoner kronor och väntas öppna våren 2019.