Hallå där… Alex Olofsson, projektledare på Kiruna Snöfestival. För Eventeffect berättar han om syftet med Kiruna Snöfestival och vad som är den största utmaningen.
– Kiruna Snöfestival arrangerades för första gången 1986, så i år firade vi alltså 35 år som festival. Från början var det ett kommunalt arrangemang, berättar Alex och fortsätter:
– Genom åren har det varit en rad olika aktörer som varit värd för festivalen. Vi som är en ideell förening tog över festivalen 2012.
Marknadsför Kiruna som en vinterstad
Syftet med Kiruna snöfestival är att marknadsföra Kiruna som en vinterstad.
– Innan Kiruna Snöfestival stod hotellen tomma i Kiruna under vintermånaderna. Men med satsningar som Kiruna Snöfestival och lanseringen av begreppet Kiruna Winter City har Kiruna blivit ett självklart resemål för vinterturister, berättar Alex och fortsätter:
– Vi vill hålla liv i den 35 år gamla traditionen och fortsätta ta hit konstnärer som utsmyckar Kiruna med de fantastiska konstverk.
Konst, kultur och nöje
Festivalen är en helg med konst, kultur och nöje. Målet är att fortsätta hålla festivalen levande fram tills att det är dags att flytta staden ned till Kirunas nya stadskärna.
Höjdpunkten för festivalen är Kiruna Internationella Snöskulpturtävling som pågår under hela festivalen.
– Årets upplaga av tävlingen blev verkligen jättelyckad. Vi hade tävlande konstnärer från Ryssland, Tyskland, Indien, Spanien och också ett svenskt lag som deltog, berättar Alex och fortsätter:
– Förutom snöskulpturtävlingen så är Världsmästerskapen i Snöslungerace alltid en riktig publikdragare.
50 procent turister
Besökarna är 50 procent Kirunabor och 50 procent turister.
– Vi har många turister från hela Sverige och världen som reser till Kiruna för att få uppleva vintern och Kiruna Snöfestival.
Festivalen pågår i fem dagar och under lördagen som är huvuddagen, var det mellan två och tre tusen besökare.
Ekonomisk utmaning
Den största utmaningen med att arrangera Kiruna snöfestival är få ihop det ekonomiskt, berättar Alex.
– Det är väldigt svårt att få samhället, näringslivet och politiken att vilja betala för kultur och konst. Men kulturen och konsten är otroligt viktig för ett samhälle, säger Alex.
Kiruna Snöfestival är på många sätt ett väldigt litet arrangemang med en väldigt låg påverkan på samhället och miljön, menar Alex.
– All snö vi använder är naturlig och hämtas från Kirunas närområde. Vi använder inga kemikalier i snön, som de gör på många andra snöfestivaler, berättar Alex.
Viktigt att få med samhället
Alex menar att eventet i grund och botten inte är särskilt märkvärdigt. Det viktigaste är att få med sig hela samhället.
– En festival som Kiruna Snöfestival är verkligen en kollektiv insats som är helt beroende av att lokala föreningar deltar och att näringslivet stödjer oss. Så går ni i tankarna på att arrangera en festival, försök få med er så många som möjligt. Ensam är INTE stark, avslutar Alex.