Så skapas hållbara möten, destinationer och upplevelser
Välkommen till Hållbar Besöksnäring 2018 – mötesplatsen för dig som strategiskt och praktiskt hanterar de stora och nya hållbarhetsutmaningar som näringen möter.
Besöksnäringen i Sverige är i stark tillväxt och innovationskraften inom hållbarhet är stor. Nu gäller det att fortsatt klara de miljö- och hållbarhetsutmaningar som blir allt mer påtagliga. Några har lyckats väl, andra är på gång och många har fortfarande mycket kvar att lära.
Konferensen arrangeras den 7 november av Aktuell Hållbarhet och du som läsare av Eventeffect erbjuds specialpris.
Erbjudande till Eventeffects läsare, spara 1 000 kronor per deltagare. Ord.pris 3 900 ex.moms genom bokning på nedan länk betala 2 900 kronor ex.moms per deltagare.
BOKA HÄR
Agenda:
Frukostseminarium och registrering
08.00 Registrering och utställning öppnar.
Kaffe och smörgås serveras. Frukostseminarium och mingel
08.15-9.00 Besök ett frukostseminarium eller mingla i utställningen
Hållbar Besöksnäring 2018 ger organisationer och intressenter möjlighet att hålla egna frukostseminarier. Börja dagen med ett besök i utställningen eller gå på något av frukostseminarierna (uppdateras löpande). Kaffe och smörgås serveras.
Inledning
09.10 – 09.15 Välkomna!
Moderator för dagen hälsar välkommen till Hållbar Besöksnäring
09:15 – 09:30 Det här krävs av framtidens hållbara vinnare
Besöksnäringen omsätter över 300 miljarder kronor per år och har som vision att, på ett hållbart sätt, fördubbla sin omsättning från år 2010 fram till år 2020. Som tjänstesektor finns stora möjligheter att hantera klimat- och miljöfotavtryck. Framtidens vinnare är hållbara, men vägen dit är inte alltid lätt.
– Kaj Török, informations och hållbarhetschef Max
09.30 – 10.00 Trenderna som förändrar besöksnäringens ansvar
Alla måste dra sitt strå till stacken för att besöksnäringen ska utvecklas i en hållbar riktning. Vilka är framgångsfaktorerna i besöksnäringen? Politiker, forskare och företagare bjuds in till diskussionen.
– Erica Kronhöffer, hållbarhetschef, SJ
– Jan Peter Bergkvist, hållbarhetsrådgivare, SleepWell AB
– Erik Lundberg, forskare, Centrum för turism Göteborgs Universitet
– Christina Rådelius, hållbarhetchef, Tillväxtverket
10.00 – 10.20 Trendbrottet: Hållbarhet högsta prioritet för den olympiska rörelsen
Stockholm söker Vinter-OS 2026. Det sker samtidigt som den olympiska rörelsen står inför en omvälvande förändring. Skrytbyggen och tunga investeringar i infrastruktur är inte längre något krav, snarare ett hinder för att få vara med i leken. Stockholms upplägg presenteras med befintliga arenor, en minimal investeringsbudget och en allomfattande hållbar strategi.
– Ricard Brisius, vd Vinter-OS i Stockholm
10.20 – 10.45 Vad krävs för att skapa ett hållbart OS i Stockholm?
Det finns gott om mindre smickrande historier om olympiska spelen och dess arrangörer. Allt från politisk proganda till kostsamma skrytbyggen, korruption och doping. Men också mycket glädje, stolthet, spänning och oväntad förbrödring mellan forna fiender. Vad skulle ett OS betyda för besöksnäringen i Sverige och har vi vad som krävs? Här diskuteras den nya riktningen och de krav som kommer att ställas på ett OS i Stockholm 2026.
– Ricard Brisius, vd Vinter-OS i Stockholm
– Niclas Ihrén, hållbarhetsexpert, vd Matters Group
– Politiker, Stockholm, under inbjudan
– Jessica Lindell Vikarby, svensk alpin olympier
– Titti Rodling, vd, Svenska Skidanläggningars Organisation
Paus
10.45 – 11.15 Kaffepaus
Möjlighet att nätverka och besöka utställningen
11.15 – 11.30 Så blev nyanlända en välkommen resurs för Nordic Choice Hotels
Genom att erbjuda arbete vill Nordic Choice Hotels medverka till att integrera nya svenskar. För att detta ska vara möjligt så krävs en bra dialog och samarbete med Migrationsverket. Sedan en tid tillbaka erbjuder myndigheten möjligheten att ansöka om att bli en certifierad arbetsgivare. Certifieringen innebär att handläggningstiden av arbetstillstånd kraftigt kortas till högst 20 arbetsdagar.
– Ann Ekengren, VP People & Culture Choice Hotells Choice Hotels
11.30 – 12.00 Social hållbarhet i besöksnäring – när mångfald blir lönsam
Besöksnäringen har stora möjligheter att vara en positiv kraft för social hållbarhet. Hotell- och restaurangbranschen är i dag den bransch som i högst grad anställer nyanlända och utrikesfödda. I näringen finns också ofta det första jobbet för ungdomar. Med detta följer också ett ansvar, att motverka diskriminering och att erbjuda schysta arbetsvillkor.
– Jonas Siljhammar, vd Visita.
– OskarAdenfelt, projektledare, Foresprogram Migration och integration
– Ann Ekengren, VP, People & Culture Choice Hotells Choice Hotel
– Tsehainesh Tekleab, miljöstrateg, Arbetsförmedlingen
Paus
12.00 – 13.00 Lunch
Möjlighet att nätverka och besöka utställningen
Erbjudande till Eventeffects läsare, spara 1 000 kronor på per deltagare. Ord.pris 3 900 ex.moms genom bokning på nedan länk betala 2 900 kronor ex.moms per deltagare.
BOKA HÄR
Fördjupning – verktyg för förändring
13.00 – 14.00 Välj en av tre parallella sessioner
A.1 I praktiken: Att skapa hållbara och lönsamma event
Hur påverkas branschen av krav på hållbarhet och hur kan aktörerna driva mot mer hållbara och samtidigt lönsamma möten och evenemang?
– Katarina Thorstensson, hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co och ordförande för GMIC Sweden
– Camilla Zedendahl, vd, Kungl. Djurgårdens Intressenter/Royal Djurgården
– Caroline Strindmar, hållbarhets.- och livsmedelsstrateg, Visita
– Maja Törngren, försäljningsansvarig, Meetx
A.2 Så blir besöksnäringen resurseffektiv
Utan flödet av energi, material, avfall och andra resurser fungerar inte besöksnäringen, samtidigt är kontroll och minskning av resursförbrukning nödvändigt. Hur kan besöksnäringen klara detta med bibehållen lönsamhet? Ta del av goda exempel från branschen. Mestros IT-system hjälper hotellnäringen att hålla koll på resursflöden och Waterfront i Stockholm klarar delar av sin energiförsörjning med hjälp av sjövatten i anläggningens närhet. Medan konferensanläggningen Sigtunahöjden gärna kommunicerar sina hållbarhetssatsningar med besökarna.
– Gustav Stenbeck, vd, Mestro
– Maria Tullberg, General Manager, Waterfront
– Lotta Giesenfeld Boman, vd, Sigtunahöjden
A.3 Lärdomar om hållbar turism i landsbygdskommuner
Att sätta kommunen på kartan är varje lokalpolitikers dröm och i många fall är besöksnäringen en förutsättning för en bygds överlevnad. Men det är inte alltid lätt att hantera konflikten mellan exploatering och bevarade naturvärden. Vi talar om hur små aktörer kan bidra till en varsam och hållbar affärsutveckling av besöksnäringen i Småland, hur Tivedens urskog kan bli en turistmagnet utan att ta skada, och om örnar och alpina skidåkare kan kan leva sida vid sida Härjedalen.
– Anna Hegethorn, affärsutvecklare, Smålands Turism AB
– Mats Svensson, styrelseordförande, Örndalen
– Per Angelstam, professor, SLU
Paus
14.00 – 14.30 Kaffepaus
Möjlighet att nätverka och besöka utställningen
14.30 – 15.15 Välj en av tre parallella sessioner
B.1 Guidning för restauranger – måltider inom planetens gränser
Nyligen lanserade WWF måltidskonceptet ”One Planet Plate” som utifrån ledande forskning med tydliga kriterier ger guidning till hållbara måltider som gynnar klimatet, den biologiska mångfalden och människors hälsa – en måltid som helt enkelt ryms inom planetens gränser. Här får du en försmak av och unika insikter om framtidens restaurangmeny.
– Anna Richert, senior expert hållbar mat, WWF
– Talare under inbjudan
B.2 Att skapa hållbara destinationer
Sälen och Idre har under perioden 2016–2018 varit piloter för den norska modellen ”Bærekraftig reisemål” som certifierar destinationer som har ett systematiskt hållbarhetsarbete. Region Östergötland har istället valt att satsa mot Top100 i den internationella certifieringen Green Destinations. Stockholms Hamnar har en omfattande utmaning med en miljon kryssningspassagerare som varje säsong kommer på besök.
– Camilla Lind, projektledare Site Destination
– Emil Selse, projektledare Visit Östergötland
– Johan Castwall, vd, Stockholms Hamnar
B.3 Så minskar besöksnäringen transporternas klimatpåverkan
Stena Line möter tuffa miljökrav med nya bränslen och eldrift i hamn. I Östersund pågår de sista förberedelserna inför Skidskytte VM som ska bygga på fossilfria transporter så lång det överhuvudtaget är möjligt. Klimatsmart Semester är en digital plattform med verktyg och kunskapsinnehåll som främjar människors möjligheter att turista med låg klimatpåverkan.
– Cecilia Andersson, Environmental Manager, Stena Line
– Ufl von Sydow, hållbarhetsinspiratör, Skidskytte-VM
– Christer Wedin, logistikchef, Skidskytte-VM
– Erik Lundberg, forskare, Centrum för turism Göteborgs Universitet
Paus
15.15 – 15.30 Förflyttning till plenum
Utblick
15.30– 16.00 Öarna som älskas ihjäl
Mallorca, Santorini, Island och Gotland, öar som håller på att älskas ihjäl. På öarna i Medelhavet reser sig befolkningen och protesterar mot turistinvasionen. Med över två miljoner turistbesök per år tär nu turismen hårt på det unika som Island har att erbjuda. Hur skapas en hållbar infrastruktur, hur undviks överturism och hur får man näringen att tacka nej till intäkter för att säkra ekosystemens välmående? Möt forskaren Ulrika Persson Fischier som i höst startar en internationell forskarutbildning om hållbar turism på Campus Gotland.
– Ulrika Persson Fischier, antropolog och turistforskare, Uppsala Universitet
Prisutdelning
16.00 – 16.20 Företagen i framkant
Hållbar besöksnäring delar för första gången ut priser till tre aktörer som förtjänar extra uppmärksamhet. Var med när Årets hållbara event, och Årets hållbara destination utses. Dessutom prisar GMIC Sweden Årets Hållbarhetsinsats inom besöksnäringen.
Framtidsutmaningen
16.20 – 16.40 Riktig nyttiga affärer för miljö och klimatets skull
Gigafood är företaget som sätter vegansk mat i strålkastarljuset genom att göra den estetiskt tilltalade, god, näringsrik, hållbar och tillgänglig för människor i vardagen. Hållbarhet sätts i första rummet genom hela produktionskedjan och målsättningen är att sätta trenden för hur ett hållbart och transparent företagande ska se ut.
– Ida Högberg, vd och grundare, Gigafood
Avslutning
16.45 Dagens moderator avslutar dagen
17.00 Mingel
Mingel med dryck och tilltugg fram till kl. 18.00
Erbjudande till Eventeffects läsare, spara 1 000 kronor per deltagare. Ord.pris 3 900 ex.moms genom bokning på nedan länk betala 2 900 kronor ex.moms per deltagare.
BOKA HÄR