Tekniska museet har sedan starten för snart 100 år sedan varit en plats för att visa innovationernas kraft att förändra världen, och skapa en plats för möten mellan akademi, näringsliv och besökare.
– Intresset för att välja museet som plats för företag att hålla möten och aktiviteter kring hållbar innovation har vuxit under många år, men det senaste året har det blivit en allt tydligare efterfrågan på riktiga upplevelser och aktiviteter kopplat till hållbarhet – kanske som en motvikt till teoretiska målsättningar och torftiga Teams-möten, säger Annika Brantingson, eventansvarig på Tekniska museet.
Tekniska museets stora Maskinhall har förvandlats till en framtidsstad – en interaktiv utställning som visar upp innovationer och idéer som tar oss mot målet om nollutsläpp. Det är en utställning som visar de utmaningar vi står inför, men som samtidigt ger framtidshopp och lust att vara en del av förändringen – oavsett om det är som storslagen innovatör, eller genom att driva fram förändringar på arbetsplatsen, skolan eller i hemmet. Genom att kombinera framtidsvisionen med historia visar Tekniska museet inte bara hur vi hamnat där vi står idag, också hur vi tidigare lyckats lösa stora utmaningar.
Tillsammans med innovationsbyrån Upgreen har Tekniska museet designat ett workshopkoncept för företag och organisationer som vill utforska och samverka kring framtidens hållbara lösningar och affärsmodeller. Här kombineras inspiration och upplevelser i utställningen Zero City med en crash course kring klimatomställning och en interaktiv workshop som specialanpassas för varje företag.
– För företagen har det här varit en riktig hit, berättar Annika Brantingson. Att tillsammans med kollegor samverka kring hur vi kan bidra till att bygga en hållbar framtid ger både energi, kunskap och inspiration. Men framför allt kan vi nästan garantera att deltagarna går härifrån med en tydlig plan på hur de ska sätta igång att bygga en hållbar framtid, redan dagen därpå.
Nu byggs nästa satsning på Tekniska, den största sedan museet startade. På innergården växer Wisdome Stockholm fram, en upplevelsearena med omslutande projektioner i 3D som skapar hisnande visualiseringar av vetenskap, men också helt nya möjligheter för företagsevent utöver det vanliga.
– Wisdome är nog så långt från ett Teamsmöte vid köksbordet man kan komma. Vi tar dig längre bort, djupare ned och närmre inpå än du någonsin varit. Med något av världens vassaste visualiseringsteknik i en spektakulär byggnad helt i trä kan vi skapa helt otroliga upplevelser för företag, säger Annika Brantingson.
Wisdome Stockholm beräknas öppna under hösten 2023.
Annika Brantingson
Eventansvarig & Hållbarhetssamordnare Tekniska museet