Tidigare kunde jag få frågan: ”Framtidens möten är digitala, kommer mässor finnas kvar?”. Efter pandemin har jag inte fått den frågan en enda gång. Vi har snabbt anpassat oss till effektiva digitala möten, och de kommer alltid att spela en betydande roll. Men behovet av, och önskan att träffas personligen, består.
Vi går nu in i 2024 med en känsla av osäkerhet. Europa är drabbat av krig och det finns starka, polariserande krafter som utmanar demokratiska värderingar i västvärlden. Personliga möten och internationella affärsrelationer kommer att bli än mer viktiga för att motverka polarisering och underlätta förståelse, och här har mässor en central roll att spela.
Svenska företag påverkas av negativa krafter, vilket leder till defensiva beslut och bromsad tillväxt. Men min uppmaning är att våga, för det finns möjligheter för svenska företag att exportera mer. Den svenska kronan är historiskt svag, europeiska företag efterfrågar säkra och korta leveranser, och intresset för hållbara produkter ökar. Det är aldrig så enkelt att ta marknadsandelar som när konkurrenterna tvekar.
Mässtrenderna för 2024 pekar mot en konsolidering; färre men större mässor där hela världen samlas. Samtidigt etableras mindre, lokala kostnadseffektiva och mer flexibla showroom eller roadshow-liknande koncept. I takt med att fler företag omfamnar hemarbete blir mässor också en plats för att samla personalen, bygga teamkänsla och förstärka företagskulturen.
I Europas dynamiska landskap ställs mäss- och mötesindustrins position inför utmaningar och förändringar. MENA-regionen, med sina pulserande möjligheter, stiger i betydelse, och efterfrågan på Dubai-mässorna når nu högre höjder än någonsin före Covid-19. En föränderlig värld kräver innovativa mötesplatser och Saudiarabien har snabbt blivit föremål för hela världens uppmärksamhet. Här talas det om 38 nya event- och mässanläggningar, en imponerande tolv mil lång skyskrapa kallad The Line som kan husera 1,5 miljoner människor, och turistsatsningen NEOM med en häpnadsväckande halv biljonbudget. Mässor i Turkiet gynnas då landet på det världspolitiska planet hamnat i en gynnsam position, och det har de även gjort inom handeln. Trots en del negativa nyheter från Kina och politiska osäkerhetsfaktorer, går massindustrin starkt. En påminnelse till alla skeptiker: Räkna aldrig ut Kina, där är fortsatt världens största producent och konsumentmarknad.
Trots alla osäkerhetsfaktorer ser 2024 mycket lovande ut för branschen.
Slutligen, jag träffade Ukrainas turistbyrå nyligen. Det är väl ingen överdrift när jag säger att de står inför en till synes omöjlig uppgift just nu beträffande turismen, men deras budskap fastnade: ”Visit Ukraine after the victory.”
Mattias Dahlquist, Managing Director Messeforum AB
Official representative of Messe Frankfurt in Sweden and Norway