Efter det för oss fantastiska 2019 (extra lätt att glädjas åt i dessa tider) gick vi in i 2020 med stor tillförsikt. Trots en femtio-procentig tillväxt i ryggen var det fortsatt framåt, uppåt och på gasen som gällde.
Vi hade identifierat vad vi gjort bra, vad som var vår ”bread and butter-produkt”, vart vi hade störst tillväxt och med vilka projekt vi skulle växa. Utland var ett sådant. Vi hade förberett oss minutiöst under väldigt lång tid för att bygga ett starkt koncept, med starka leverantörer för att kunna ta med våra kunder ut i världen.
När vi tittade på orderingången inför året var det ganska många miljoner i intäkter och flera tusen resenärer inbokade på just olika utlandsarrangemang.
Det ”boostade” oss såklart, vi hade ett tydligt uppsatt mål- Vi skulle ut i världen! Nu stod vi där på startlinjen i januari och var redan en väldigt bra bit på väg – trodde vi i alla fall. För det blev ju såklart inga resor, eller en hann vi faktiskt med innan allt klappade igen.
Det blev såklart inga konferenser, middagar, fester eller vår-kickoffer heller för den delen.
Vi trodde att till sommaren då är vi igång igen, sen trodde vi till hösten, till julen, efter julen, till sommaren 2021 och nu vet jag inte vad jag tror över huvud taget längre. Kanske är det lika bra, för det enda jag med säkerhet vet om det här året är att varje gång jag trott något så har det varit fel. I alla fall när jag har försökt vara epidemiolog, därför försöker jag numera undvika det så mycket det bara går.
Något som vi och flera andra däremot var väldigt mycket bättre på var att snabbt ställa om till digitalt. Eller snarare att ställa om till en kanal som kunderna faktiskt kunde använda och köpa.
Jag har egentligen lite svårt för det extremt breda begreppet att kalla det vi numera gör för ”digitalt”. Vi har ju alltid jobbat mycket med digitala lösningar, men på andra sätt såklart. Nu när vi dock ligger organiskt högst när man googlar ”digitala event”, får jag erkänna att jag börjat förlika mig med det.
Efter ungefär två månader av fullständigt mörker producerade vi den sjunde maj vårt första streamade studioevent, det var jungfrufärden för vårt egna koncept Live & Dine, som kom att spela en viktig roll PR-mässigt för oss under resten av året.
Jag kan ärligt säga att det aldrig blev någon ekonomisk succé, men brus, det blev det! Vi hade gjort ett väldigt bra jobb med materialet kring konceptet och med det lyckades vi skapa stor spridning, det pratades om Live & Dine överallt och jag tycker det var med rätta, för konceptet är riktigt bra!
Det blev ett antal studioproducerade evenemang i maj och framförallt juni. Därefter, under sommaren bestämde vi oss för att bygga en egen studio. Live & Dine var länge det som gjorde att kunderna hittade in till oss. Det gav oss konkreta frågor och det var värdefullt men med de flesta av kunderna har vi gjort helt andra saker.
Första september var vår egna studio helt klar och ungefär samtidigt kändes det som att handbromsen började lätta hos vissa köpare. Fler förstod att det var dags att kommunicera igen.
Sedan dess har det varit full fart i studion och vi har även producerat en hel del större produktioner på andra ställen. Antingen där vi byggt upp egna temporära studios eller där vi gått in i andra befintliga.
Under hösten har vi haft kunder som FN, Google, HP, Ellevio, Bonnier News och många, många fler i studion.
Vi har haft högt uppsatta politiker i flera produktioner som bland andra vice stadsminister Isabella Lövin, Anders Ygeman, Lena Hallengren och Anna König Jerlmyr.
Vi har producerat alltifrån Vårdföretagarnas svar på den så uppmärksammade IVO-rapporten, till digitala afterworker, matlagningsevent, presskonferenser, webinarier, produktlanseringar och nätverksträffar. Studio är kraftfullt och det finns massvis med användningsområden.
Det låter som att vi har klarat oss rätt bra heller hur? Jag tycker det, utifrån förutsättningarna har vi hanterat året med bravur. Jag tror att vi har tagit marknadsandelar och ekonomiskt kommer vi i alla fall lyckas stänga året med svarta siffror, det är jag väldigt stolt över.
Samtidigt, vi tappar nästan 50% av omsättningen, vi har fått minska personalstyrkan, vi har fått lägga en helt ny plan, sätta nya mål och faktiskt skruva lite på vår affärsidé, så det har såklart också varit en stor prövning.
Event kommer alltid finnas i vårt DNA men framåt kommer stort fokus även ligga på att bygga ett bredare erbjudande med flera kanaler, både fysiska och i olika digitala format.
Vi har redan flera nya typer av projekt där vi jobbar med sociala medier, poddar, film och annonsering.
Vi bygger strategier och koncept samtidigt som vi också producerar allt innehåll. Alltifrån annonser, siter, till ljudinspelningar, video och trycksaker.
Det är mycket som är nytt och det är det som kommer skilja agnarna från vetet i och efter den här krisen. Vilka kan ta sig an den nya spelplanen, den nya världsordningen?
Det låter superdrastiskt när experter säger; ”Det blir aldrig som vanligt igen”. Jag tyckte de där orden var hemska de första gångerna jag hörde dem.
Samtidigt, ingenting har någonsin alltid varit som förr och givetvis kommer det inte vara så den här gången heller.
Vi har befunnit oss i en form av undantag ett bra tag nu, på grund av pandemin och de restriktioner och rekommendationer som följt med den. Samtidigt befinner vi oss också i en tidsmaskin som håller på att skjuta oss tio år eller kanske ännu mer rakt in i framtiden.
Självklart kommer man att börja träffas fysiskt igen, arrangera fysiska event och konferenser, gå på fotboll med fullsatta läktare, hoppa tillsammans på konserter, resa över världen osv. Det är ju för de här sakerna vi lever.
Däremot har vi på grund av den tid vi just nu lever i slutat göra många saker som vi aldrig kommer börja göra igen.
Vi kommer ha färre externa mindre möten, typ sex-åtta personer som bokar ett rum en dag på ett hotell och köper lunch och fika paket, varför? För att det är effektivare att ha dem på kontoren eller kanske digitalt istället (små möten är enklast att producera digitalt), framförallt om det är deltagare som behöver resa in.
Vi kommer resa betydligt mindre i tjänsten- Det är dåligt för miljön och det äter massor av människors dyrbara tid och av företagens pengar.
Vi kommer troligtvis ofta filma våra konferenser och event så att deltagare kan välja om dem vill vara på plats eller inte.
Vi kommer fortsätta producera många event digitalt så att vi kan nå ut till fler och för att vi ska kunna koppla ihop dem med olika digitala verktyg som CRM-system, utvärderingssystem osv.
Alla de här sakerna kommer vara bestående av den enkla anledningen att vi vill det. Vi tycker det är bra om vi inte behöver åka fram och tillbaka Stockholm-Malmö över en dag för att ha ett möte. Det är dåligt för miljön och det tar massor av tid för oss som personer. Vi har hela tiden haft det här beteendet för att vi har trott att vi måste och för att vi har varit rädda att prova alternativet.
Vi har trott att vi måste ses, skaka hand och kramas och att det har varit det enda sättet att bygga relation och göra affärer, men nu har vi märkt att det finns alternativ.
Förändringarna är inte farliga, förändringarna är precis vad vi behöver och dem hade förr eller senare hänt ändå. Nu kommer dem snabbare och betydligt mer plötsligt än någon hade kunnat förutse. Obehagligt och jätteinspirerande.
Det kan låta mindre ödmjukt men det går inte att komma ifrån att detta är en möjlighet, för alla. Ju mer drabbad ens bransch är, desto större är möjligheterna att dra nytta av läget och förändra balansen i konkurrensen.
Den möjligheten ska vi ta och det var därför vi tidigt satsade på studioproduktion och nu på att bredda vårt erbjudande. Vi kommer trycka gasen i botten nu. 2021 kommer bli tufft, jag tror att det kan bli precis lika tufft som 2020, men nu finns det en marknad igen och dem ska vi attrahera med ett modernt, uppdaterat och riktigt bra totalerbjudande.
För det finns inget kaos längre, det är inget undantag längre. Det är början på framtiden som är här nu och framtiden är helt ointresserad av vad som hände innan pandemin.