Aveqias och Kungliga tekniska högskolan, KTH har tillsammans skapat en innovationsworkshop. I Aveqias gastronomilabb fick deltagarna sätta sina nya kunskaper på prov i praktiken. Syftet var att uppleva känslan av att allt är möjligt.
Här berättar Mikael Björkqvist, marknadschef på Aveqia, om hur han skapade workshopen tillsammans med KTH.
Använde matlagning som plattform
– Bakgrunden till workshopen kom från en idé att använda matlagningen som plattform för att testa olika modeller, processer och flöden. Den ursprungliga tanken har funnit ganska länge, vi har jobbat med teambuilding i det formatet i 20 år, men under en masterutbildning undersökte jag lite djupare hur det skulle kunna funka rent praktiskt, berättar Mikael Björkqvist och fortsätter:
– Vi hittade en pedagogisk process att hänga upp lärandet på. Sedan sökte vi vägar till marknaden där vi oftast behöver en partnerorganisation som står för kunskapsdjupet i den specifika vertikalen. I det här fallet Amplify Innovation. Aveqia och Amplify gick gemensamt till marknaden och bearbetade diverse organisationer. Till exempel KTH Executive, Handelshögskolan Executive och IHM Business School. KTH är en av de som nappade på upplägget och de genomförde en workshop med en grupp alumni.
Mikael berättar att den största utmaningen i skapandeprocessen var abstraktionsnivån.
– En enskilt största utmaningen är abstraktionsnivån. Jag märker hela tiden att när man jobbat med framtagandet så är man så inne i det att det verkar mycket enklare än det är för andra, berättar Mikael Björkqvist och fortsätter:
– En innovationsprocess är i sig ganska svår att sätta sig in i. Det är just därför vi ser att marknaden finns för typen av workshops, som deltagare behöver du repetera flera gånger och på olika sätt för att skapa din egen bild av processen genom att testa själv. Men eftersom innovation är så abstrakt behöver vi hålla lärandet mycket enkelt. Utmaningen blir då för oss att hålla processen supertydlig och att inte krångla till det.
Hur skiljer sig workshopen från en ”traditionell” workshop?
– Det kanske svårt att jämföra så, vad är en ”traditionell” workshop? En workshop för mig är att man arbetar fram något och lär sig av processen eller att med en workshop arbeta fram en lösning. I det här fallet var målet för workshopen att lära sig processen, i lärande workshops spelar formatet inte huvudrollen, därför kan man applicera lärandet på olika format och i det här fallet matlagning, säger Mikael och fortsätter:
– Vad som i så fall är unikt är formatet att testa en innovationsprocess på matlagning. Jag tror inte att det är speciellt vanligt, jag har i alla fall inte stött på något exempel tidigare. Det finns exempel där man testar olika scenarier med hjälp av enkla prototyper i kartong eller att man bygger med Lego.
Mikael menar att det kommer att ta tid för deltagarna att smälta alla intryck.
– Deltagarna var supernöjda med kvällen och jag vet att många hörde av sig till KTH efteråt och var nöjda. Jag tror att komplexiteten i workshop gör att det tar lite tid att smälta intrycken. Vår förhoppning är ju att de ska kunna använda lärdomarna i sina dagliga arbeten så det stora uppsidan blir ju så att säga lite fördröjd.
Vad tar ni från Aveqia med er från genomförandet?
– Vi kommer rulla på med samma och liknande upplägg. Vad vi lärt oss längs vägen är att hålla uppläggen väldigt tydliga. Det är lätt att bygga på med en massa olika tillägg för att det möjligt, men det gynnar varken oss, beställaren eller deltagarna. Vi fyller absolut syftet att tydliggöra innovationsprocessen i en köksmiljö. Men utmaningar är att rensa bort onödigt och att få beställare att förstå vad de kan åstadkomma med upplägget, säger Mikael och fortsätter:
– Vi är inte kända för våra professionella tjänster som innovation, samarbetsförmåga, kreativitet eller självledarskap, därför har vi en liten utmaning att hitta marknaden. Men de kunder som verkligen testar att göra sin matlagningsaktivitet till en läromöjlighet är supernöjda. Vi ser det som att vi och marknaden bygger varandra. Kunderna behöver förstå vad som är möjligt, vi har viljan, kunskapen och möjligheten att göra så mycket mer än att leverera trevliga matlagningskvällar.
”Vårt samarbete har fått stor uppskattning hos våra kunder”
Staffan Movin från Amplify föreläste om både strategiska och taktiska perspektiv på proaktiv och systematisk innovation, varvat med intressanta och belysande exempel.
– Vi har arbetar med Amplify under många år och vårt samarbete har fått stor uppskattning hos våra kunder. När Amplify berättade om samarbetet med Aveqia blev jag genast intresserad. Möjligheten att koppla ihop teori med praktik i var mycket positivt. Vi riktade erbjudandet till våra kunder, varav många var väl bekanta med hur man tänker avseende målgrupper, innovation och konceptutveckling, säger Staffan Movin.
”Krävde reflektion och tankar hos alla deltagare”
Staffan Movin, programdirektör på KTH Executive School, berättar hur de gick till väga för att forma workshopen.
– Workshopen började med ett teoretiskt block, för att förstå perspektiv. Därefter fick vi frågeställningen och en persona som vi skulle utveckla en tentitativ tjänst till. Detta moment var lärorikt eftersom det krävde färdighet att på kort tid ställa rätt frågor och får fram information utan egentligen veta vad man hade till förfogande. Det krävde reflektion och tankar hos alla deltagare, berättar Staffan Movin och fortsätter:
– Därefter kom vi till matlagningen. Vi visste vad vi sökte men inte med vilka medel vi skulle fixa det. För min grupp skulle vi skapa en vegetarisk måltid och det som Aveqia hade planerat, innan de visste att vi skulle laga vegetarianskt, var ankbröst som protein och bas. Att nu skapa vår måltid blev en än större kreativ process där vi tog bort huvudingrediensen. Men med stöd av Aveqias personal och med stark gruppdynamik så lyckades vi.
Finns det något ni hade kunnat göra annorlunda?
– Arbetet tog lite längre tid än planerat, men resultatet var mycket positivt för både oss som arrangörer och för deltagarna. Det är en övning jag kommer komma ihåg och som jag blir påmind om av deltagarna.