
Alexis Barnekow grundade bolaget Green Hat People och har arbetat i snart tio år som kreativ chef (Creative Director) på företaget. Innan dess arbetade han som varumärkeschef för Norden på Unilever. Han har studerat redovisning och ekonomiskt förvaltning vid Handelshögskolan i Stockholm.
Vad arbetar du som?
– Jag arbetar som kreativ chef på Green Hat People.
Vad gör du på jobbet?
– Jag gör framför allt två saker. Jag innoverar nya koncept tillsammans med kunder och rekryterar franchisetagare runt om i Europa.
Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
– Man kan säga att det finns två typer av dagar. Jag reser mycket utomlands och på sistone har jag flugit mycket till London och Spanien, då vi har öppnat kontor där. Jag närvarar även vid olika mässor och hjälper våra lokala förmågor att prata med kunder inom eventbranschen på sina lokala marknader. När jag är hemma i Sverige börjar jag min arbetsdag med att dricka en kopp te – det är viktigt. Mina dagar pågår mellan 09.00 och 18.00 och jag har många säljmöten där jag träffar kunder. Sedan sitter jag mycket i telefon och pratar med kunder som vi rekryterat i utlandet och hjälper dem att skapa erbjudanden till sina kunder. Just nu arbetar jag bland annat med en kund som heter Boehringer Ingelheim, som är en stor tysk koncern. De ska planera en stor konferens som ska hållas på många olika platser som Dubai, Turkiet, Sydafrika, Nigeria och ett par ställen till. Syftet med konferenserna är att lyfta upp deras nya värderingar för de som arbetar i dessa länder och då hjälper Green Hat People dem med olika interaktiva verktyg. Vi satsar på ett verktyg som kallas Värderingsspelet – det är ett spel som hjälper människor att lära sig och förstå värderingarna inom företaget.
Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Det roligaste med mitt arbete är att designa och bygga företagsspel och workshops till företag.
Vilka är de största utmaningarna med ditt arbete?
– Det är samma sak där faktiskt. Det är väldigt svårt att pricka rätt och hitta på nya grejer som vi ska designa till våra kunder. Det finns även personalutmaningar då det är inte så lätt att hitta rätt medarbetare och ersättare när personal är sjukskriven.
Vilka är de viktigaste lärdomarna nu fått under dina tio år i eventbranschen?
– En av mina viktigaste lärdomar jag fått är att man ofta märker att kunder inte riktigt vet vad de vill ha från början. När kunder planerar ett event har de en tydlig bild i huvudet av vad de vill uppnå, men när man sedan träffar dem är det bra försöka utmana dem och säga: Berätta vad du egentligen försöker uppnå med det du vill göra. Ofta när man lyckas få den diskussionen med en kund så hamnar man någon annanstans. Den bästa kundrelationen byggs inte genom att man är en JA-sägare, utan genom att man säger nej och utmanar dem. Det är ganska svårt att utmana sina kunder på ett trevligt sätt och sedan finns det kunder som är svårare än andra. Människor som sitter i ledningspositioner är kanske inte vana vid att få ett nej och som konsult måste man förstå att man inte kan storma in hur som helst. Man måste lirka sig fram och ställa mycket frågor. Arbetet handlar mycket som psykologi och att känna av människor – jag tror att man behöver ställa mycket frågor och engagera människor i en dialog. Men även om man är ganska taktlös och dålig på psykologi så tror jag man lyckas lära sig det genom att blir duktig på att ställa frågor och vara genuint intresserad.