Annika Dopping arbetar som kommunikationsstrateg och är specialiserad på hållbarhet inom ledarskap, entreprenörskap, miljö, hälsa och mänskliga frågor. Hennes största passion är att locka fram det bästa ur människor och organisationer för att väcka deras innovations- och handlingskraft. Uppdragen sträcker sig från att vara bollplank till ledningsgrupper och chefer kring strategiska kommunikationsfrågor till att planera och leverera stora konferenser, events och workshops och moderera i svenska och internationella möten och kongresser.

Vad arbetar du med i dag?
– Jag har eget produktionsbolag och skräddarsyr mina team efter uppdrag i intern och extern kommunikation. Just nu är det många förberedelser för Almedalen, som jag är barnsligt förtjust i – jag älskar de oförutsedda möten och möjligheterna där. Sedan arbetar jag med Life Science och andra hälsoprojekt, med poddproduktion och att skapa nya TV-koncept för webben för att profilera företag.
Vad gjorde du tidigare i karriären?
– Jag började arbeta som reseledare och platschef och utbildade mig sedan till legitimerad sjukgymnast, men det blev kortvarigt för jag hellre ville arbeta med kommunikation – det är min passion. Jag fick chansen att gå den tvååriga TV-producentutbildningen TV-akademien på SVT, en engångssatsning för åtta personer, och blev sedan tillförordnad programchef vid TV4:s start i två år (lärorikt!). Det är min enda anställning – sedan dess har jag drivit eget produktionsbolag.
Vad fick dig att börja föreläsa om hållbarhet?
– Jag tror det berodde på att jag förstod behovet av hållbarhet långt innan begreppet blev allmänt. Bland annat har jag arbetat mycket med nordamerikanska indianer som har lärt mig mycket om hållbarhet, med sin filosofi om hur man underordnar sig naturlagarna och bygger långsiktiga samhällen.
– Jag har också en bra kvalitetsdetektor för att välja personer inte för att de har högst titel utan för att de bevisligen fått individer och organisationer att utvecklas – och då finns hållbarhet automatiskt med som en ingrediens. Den sociala hållbarheten blir mer och mer uppmärksammad och är en nyckel för alltihop. Jag ser tydliga kretslopp – t ex hur användningen av giftiga kemikalier i jordbruk och läkemedel naturligtvis både förgiftar människor och miljö. Kunskapen om hållbarhet har jag fått genom intervjuer med kloka människor.
Hur får du dina uppdrag?
– Jag blev väldigt bortskämd efter att ha medverkat i tv, det var en mycket effektiv marknadsföring. Nu marknadsförs jag automatiskt när jag leder konferenser och event, och när jag träffar nya personer som arbetar med intressanta saker kan jag inte låta bli att ge lite konsultråd som ofta resulterar i att företagen hör av sig efter en tid och vill ha hjälp i utvecklingsfrågor. Sedan är ju sociala medier en suverän plattform att visa vem man är.
Hur får du ny kunskap?
– Jag går ofta på seminarier för att hålla mig uppdaterad och sköta min omvärldsbevakning och kompetensutveckling – jag är en hård chef, haha! – och samlar på kloka människor och goda exempel. Ju mer jag gör desto mer kompetent blir jag. Det är solklart att jag aldrig varit så bra som jag är nu. Jag är snabb att förstå strategiska behov när jag träffar nya kunder och hjälpa dem bli tydligare och mer hållbara. Min passion är att förmedla kunskap, jag letar alltid efter det som lyfter fram det bästa i oss och är stolt över det rika nätverk jag har i dag. (Mitt Guanshi, som man säger i Kina).
Arbetar du med sociala medier?
– Det går lite i vågor faktiskt, man får vara selektiv, men jag tycker det är mycket intressant att följa det kollektiva medvetandet. Inte minst när jag skriver något som får snabb respons med många långa trådar – det är en värdefull barometer på vad som engagerar just nu. Sociala medier är en ovärderlig kontaktyta – som ett gigantiskt förlängt centralt nervsystem.
Alla människor som står på scenen blir på något sätt granskade, hur hanterar du det?
– Jag väljer att lägga fokus på positiva kommentarer och konstruktiv kritik, inte på personangrepp. Jag är trygg i mig själv i dag och vet att jag kan tillföra mycket värde, det ger mig styrka att våga prova nya saker och våga göra missar. Jag vill inte låta rädslan styra.
Var finner du din drivkraft?
– Jag har ett fantastiskt nätverk, jag nyper mig ofta i armen och tänker: Hur kan jag ha så många storslagna vänner? Att få näring av alla goda relationer bär långt när åskan går.
Vilka är de viktigaste lärdomarna du fått under din karriär?
– Ett stort privilegium är att få arbeta med det man själv tror på, att inte behöva köra över sina egna värderingar utan få agera inifrån och ut. Jag har lärt mig att hos många är rädslan att göra fel större än viljan att göra rätt och att jag själv dras till personer som styrs av mod och tillit för att få resultat och utveckling. Sedan har jag lärt mig hur viktig humorn är som livräddare och hur förödande det är när alla är för lika – då blir det stagnation. I dag känner jag lätt igen högkaratiga människor som kan bli en bra kombination när man skapar ”Dream Teams”.
Vad håller dig vaken om natten?
– Jag tänker på en av mina kloka lärare som hette Ulla Sjögren. Hon brukade säga ”Det gör ont att vara medveten – men alternativet är sämre”. Jag är smärtsamt medveten om det ohållbara sätt vi lever på, att vi har målat in oss i så många hörn när vi bortsett från naturlagarna och trott att det går att ha en evig tillväxt på en ändlig planet och systematiskt förgifta naturen utan att ta hänsyn till framtida generationer. Medvetenhet förpliktigar – men alternativet är sämre…
Hur viktig är hållbarhetsarbetet inom eventbranschen?
– Det kommer att bli viktigare i alla branscher. Folk kommer att granska eventarrangörerna: Om de har plastbestick, rödlistad fisk eller arbetar med suspekta kunder exempelvis. Det kommer att ställas mycket högre krav på att producera hållbara event, särskilt från unga moderna företag – så man måste vara uppgraderad i eventbranschen och stå rak i ryggen, trygg i att man har gjort sinhemläxa och kan matcha besökarnas förväntningar. En del eventarrangörer kommer självklart att ta täten, andra kommer att tvingas bli hållbara. Men det är roligare att gå först!