Hur kommer det sig att du började arbeta som talare?
– Jag har en enäggstvilling, Fredrik Härén som också är talare. Det började egentligen med att han fick förfrågningar om att föreläsa om kreativitet inför andra. En dag blev han fullbokad och meddelande kunden om att han inte hade tid – men att hans tvillingbror, alltså jag, kunde rycka in istället. På den vägen började det. Vid ett senare skede har det visat sig vara bra – blir han sjuk har jag kunnat hoppat in istället, och tvärtom.
Hade du kunskap om att tala innan dess?
– Det var inte meningen att jag skulle bli talare. Jag och Fredrik hade tidigare endast brunnit för ämnet kreativitet. Men ju längre tiden gick, desto fler började säga att vi borde prata om vad vi brinner för. Så vi blev talare för att folk ville lyssna på vad vi hade att säga.
Vad har du för bakgrund?
– På mitt första riktiga jobb arbetade jag som personalchef inom ett bemanningsföretag som hyrde ut personal till restaurangbranschen. Och det var där intresset för utveckling började. Jag märkte att personalen gjorde ett bättre jobb om de kvar motiverade. I dag arbetar jag istället med att utveckla andra företags personal och har jobbat som talare i 17 år.
Tillsammans med din bror har du grundat Talarföreningen – kan du berätta mer om den?
– Det var ett logiskt steg. Att vara talare är ett ganska ensamt yrke där man utvecklar och utbildar sig själv. Vi kände att det fanns ett behov av att få kollegor och utveckla branschen. Det har gått över förväntan – vi har verkligen fått goda vänner och kollegor, vilket är jättevärdefullt.
Har det varit lätt att få medlemmar?
– Föreningen har ungefär 150 talare med nu, och det finns säkert 4 000 personer som definierar sig om talare. Så hela branschen är definitivt inte med, men föreningen är bara ett par år gammal. Det är alltså 150 konkurrenter som ser att det är bättre att bygga en större kaka och dela den, än att slåss om en liten kaka. Medlemmarna i föreningen är intresserade av att fortsätta bygga upp talarbranschen och på så sätt tjänar alla på det.
– I dag har jag ingen formell roll i föreningen, jag satt med i styrelsen när det började. Det är roligt att se att föreningen står på medlemmarnas ben och inte på grundarnas ben. Jag ansvarar dock för föreningens nyårsfest. Festen med Sveriges bästa nyårstal, brukar vi kalla den. Det är bara talare som talar.
Du har även en egen kursgård – kan du berätta om den?
– Jag och min fru köpte en gammal herrgård 2008. Sedan dess har vi renoverat den fram till i år och nu marknadsför vi den. Vi har valt en position som är Sveriges enda kursgård som är dedikerad till kreativitetsutveckling. Man bokar kursgården för att utveckla sin kreativitet på något vis. Planen är inte att jag och min fru ska hålla alla utbildningar, utan tanken är att ha ett kreativitetscentrum på landet där andra kunniga människor också kan hålla kurser.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Jag befinner mig i ett skifte just nu. Förut satte jag mig på tåget vid 10.00 och reste till Stockholm för att tala och sedan vara på konferenser hela dagarna för att lyssna. I dag ser mitt liv annorlunda ut. Jag vaknar vid 09-tiden och börjar hålla kreativitetsövningar på kursgården vid 10.00. Sex timmar senare är jag klar och kvar i mitt hem. Det är så jag ser min framtid.
Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Yrket talare låter som att man har ett jobb där man talar mycket. Men som talare pratar du i en timme och lyssnar i sju. Det är det roliga med mitt yrke, att få åka på 100 konferenser per år och lyssna på inspirerande människor. Jag blir nervös tio minuter innan jag ska gå upp och tala. Men en kvart innan är jag hur lugn som helst – man blir det efter att ha talat 1 700 gånger.
Vilka utmaningar stöter du på?
– Det svåra är att jag byter karriär nu. Från att åka till kunderna till att locka kunderna till mig. Det har jag inte arbetat med tidigare. Så hur får man människor att lämna sina arbetsplatser för att åka till vår kursgård? Men jag är alltid optimist, och tror att det kommer gå bra.
Var finner du ny inspiration?
– Min kreativa karriär har pågått i snart 20 år. Under halva tiden har jag bott i Stockholm och halva tiden på landet. Jag finner en annan typ av kreativitet i naturen – där finns det rum för intryck och reflektion. När jag bodde i Stockholm kände jag att det var en sådan hög puls – det fanns kreativitet där också, men på ett annat sätt.
Har du något motto?
– Säg ja lite oftare.
Kan du berätta något vi inte visste om dig?
– Jag har fruktansvärt dålig fantasi och kreativitet när det gäller att laga mat. Jag ser mig själv som en kreativ person – men i matlagning blir jag helt låst. Och det gör mig ganska ödmjuk inför mina kunder som jag talar för – alla har vi våra blockeringar.