Det här är den tredje av tre artiklar som sammanfattar några av de trender som kommande år sätter agendan för event, möten och besöksnäring. Jag inledde med några övergripande spaningar. Förra veckan fokuserade jag på event- och mötestrender. Denna vecka avslutar jag med att presentera några hotell-, restaurang-, mat- och dryckestrender.
Besöksnäringen har drabbats extra hårt av pandemin och coronakrisen. Samtidigt har den varit en vattendelare. Många har tappat stor del av sina affärer. Men det finns exempel på några som istället ökat sin försäljning och slagit all time high. Många spekulerar nu om det finns behov av en besöksnäring i det nya normala som väntar efter pandemin. Det är vi övertygade om.
Som vi beskrivit i tidigare artiklar kommer affärsresandet mest troligt att minska. Det kommer inte att upphöra helt men tillräckligt många kommer dra ner så att det blir en märkbar skillnad. Samtidigt pekar det mesta mot att konsumenterna kommer lägga allt mer pengar och tid på upplevelser, vilket är positiva nyheter för restauranger, hotell och andra som kan erbjuda just det.
Sanningen är nämligen den att vi sällan slutar göra saker. Vi börjar bara göra dem på andra sätt, för att det blir möjligt. I vår framtidsrapport bedömer vi att distribuerade upplevelser som kan konsumeras på distans och gärna i grupp innebär den absolut största nya möjligheten. Detta för restauranger, hotell och andra som vill eller behöver ställa om.
När vi analyserat varför vissa aktörer inom besöksnäringen och upplevelseindustrin klarat sig bättre än andra framträder ett tydligt mönster. Det kan kanske inspirera andra till vad man bör ägna sig åt om man vill vara med i matchen, också i den nya post-pandemiska värld vi snart kommer befinna oss i.
Kreativast vinner
På en uppåtgående marknad där efterfrågan är större än tillgång kan man komma långt på prat och marknadsföring. I nedgång eller lågkonjunktur gynnas istället den som erbjuder mest pang för pengarna. Det handlar inte bara om mest, utan också i vilken form, smak och förpackning saker erbjuds. Den som är snabbast på att anpassa sig och sina produkter och tjänster efter den verklighet som råder, inte den man önskar, kommer att vara vinnare.
Fokus på upplevelse framför funktion
Vi klipper inte håret hos frisören bara för att vi behöver, utan också för att det är vardagslyx. Vi skaffar inte glasögon bara som synhjälpmedel. Vi går (oftast) inte på restaurang för att vi är hungriga, eller bokar ett visst hotell bara för deras sängar. Det mesta gör vi i syfte att fylla våra liv och vår tid med upplevelser och ganska lite för att tillfredsställa ett behov. Det är inget nytt men något som alltfler äntligen börjar komma till insikt om.
Tillsammans, men i mindre sällskap
Det alla pratar om stämmer. Efter pandemin är människor undernära på upplevelser tillsammans med andra än den egna familjen. Men när restriktionerna lyfts kommer de inte komma springande i flockar. Istället kommer man prioritera lite mindre sammanhang där sällskapet får en mycket större betydelse. Det lilla är det nya stora.
Hitta nya affärsmodeller
Idag kan vi betala ett månadspris för obegränsat med kaffe på Espresso House, eller hyra kläder istället för att köpa dem. Varor blir tjänster vi kan betala för och ta del av på helt nya sätt. Man behöver inte ta betalt för mat per rätt, hotellrum per natt, eller mötesrum per dag. Nya affärsmodeller kan också göra att man tjänar mer pengar än tidigare och inte mindre.
Upplevelser på distans är verklighet på distans, inte en alternativ verklighet
Om vi är två som lyssnar på samma radioprogram och skrattar åt samma sak har vi en gemensam upplevelse på distans, trots att vi inte möts fysiskt, eller i detta fall inte ens är medvetna om varandra. Digital teknik erbjuder bara verktyg för och inte lösningen på hur man skapar upplevelser på distans. Om man börjar med att fundera på vad man vill göra eller uppleva tillsammans, innan man funderar på hur det ska gå till praktiskt och tekniskt, så blir i regel upplevelsen betydligt bättre, mer meningsfull och minnesvärd.
Här följer ett sista urval av de sextio spaningar som presenteras i vår rapport för 2021. Denna gång med ett besöksnäringsfokus.
Hotell- och boendetrender
Temaboenden
Varumärken som satsar på att öppna egna boenden blir allt vanligare. Det kan vara tillfälliga, som Taco Bell som designade om ett helt hotell för en helg, eller mer permanenta med exempelvis inredningsbutiker som startar kombinerat showroom och Airbnb-boende. Det är en ny möjlighet för hotell som kan erbjuda företag att få egeninredda hotellrum som kanske säljs som timeshare, där hotellet kan hyra ut rummen till andra när de inte nyttjas och man delar på intäkten.
Fler aktiviteter (på rummet)
Tidigare har hotellrum sålts ”per natt” och man har sett funktionen mest som en plats för vila och sömn. Under pandemin har hotellrum blivit restauranger, biografer, festivalarenor och annat. Det har varit uppskattat och kan vara ett sätt för hotellen att få bättre betalt. Räkna med att vi snart får se prissättning per dygn och massor av nya aktiviteter som man kan göra på rummen, utöver att övernatta där.
Mat- och dryckestrender
Kändiskockar blir frilansande matartister
I storstäder i USA och på andra håll har många kändiskockar och matprofiler gjort slut med sina restauranger och blivit sina egna matartister. De hyr ut sig själva som konsulter som skapar profilmenyer till olika restauranger, gör gästspel, håller i Cookalong’s och kurser, skapar specialdesignade menyer till event, lanserar egna produkter och annat.
Alkoholfria event och måltider
Unga vuxna konsumerar alkohol i mindre grad än tidigare generationer. Under pandemin är det också många äldre vuxna som gått över till alkoholfritt. Det ger en ökad efterfrågan på alkoholfria drycker till maten, i baren, matbutiken och på Systembolaget. Krögare behöver idag erbjuda mer än bara alkoholfritt vin i matsalen och läsk i baren. Vissa restauranger har också låtit sina kök börja producera egna drycker som då smakmässigt kan matchas med maten de lagar. Konferenser som avslutas med att bjuda deltagarna på alkohol vid ett avslutande mingel, innan de exempelvis ska vidare och hämta barn, kommer vi nog också får se allt mindre av i spåren av pandemin.
Restaurangtrender
Restauranger blir publika vardagsrum
Utbudet av nya digitala produktioner, alltifrån föreläsningar till teater och konserter, som man kan ta del av på distans kommer fortsätta öka. Men efter pandemin vill vi kunna ta del av dom tillsammans med andra. Där kommer restauranger, barer och andra kunna ta plats som ställen som tecknar licens på sändningarna och visar dom med storbild och bra ljud, kanske i kombination med olika mat- och dryckeserbjudanden.
Vardagsrumscatering
En annan plats där människor kommer konsumera digitala event och produktioner i grupp är i hemmet. Men att man erbjuder tillgång till sitt hem och sin bioanläggning behöver inte vara samma sak som att man ska stå för all mat och dryck. Då kommer det istället bli vanligt att man beställer färdiglagat från restaurangen, levererat hem till sitt vardagsrum. En variant kan vara ett evenemang som samarbetar med en restaurangkedja, så att biljetten inkluderar en meny man hämtar upp eller får hemskickad inför evenemanget.
Leverans- och förpackningstrender
Mat för avhämtning och utleverans fortsätter växa
Det senaste året har take away på många håll, av naturliga skäl, blivit en större intäktskälla för restauranger än den mat som serveras. Catering till privatkunder har också blivit större än till företagskunder. Båda dessa förändringar kommer att vara bestående. Internationellt pratar man om ”ghost kitchens”, som är professionella kök där man bara lagar mat för avhämtning och utleveranser. Ration mellan ytan för kök (blir större) respektive matplatser (blir färre) kommer också att skifta på nya restauranger som byggs, när man mest troligt kommer laga mer mat för avhämtning än servering på plats.
Picknick
När man vill slippa trängsel och äta mer naturnära, med vänner eller kollegor, är picknick ett trevligt alternativ. Det spår vi kommer bli den stora trenden sommaren 2021. Restauranger och andra kommer erbjuda färdiga picknick-paket, eller en picknick-meny kombinerat med korgar, filtar och annat man kan låna med sig mot pant. Själva arrangerade vi en workshop i picknickformat under Almedalsveckan 2018. Det kommer vi göra igen. Kanske redan i sommar.
Jörgen Dyssvold, eventdesigner, mötesproducent och omvärldsbevakare på Herr Omar