Med hjälp av en svensk videoplattform kan människor mötas igen – och de flesta typer av event och konferenser hållas som tänkt.
– Marknaden har fullständigt exploderat. Rädslan för liv och död har tvingat människor att isolera sig och hitta digitala mötesformer istället för fysiska möten. Något som vår plattform är gjord för och har kapacitet för, säger Compodiums vd Bengt Grahn.
Aktörer med höga krav på kvalitet och säkerhet
I 23 år har IT-nörden Grahn och hans livsverk Compodium, från basen uppe i Luleå, levererat videokonferenser och digitala möten till några av världens mest krävande användare. Bolaget har många kunder inom telemedicin och e-hälsa, bland annat ansvarar Compodium för de nationella tjänsterna på Sjunet, vårdens interna datanät där samtliga regioner är anslutna. Detta ställer mycket höga krav på kvalitet och säkerhet.
– Att ställa livsavgörande diagnoser på Skype är otänkbart. Lika viktig är patientsäkerheten, att vi ska kunna garantera att det är rätt patienter som doktorn möter, säger Bengt Grahn.
Bank-ID och SIHS-kort
Här används Bank-ID för patienterna, medan vårdpersonalen bland annat autentiserar sig med sina SIHTS e-id-kort.
– Vi var faktiskt Sveriges första ”molntjänstföretag” inom videokonferensområdet. Det var långt före internets tid och långt före någon ens pratade om ”molnet. Jag sålde min första videokonferensutrustning i slutet av 80-talet till Svenska Rymdbolaget. Det var den enda kunden på den tiden som hade tillräcklig bandbredd; de hade tillgång till egen satellitkapacitet, säger Bengt Grahn.
Har kämpat för att få ner koldioxidutsläppen
Tillsammans med sitt team på Compodium har han arbetat stenhårt på att få fler att välja videomöten framför fysiska möten. Både för att öka effektiviteten, men även för att minska resandet och spara på jordens resurser.
Redan 2009 utnämnde sig Compodium till världens första ”oresebyrå”. Ordet blev senare antaget som ett officiellt svenskt nyord.
Nu behöver Bengt Grahn och hans medarbetare inte längre förklara nyttan med det digitala umgänget. Den poletten har trillat ner hos människor. Nu handlar det istället om att hinna leverera.
– Jag beklagar att vi är så få i vår bransch nu när behoven av mer avancerade evenemang eskalerar, säger han.
IT-företagen dignar under arbetstrycket
Det finns förstås andra företag som byggt upp liknande former av digitala mötestjänster, exempelvis Microsoft, Zoom och Cisco.
– Men de är alla nu satta under ett högt arbetstryck som de inte är dimensionerade för, nu när alla plötsligt ska arbeta på distans, säger Bengt Granh och fortsätter:
– Den tillströmning vi ser till alla dessa digitala plattformar fanns inte ens i de värsta skräckscenarierna. Man stänger hela kontinenter. Det har inte hänt ens under krigstid i den här skalan. Det är en prövning av vår välfärd som aldrig tidigare har skett, säger han.
Allt fler svenska företag ber om hjälp
Samtidigt innebär utvecklingen av tekniken för videokonferenser att det nästan inte finns några gränser för vilken typ av samtal som man kan förlägga till det digitala rummet.
Just nu får Compodium allt fler förfrågningar från många olika sektorer. Stora börsbolag står inför att hålla sina årsstämmor, vilket aldrig har gjorts annat än fysiskt.
Levererar digitala bolagsstämmor
Att leverera bolagsstämmor digitalt fungerar utmärkt, menar Bengt Grahn. De som behöver samtala träffas i en videokonferens, som sedan streamas ut till en bredare publik via webb-tv. Genom appar för chatt och votering kan stämman genomföras enligt gängse regelverk.
Inte heller stora event behöver ställas in. Compodium hjälper för närvarande flera kunder inom eventbranschen att växla upp i den digitala världen.
Föreläsningar på virtuellt podium
– Vi går in som underleverantörer av digitala möten där man exempelvis kan hålla uppkopplade events med keynotes, plenarsessioner och mindre utbrutna gruppsessioner. Inbokade föreläsare från världens alla hörn kan framträda på distans med hjälp av en webbkamera och ett virtuellt podium, säger Bengt Grahn.
Enligt honom gäller det nu, oavsett bransch, att vidmakthålla kundrelationerna. För om man kokar ner det så handlar alla affärsrelationer ytterst om människor som handlar av människor.
Den digital mognaden kommer att bestå
När man inte längre kan hålla energi i de relationerna i den fysiska världen, så måste man hitta nya verktyg för att fortfarande vara relevant som leverantör. Särskilt med tanke på att det här kan pågå under lång tid framöver, menar Bengt Grahn.
Han är övertygad om att när coronaviruset väl har blåst förbi, kommer världen att vara en annan. Den digitala mognaden kommer att bestå. En resefri möteskultur är här för att stanna.
Folk kommer att vilja behålla sin frihet
– När chefen säger: ”Nu flyger vi igen”, kommer vi att säga: ”Nej, sorry”. Inte bara för att det är ett smutsigt att flyga, utan lika mycket för att vi kommer att ha insett att det är enklare och mer praktiskt med digitala verktyg, säger Bengt Grahn.
De digitala plattformarna kommer att byggas ut för att motsvara den frihet som individer efterfrågar – och kommer att vilja ha även framöver. Man vill vara litad på att jobba hemifrån.
En injektion till en ny grön våg
– Om man nu är kunskapsarbetare; varför i jössenamn ska man åka till en plats bara för att jobba? Varför ska man bo i en storstad där livet är mer komplicerat och det är 45 minuter till allting? Jag tror att detta kommer att vara en injektion till en ny grön våg. Jag tror på Peak City 2040. Sen kommer urbaniseringen att vända, säger Bengt Grahn.
Av: Monika Ruborg