Som liten drömde han om att bli polis och att ha eget företag. 2018 hade Marcus Jonsson varit polis i tio år. Då valde han att hoppa av och starta sitt eget säkerhetsföretag, Majosec Bevakning AB där bland annat Majosec Event Security ingår. För Eventeffect berättar han om vikten av rätt säkerhetsarrangemang.
Vad innebär eventsäkerhet?
Ett väl planerat och utfört eventsäkerhetsarbete återspeglas i ett lyckat event med nöjda besökare och nöjd arrangör. Med rätt åtgärder skapar man dessa förutsättningar, säger Marcus.
Eventsäkerhet delas in i tre faser.
1, Planering – Krävs olika tillstånd för eventet? Är det en allmän sammankomst eller offentlig tillställning? Hur lång tid tar det att få tillstånden beviljade och vad behöver bifogas i ansökan? Hur omsätter du villkoren i tillstånden från myndigheterna i praktiken? Hur kan eventplatsen utformas för att skapa ett tryggt event? Hur många personer kan ytan hantera utan att det blir kaos? Om det är artister med på eventet, ta reda på vilken publik artisten brukar dra. Vilka risker finns? Har artisten behov av förstärkt skydd? Vilken målgrupp är eventets besökare? Finns det några säkerhetsrisker?
2, Genomförande – Bra flöden, avspärrningar och tekniska lösningar kring parkeringsplatser, entréer, garderober, toaletter och serveringsställen. Säkerhetsutrustning som brandsläckare, larm och kameror och säkerhetspersonal på plats så som ordningsvakter, nattvakter, värdar, sjukvårdare och läkare.
3, Uppföljning – Kom ihåg att följa upp och utvärdera! Om säkerheten har fungerat som den ska har besökarna upplevt ett tryggt event och det har varit ett minimum av incidenter och köer. Med största sannolikhet har detta bidragit till ökad försäljning av till exempel mat och dryck.
Har behovet av säkerhet förändrats?
Tyvärr finns idag ett större behov av säkerhet då terrorhandlingar mot folksamlingar ökat. Det finns också en större hotbild gentemot till exempel event som står för något särskilt budskap. Många använder droger som också innebär risker på arrangemang.
Vilka event har behov av säkerhet?
I stort sett har alla event behov av säkerhet, menar Marcus. Men behoven skiljer sig åt beroende på hur stort eventet är och på hur de är lokaliserade. Ett event med få deltagare kan bli mycket stökigare än ett event med flera hundra. Och eventsäkerhet är inte bara förknippat med alkoholservering. Exempelvis kan det behövas förhöjd säkerhet kring en bolagstämma i ett börsnoterat företag. Och en artist eller föreläsare kan dra till sig personer som tycker annorlunda och som har en aggressiv framtoning.
Har du som arrangör haft heltäckande säkerhetsåtgärder och det trots allt inträffar någon incident på eventet är det skönt att kunna stå rakryggad inför myndigheter och media och kunna påvisa att det inte är på grund av brister i säkerheten som händelsen inträffat.
Hur ska jag som eventarrangör tänka kring säkerhet inför ett event? Ge oss några tips!
1, Kolla alltid vad som krävs för ditt event från samhällets sida. Behövs ett tillstånd eller räcker det med en anmälan? Behövs det så får ni en villkorsbilaga.
2, Börja i god tid med säkerhetsplaneringen. Är det ett större event rekommenderas en egen säkerhetsorganisation som jobbar parallellt med övriga organisationen. Är ni osäkra, ta in experthjälp.
3, Gör en bra och genomtänkt säkerhetsplanering. Förebygg krisen i stället för att hamna i den.
4, Anlita ett auktoriserat bevakningsbolag när detta behövs. Kom ihåg att kolla upp att bolaget har kunskap om event och säkerhetsplaner. Det är även bra att kolla upp att säkerhetspersonalen stämmer överens med er kundprofil och är trevlig och serviceinriktad.
5, Kom ihåg brandförebyggande åtgärder och sjukvård! Brandsläckare är en billig investering med tanke på de konsekvenser som blir om en brand utbryter och att kunna ge besökarna omplåstring vid skada visar att man bryr sig om sina besökare. Sist men inte minst – kom ihåg att hålla alla utrymningsvägar fria.
Vilka är de vanligaste misstagen som eventarrangörer gör?
Jag brukar jämföra med att läsa ett matlagningsrecept, säger Marcus. Det är inte så svårt för de flesta, men resultatet av den lagade maten kan skilja sig åt markant. Liknande jämförelse finns med säkerhet. Att läsa i en bok hur du ska göra eller kolla på Youtubeklipp kan de flesta, men att förstå och omsätta säkerhetsåtgärderna i praktiken kan skilja sig åt rejält.
Ett misstag många arrangörer gör är att anlita säkerhetsföretag efter billigaste pris. Men att välja en kompetent och kvalitativ säkerhetsleverantör lönar sig i slutändan.
Hur kan ett upplägg se ut?
Vi har samma upplägg för den lilla som för den stora kunden, berättar Marcus. Vi börjar med en behovsanalys och skräddarsyr sen säkerhetslösningar så att det blir ett tryggt och säkert event. Vi är gärna med och utformar tillståndsansökan och säkerhetsplaneringen för att kunden ska kunna genomföra sin eventidé.
Under 2020 och 2021 har våra kunskaper verkligen satts på prov då vi hjälpt flera kunder med vissa förändringar i eventets grundupplägg så att de, trots pandemin, kunnat genomföra sina evenemang på ett tryggt och ansvarsfullt sätt.
Alla är vi lite nördiga när det kommer till vår egen bransch. Är det någon särskild säkerhetsåtgärd som gör dig extra nöjd när du ser den?
Jag brukar notera om flödena på ett arrangemang fungerar bra. Jag blir också nöjd när jag ser att min egen säkerhetspersonal tar sig tid för besökarna utan att tappa fokus på sin uppgift, säger Marcus.
Som säkerhetsnörd älskar jag när jag ser att säkerheten håller en hög och professionell nivå utan att besökarna märker av det. De känner sig bara trygga och har trevligt och det är precis så det ska vara! avslutar Marcus.
Majosec Event Security erbjuder sina kunder totalsäkerhetslöningar för event. De är en del av Majosec Bevakning AB, som är ett av Länsstyrelsen auktoriserat bevakningsföretag. De har sitt säte i Värnamo, men är verksamma i hela Sverige och även internationellt.