Miljö och hållbarhet är frågor som ligger Fagerudd konferens varmt om hjärtat och genomsyrar hela konferensanläggningen.
– Hellre spänna bågen högt och missa litegrann, resonerar företagets VD, Sebastian Tarkowski, som driver Fagerudd tillsammans med sin fru Cecilia.
Sebastian berättar vidare:
– Det här är något som kommer igen i våra medarbetarsamtal där alla uttrycker en stolthet över att vi vågar utmana på hållbarhetsområdet. Det ligger också i linje med vårt koncept ”Omtänkande möten” – om vi ska orka bry oss om andra måste vi själva må bra, och för att göra det måste vi ta hand om varandra och vår omvärld.
Fagerudd, som ligger naturskönt vid vattnet sex kilometer söder om Enköping, var från början en klassisk kursgård som drevs av Korpen och blev en renodlad konferensanläggning i mitten av 90-talet. Här finns drygt 100 bäddar fördelade på 60 rum. Alla konferensanläggningar konkurrerar med tre saker enligt Sebastian: unik miljö, god mat och trevlig personal.
– Klarar du inte av att bocka i de rutorna får du inte vara med och tävla. Det som gör oss annorlunda utöver detta är att vi gärna pratar om möteskvalitet och hur du får bättre utbyte av den investeringen som det innebär att ta en massa arbetskraft ur produktion och sätta dem i ett rum långt ut på landsbygden. Men vi tror också att bra möten kan göra världen bättre. Det är till exempel inte en enskild individ som löser klimatkrisen. Därför försöker vi skapa förutsättningar för bättre möten. Vi kallar sådana möten för omtänkande möten – möten som leder till förändring genom välmående deltagare, berättar han.
Sebastian har tidigare arbetat inom flera olika områden och har bland annat varit varumärkeschef för Falcon och var med och grundade två hantverksbryggerier. 2018 fick han erbjudandet att ta över ledarskapet på Fagerudd konferens tillsammans med sin fru.
– Ölvärlden visade sig vara en otroligt bra skola för att lära sig marknadsföring och affärsstrategi, berättar han.
Fagerudd Konferens är nu nominerade till Svenska Mötespriset för Årets Hållbarhetsinitiativ, något som Sebastian är väldigt glad över:
– Den här nomineringen känns otroligt viktig i dessa tider, framför allt eftersom vi är nominerade för ett initiativ som utmanar både våra gäster och oss själva, ja egentligen hela branschen.
Vad har Fagerudd då gjort som är så unikt? -Jo, de serverar vegetariska luncher som standard. Säger man inte till innan får man vegetarisk mat helt enkelt. Precis som vanligt alltså, fast tvärt om. Sebastian förklarar skillnaden detta gör:
– Maten står för den största klimatpåverkan hos en miljömärkt konferensanläggning. En Wallenbergare, som var en typisk lunchrätt hos oss tidigare kostar ungefär fyra kilo koldioxidekvivalenter (CO2e), medan en av våra vegetariska rätter motsvarar under ett kilo CO2e. Även om vi räknar med en lite lägre skillnad så innebär det att vid en servering av 12 000 luncher förra året varav 80 procent var vegetariska så sparade vi hela 19 ton CO2e, en hisnande summa för en så liten verksamhet! Vi hoppas att vår nominering inspirerar många fler att följa efter, tänk om alla lunchställen gjorde samma sak!
De flesta gästerna är mer än nöjda med lunchen, inte bara för att det smakar bra, utan för att de inte blir lika dåsiga efter maten vilket gör att eftermiddagsmötet har möjlighet att bli mer effektivt.
– För att lyckas skapa goda och intressanta rätter har våra kockar fått komponera dem från grunden. För att upplevas som intressant och gott måste de vara smakrika, färgrika och ha en blandning av texturer och konsistenser. Det går att hämta massa inspiration från Asien, medelhavet och det klassiska franska köket.
Miljötänket är som en röd tråd i verksamheten, som precis installerat 368 solcellspaneler.
– En solig dag kan vi garantera att hela din vegetariska lunch dessutom är lagad med solenergi, säger Sebastian glatt.
Men det är inte de enda sakerna de gör för att spara på miljön, personalen har dessutom arbetskläder som tillverkats av gamla trasiga jeans. Möbler inhandlas på second hand och man ser till att laga saker i stället för att köpa nytt i de fall det går.
Det märks att Sebastian blir engagerad när han pratar om miljöpåverkan och vad man kan göra för att minska den. Något som också ligger honom väldigt varmt om hjärtat är hur man kan göra möten bättre.
– Vi har bland annat utvecklat en egen formel för bättre möten, baserad på Einsteins relativitetsteori. Denna kopplar vi i sin tur till en annan egenutvecklad mötesmodell som vi kallar Hollywoodmodellen. Men egentligen är det inte vi som gör mötena bättre, bra möten uppstår genom klassiska färdigheter som förberedelse och ledarskap. Om ett företag har dåliga möten kan det vara en bra idé att nysta där. Och även det nystandet bör ju göras i form av ett möte. Den workshopen får ni mer än gärna ha hos oss på Fagerudd!
Av: Elin Bisander