Fagerudd Konferens, som sedan nio år ägts och drivits av Calle Glaumann, byter ägare till årsskiftet. Med förvärvet av Fagerudd adderas ytterligare ett ben till Lyckornas verksamhet, dels en naturskön och inspirerande mötesmiljö, men framför allt möjligheten att fokusera på innehåll och resultat av mötena.
– Calle Glaumann har gjort ett fantastiskt arbete i att förvalta och utveckla Fagerudd till en mötesplats i världssklass.Vi vill bygga vidare på hans arbete för att fortsätta att utmana mötesbranschen, inte bara med inspirerande miljö, god mat och ett personligt bemötande, utan också genom att addera den möteskompetens som företag och organisationer i förändring efterfrågar idag, säger Jon Wikdahl, vd för Lyckorna.
Förvaltar kulturhistoriska mötesplatser
Lyckornagruppen förvaltar och tillgängliggör kulturhistoriska och natursköna mötesplatser och ägs av en stiftelse vars syfte är att dela ut stipendier till forskning inom hållbar energi och miljöfrågor.
– Vi köpte Schenstömska Herrgården för drygt två år sedan och ingången var egentligen från början att vi ville komma in i branschen och ha fler anläggningar för att kunna sprida risker och ha en starkare position på marknaden. För drygt ett år sedan köpte vi Haga Slott, som är en fin konferensanläggning. Fagerudd känns som ett naturligt steg i denna utveckling, då den är en annan typ av konferensanläggning, säger Linda Wolrath, vd på Schenströmska Herrgården till Eventeffect.
Hur har det gått hittills?
– Vi växer, och intresset för oss ökar. Schenströmskahar haft en bra grundförutsättning, då det är en bra omhändertagen konferensanläggning. Trenden är uppåtgående, säger Linda Wolrath.
Vad gör ni härnäst? Letar ni efter fler ställen att köpa?
– Nej det skulle jag inte säga att vi gör. Planen var från början tre anläggningar och där är vi nu. Nu fokuserar vi på att utveckla samarbetet och hitta synergier mellan våra olika anläggningar, säger Linda Wolrath.
Familjeföretaget
Lyckornagruppen är benet inom koncernen som arbetar med besöksnäring. Men företaget som äger anläggningarna heter Vulcania AB, som är ett fastighetsbolag, och drivs av vd:n Jon Wikdahl, som är Lindas far. Dessa bolag ägs i sin tur av en stiftelse, som finns utomlands.
Under det senaste året har koncernen startat en stiftelse i Sverige som heter Wikdahlsstiftelsen.
– Vi agerar i Sverige och tycker därför att det är ett naturligt steg att plocka allt hit, säger Linda Wolrath.
Det är ganska ovanligt att starta en stiftelse i dag. Varför valde ni att starta just en stiftelse?
– Vi är från början en stiftelse. Det var något som sattes upp på 70-talet när förutsättningarna för företagande i Sverige såg lite annorlunda ut kan man säga. Det vi nu gör är att ha samma typ av ägandeförhållanden fast i Sverige. Det liknar ett ”Kamprad-tänk”, att man ska fortsätta förvalta bolagen, vilka de än må vara och uppfylla stiftelsens syfte. Vår stiftelse bidrar till forskning med fokus på miljö, säger Linda Wolrath.