Hallå där… . Magnus Sallbring, Kultur- och marknadsdirektör Atea. Magnus är en av fem finalister i utmärkelsen Årets Eventchef 2020 inom kategorin Business to Business. Vi på Eventeffect ställde några frågor till honom om vem han är och hur han jobbar.
Vem är du och vad jobbar du med?
Jag är en passionerad och analytisk marknadsperson som brinner för möten. Det är de strategiska perspektiven kring hur man bygger kommunikationsplattformar med möten som grund, som är mitt fokus. Möten, rätt utformade, är hävstången för hur vi förflyttar företag, kunder och partners inom viktiga områden.
Kan du nämna några event/evenemang som du jobbat med de senaste åren?
De tre viktigaste jag vill lyfta fram är:
1. ASF Forum, en mötesplats där vi sammanför nordens största it-köpare, med den globala it-industrins tyngsta beslutsfattare och faktiskt är med och förändrar världen på riktigt. Less talk – more action.
2. Atea Bootcamp, har nämnts som den svenska it-branschens mest strategiska mötesplats, där vi samlar 700+ svenska CIO’s, it-chefer, it-beslutsfattare mm för ett Bootcamp off site från onsdag lunch till fredag lunch. Det är på denna grunden vi lyckats lansera och förankra viktiga initiativ som Atea Sustainability Focus, 100 %-klubben (initiativ för cirkulär hantering av it-utrustning, som idag har över 400 företag, myndigheter och kommuner som medlemmar) mm. Biljetterna går supersnabbt – tror rekordet ett år var 43 minuter.
I år ställde vi om till digitalt på nolltid. Vi insåg tidigt, att om vi ska kunna vara relevanta för ”tittare”, som vi ser det nu när vi kör digitalt, så måste vi tänka TV. I allt från produktionskvalitet, hur vi tajtar till innehållet osv. Uppfattas vi som tråkiga så vet vi att vi tappar deltagarna med ett klick. Bootcampen 2020 hade rekord på deltagare och vi lyckades till och med ha över 400 deltagare på kvällspasset. Kan berätta mer om det ifall ni är intresserade. (även it-arenan genomförde vi precis med nästan 3000 anmälda. Det sände vi över 5 dagar, med regionalt anpassat innehåll. Men det är ett annat event)
3. Atea Landslagsläger. Med ett genomarbetat upplägg, där Atea är det svenska landslaget i informationsteknologi, samlar vi ett par tusen personer på Bosön (såklart – där alla landslag möts och tränar). Strategin är fokus på kultur och hur vi förflyttar bolaget. En extremt viktig och strategisk kommunikationsplattform som gjort enorm skillnad på vår resa, som bl a byggt förutsättningarna för Ateas ekonomiska resa (från 4 till 16 miljarder i oms under drygt 10 år)
Berätta gärna lite mer om något du är extra stolt över?
Jag är stolt över teamets fokus och leverans, under ledning av Jennie Backman. Men kanske ännu mer över hur vi hela tiden lyckas knäcka koden kring hur vi ska arbeta strategiskt, för att verkligen få våra mötesplatser att göra skillnad. Att skapa förflyttning med konkreta resultat.
Vi har idag en Employer Net Promotor Score i världsklass – högre än Google, Microsoft, LinkedIn m fl. Våra möten som plattform för kulturbyggande är en viktig del i detta.
Vad upplever du som den största utmaning internt i organisation för din roll?
Vi arbetar mycket med innovation som verkligen gör skillnad. Men vi måste bli bättre på att välja bort. Vi har många starka initiativ igång, men vi måste vara försiktiga så att vi inte har mer igång än medarbetarna, kunderna och partners kan ta emot.
Brukar du sätta upp syfte och mål för dina evenemang? Mäter du på något sätt?
I grunden är det viktigaste för oss att vi har satt mål kring vad vi vill lyckas kommunicera och hur det tas emot. Verkliga nyttor. Sen mäts de såklart på ett naturligt sätt, beroende på vilket område det gäller. Det kan gälla den långsiktiga förflyttningen av vår NPS, medlemmar i 100 %-klubben, deltagare i ASF på olika sätt.
Sköter ni hela produktionen själva, eller tar ni in hjälp från professionella leverantörer?
Det varierar. Vi har arbetat med Minnesota Communication i snart 15 år, men vi producerar vissa mötesplatser själva också.
Hur jobbar ni med hållbarhet och CSR på era evenemang?
CSR och hållbarhet är väldigt centralt i allt vi gör. Initiativ som ”stora A”, ASF, 100 %-klubben och it-branschens mångfaldssatsning kan nämnas i sammanhanget. Sen har vi såklart regler och riktlinjer för hur vi ska driva ansvarstagandet inom hållbarhet för själva produktionen också, om det är det ni menar. Man ska inte glömma heller att vi är den leverantör som levererar allra flest lösningar för digitala möten till våra kunder. Så vi flätar ofta in det digitala, resfria alternativet när det är lämpligt. Inte minst nu i Coronatider.
Hur jobbar du med innovation för att utveckla era evenemang?
Det är det vi gör hela tiden. Mest såklart med strategisk innovation. D v s hur skapar vi de hävstänger som gör att vi hela tiden kan ta nästa kliv. Men såklart också med tekniken, eftersom det är vår kärnverksamhet. Videomöten, IoT, Augmented Reality, VR, Gamification osv. men för mig är det bara verktyg för att nå det kommunikativa målet.
Vad upplever du som största utmaning inför 2021?
Pandemin gör såklart att vi har svårt att planera. Men vi planerar alltid för det fysiska mötet, med en beredskap för det digitala. Så det blir lite dubbelt. Vi hör också hur alla säger att detta är det nya normala, men då fattar man ingenting. Vi är sociala varelser och alla längtar efter att kunna ses igen. Och när vi kan det så ska Atea vara först ur startblocken. Sen kommer vi såklart erbjuda digitala möten i större omfattning framåt, nu när alla tagit till sig tekniken. Men de viktigaste mötena kommer alltid kräva att vi ses.
Om utmärkelsen Årets Eventchef:
Målsättningen är att lyfta fram individer på köparsidan som agerar professionellt, är kunniga, modiga, öppna och framgångsrika.
Utmärkelsen kommer att delas ut årligen inom fem kategorier, med start 2020. Bakom utmärkelsen står den oberoende bransch- och nyhetssajten Eventeffect.se. På sajten nominerar byråmedarbetare, branschfolk och kollegor sina kandidater.
Redaktionen på eventeffect.se sammanställer alla nomineringar och utifrån de ledord som juryn tidigare fastställt, presenteras fem finalister per kategori för den välmeriterade och erfarna juryn från branschen som slutligen väljer ut vinnarna. Vinnarna av utmärkelsen presenteras på Eventeffect.se den 15 december kl. 08.00.
Årets Eventchef: Juryn för 2020:
Anna Bauer, Business Director – Scandinavian XPO
Fredric Holmgren, CEO – Bright Group
Hansi Sundström, VD – Workman Event
Karin Karlsson, Programchef – Malmö Live
Kerstin Öhman, Owner – BSC
Mikael Jansson, CEO – Fairlink
Niclas Mellbin, CEO – Realise
Niklas Söderberg, Verksamhetschef – SES
Rasmus Fursäter, Sales Manager på Stockholm Live
Patrick Walldén vd för Bang Agency och Brand Arena Nordic Group
Patrik Eriksson, VD – Imponera
Sabina Jonsson, CEO – Sabina Consulting
Sofi Franzén, VD – Eventyr
Stellan Eriksson, Managing Director – MCI