Hallå där… Andrea Kåberger, Event Manager på Storytel. Andrea är en av fem finalister i utmärkelsen Årets Eventchef 2022 inom kategorin Business to Consumer . Vi på Eventeffect ställde några frågor till henne om vem hon är och hur hon jobbar.
Vem är du och vad jobbar du med?
En glad, energifylld och kreativ person som brinner för att skapa upplevelser som lämnar ett avtryck. I mitt jobb på Storytel har jag utmaningen att genom events omvandla en helt digital tjänst till en personlig relation med våra prenumeranter. Det jag gör måste skapa så starka intryck att vi alltid ligger top of mind.
Kan du nämna några event/evenemang som du jobbat med de senaste åren?
Absolut! Exempelvis Storytel Summer Tour. Idén om en turné kom upp 2020 när corona slog till och vi inte längre kunde delta på mässor eller andra events där vi tidigare mött våra kunder. Resultatet blev en sommarturné genom södra Sverige under tre veckor. Det gav Storytel möjligheten att synas på oväntade men relevanta platser för tjänsten, exempelvis, vid stranden eller tågstationen. Storytel Awards, det stora ljudbokspriset, är ett pris som delas ut i syfte att uppmärksamma ljudboken som ett eget, självständigt format i underhållningsbranschen. Alla ljudbokslyssnare kan rösta på de nominerade böckerna på Storytel Awards hemsida. Våren 2021 slog vi alla tiders röstningsrekord med över 70 000 röster. De tre bidragen med flest röster går vidare till en jury som utser en vinnare som presenteras på Storytel Awards gala. Galan har de senaste två åren varit digital och kommer vara ett hybridevent i år med finalisterna på plats.
Berätta gärna lite mer om något du är extra stolt över?
Jag är extra stolt över våra Storytelbilar, som vi från början tog fram till Summer Tour 2021, men som vi nu kommer behålla eftersom vi verkligen fått se vilket buzz de skapat. Jättekul!
Bilarna är miljöbilar som vi folierat i rosa färg där vi satt på stora hörlurar på taket, från hörlurarna går en sladd till släpet, som är format som böcker.
Bilarna är ett perfekt exempel på hur man kan förmedla en känsla på så många olika sätt. Bilarna har också också gett mig en viktig insikt hur effektfullt det är att jobba med det visuella.
Vad upplever du som den största utmaning internt i organisation för din roll?
Eftersom events inte lika enkelt mäts i clicks & views så kan det vara svårt att motivera varför man ska lägga stora resurser på mjuka värden så som känslor, upplevelser och ”brand likability”. Detta är en långsiktig strategi som inte bygger på snabba wins.
Brukar du sätta upp syfte och mål för dina evenemang? Mäter du på något sätt?
Jag har alltid ett syfte och mål med mina evenemang men de varierar, case- by-case. Men jag har alltid som röd tråd att uppmärksamma och hylla ljud- samt e-boken. Jag brukar också ta hjälp av vår företags vision för att hålla ett ledmotiv genom alla evenemang.
”Vår vision är att göra världen till en mer empatisk plats, genom fantastiska berättelser som kan delas och uppskattas av vem som helst, var som helst och när som helst”
Hur jag mäter mina events är också case- by-case baserat. Har jag exempelvis som mål att attrahera nya kunder så räknar jag hur många som tagit del av vårt unika eventerbjudande vi brukar ha på plats. Men om jag istället vill fokusera på att skapa likeability till vårt brand så kan jag göra en uppskattning av våra effektiva kundmöten. I varje kundmöte försöker vi också vinna mer kundinsikter som vi sedan kan ta in allt annat vi gör.
Sköter ni hela produktionen själva, eller tar ni in hjälp från professionella leverantörer?
Det är olika för olika projekt. Som event manager är det viktigt att kunna se när det behövs tas in hjälp. Att ta in ”extern expertis” låter enkelt men det är en konst i sig att vara en bra beställare och ta in rätt hjälp på rätt uppgift.
Hur jobbar ni med hållbarhet och CSR på era evenemang?
Storytel har accelererat sitt hållbarhetsarbete genom att ansluta sig till UN Global Compact, världens största initiativ för hållbart företagande. Hållbarhet ska vara en del av Storytels strategi, kultur och dagliga verksamhet. Vi ställer krav på våra leverantörer och samarbetspartners och miljöanpassar våra event på en mängd olika sätt, bland annat genom att undvika engångsmaterial och arbeta mycket med QR-koder framför tryckt material. När vi bygger montrar och liknande ser vi i möjligaste mån till att materialet kan återanvändas, och vi hyr ofta i stället för att köpa.
Vad gäller CSR väljer vi samarbeten som ligger nära vår kärnverksamhet och vår vision. Vi har till exempel samarbetat med Prinsparets Stiftelse med syftet att motarbeta fördomar och skapa ökad förståelse och respekt för de barn, ungdomar och vuxna som har dyslexi. Samarbetet har utmynnat i bland annat ljudbokklubb, ljudboken Älskade dyslexi och en uppskattad samtalsserie med Eva Röse som programledare.
Hur jobbar du med innovation för att utveckla era evenemang?
En viktig del av min roll är att vara trendspanare. För att konstant utveckla våra evenemang måste vi hela tiden snegla in i framtiden. Ett praktiskt sätt att göra det är att se var konsumenters uppmärksamhet finns, just nu är det exempelvis den omåttligt populära plattformen TikTok som ger mig mycket inspiration. I dag är det en utmaning att bara hänga med och vill man ligga i framkant måste man våga testa nya saker.
Vad upplever du som största utmaning inför 2022?
En rolig utmaning jag tror vi kommer få lära oss är hur vi på ett effektivt sätt kombinerar digitala events vi lärt oss arrangera under pandemin med fysiska events som är så efterlängtade. Vilka projekt är värt att fortsätta som ett hybrid evenemang och vilka är inte det osv. Inte bara tappa det vi lärt oss och ständigt utvecklas.