Hallå där… Linda Engholm, Projektchef Min Stora Dag. Linda är en av fem finalister i utmärkelsen Årets Eventchef 2020 inom kategorin Business to Consumer. Vi på Eventeffect ställde några frågor till henne om vem hon är och hur hon jobbar.
Vem är du och vad jobbar du med?
Jag är en riktig lantis, uppväxt i idylliska entreprenörs-meckat Järvsö, och som efter några år i Sundsvall, Göteborg och Stockholm nu bor med min man och våra två barn, 10, 13 år på Resarö vid Vaxholm.
Jag har en lång arbetserfarenhet inom mediebranschen och jobbade bland annat 12 år som eventchef på TV4. Sedan två år tillbaka jobbar jag som projektchef på välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag. Här har jag glädjen att arbeta tillsammans med 18 otroligt engagerade och proffsiga kollegor varav åtta medarbetare ingår i mitt direkta team. Vårt gemensamma uppdrag är att skänka glädje och kraft via aktiviteter och upplevelser som vi kallar för ”Stora Dagar” till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser!
Kan du nämna några event/evenemang som du jobbat med de senaste åren?
På TV4 ansvarade jag för alla TV4/CMores B2B, B2C och B2E events. Som till exempel VIP-hospitality, sponsor- och pressträffar, publikaktivering kring Idol, Let´s dance och programmet Talangs alla sändningar. Vi gjorde även stora säsongspresentationer som vi kallade screenings, seminarium b2b och b2e samt årliga b2c aktiveringar i Almedalen och på olika mässor. Det blev runt 140 events per år, vilket kunde innebära fem på en vecka när det var som mest.
På Min Stora Dag ordnar vi olika aktiviteter och upplevelser, som vi kallar för Stora Dagar, för runt 5000 barn och ungdomar per år. Det varierar stort mellan biodagar för hundratals barn över hela landet, idolträffar, konsertbesök och vip-träffar på idrottsevenemang till temaläger och skräddarsydda aktiviteter för enskilda barn som får sin högsta dröm uppfylld, som till exempel att träffa Kronprinsessan eller baka med en mästerbagare.
Under Corona har vi ställt om en hel del av våra events och istället utvecklat trygga digitala aktiviteter. Tutorials med influencers, e-sportdagar och ”Min Stora Dag med vänner” är bara några exempel. Vi gör dessutom liveevents som seminarier och ungdomsläger med olika teman, som exempelvis ridläger, äventyrsläger, e-sportläger och musikläger. Det sistnämnda gick av stapel en helg i oktober och då fick nio ungdomar som annars kämpar i en tuff vardag ett värdefullt avbrott då de bl a besökte ett stängt Spotifykontor med Molly Sandén och Victor Leksell. De fick även sjunga med Min Stora Dags ambassadör Danny Saucedo, besöka Idol på genrepet och även sjunga för Idoldeltagarna på Wasateatern.
Berätta gärna lite mer om något du är extra stolt över?
Jag är stolt över hur vi på Min Stora Dag snabbt har ställt om våra planerade aktiviteter under Coronapandemin. Trots alla utmaningar som pandemin har fört med sig så kommer vi lyckas leverera våra aktiviteter, Stora Dagar, i samma takt som tidigare. I år kommer vi ge kraft och glädje till 5 500 barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Det har varit en tuff tid som krävt extra mycket arbete, men tack vare gemensamma ansträngningar, positiv attityd, vilja och kreativiteten så har vi lyckats och jag är väldigt stolt och imponerad över samarbetet som vi i projektteamet haft under denna tid.
Vad upplever du som den största utmaning internt i organisation för din roll?
Just nu är det att fortsätta göra det befintliga arbetet parallellt med allt nytt vi behöver utveckla på grund av tillvaron med corona. Det är tidskrävande men också spännande att hitta nya sätt att sprida vår kraft och glädje.
Brukar du sätta upp syfte och mål för dina evenemang? Mäter du på något sätt?
Vi sätter alltid syfte och mål med våra aktiviteter, Stora Dagar, och följer upp utfall. Både med hjälp av Novus och egna interna utvärderingar. Utvärderingarna är av största vikt då vi lär oss hela tiden hur vi kan höja kvalitén samt kostnadseffektivisera för att ge fler barn möjlighet att få en Stor Dag.
Sköter ni hela produktionen själva, eller tar ni in hjälp från professionella leverantörer?
Projektteamet, vilket är åtta medarbetare, planerar och genomför alla barnens aktiviteter tillsammans med 259 volontärer från Kiruna i norr till Ystad i söder. Vid större aktiviteter har vi ovärderliga leverantörer och utan deras stöd både ekonomiskt som kunskapsmässigt skulle det inte bli några events.
Hur jobbar ni med hållbarhet och CSR på era evenemang?
Hela vår verksamhet bygger på socialt ansvar, kvalitet, hållbarhet och medvetenhet. Barnets fokus, upplevelse och röst ligger till grund i allt vi gör och vi jobbar med Barnkonventionen i ständigt fokus. Vi verkar långsiktigt och nära alla våra samarbetspartners, inte minst våra viktiga vårdkontakter och vårt medicinska råd. Tillsammans verkar vi för ett starkare och mer välmående civilsamhälle där vårt arbete hjälper till att motverka utanförskap, isolering och psykisk ohälsa hos en mycket utsatt målgrupp.
Hur jobbar du med innovation för att utveckla era evenemang?
Vi jobbar mycket med målgruppsanalys och trender i samhället. Här är vårt nyinstiftade ungdomsråd en ovärderlig källa till kunskap, inspiration och innovation! Ungdomsrådet är en viktig resurs som bidrar till att vi blir en bättre organisation. Tillsammans diskuterar vi exempelvis Barnkonventionen, vuxnas beteende samt teman på våra kommande ungdomsläger.
Vad upplever du som största utmaning inför 2021?
Vår största utmaning inför 2021 är densamma som idag – att de aktiviteter som ej är digitala kan komma att ändras snabbt beroende på att förutsättningarna på grund av pandemin är så oförutsägbara. Vi måste ständigt ha örat mot marken för att snabbt kunna anpassa våra aktiviteter.
Om utmärkelsen Årets Eventchef:
Målsättningen är att lyfta fram individer på köparsidan som agerar professionellt, är kunniga, modiga, öppna och framgångsrika.
Utmärkelsen kommer att delas ut årligen inom fem kategorier, med start 2020. Bakom utmärkelsen står den oberoende bransch- och nyhetssajten Eventeffect.se. På sajten nominerar byråmedarbetare, branschfolk och kollegor sina kandidater.
Redaktionen på eventeffect.se sammanställer alla nomineringar och utifrån de ledord som juryn tidigare fastställt, presenteras fem finalister per kategori för den välmeriterade och erfarna juryn från branschen som slutligen väljer ut vinnarna. Vinnarna av utmärkelsen presenteras på Eventeffect.se den 15 december kl. 08.00.
Årets Eventchef: Juryn för 2020:
Anna Bauer, Business Director – Scandinavian XPO
Fredric Holmgren, CEO – Bright Group
Hansi Sundström, VD – Workman Event
Karin Karlsson, Programchef – Malmö Live
Kerstin Öhman, Owner – BSC
Mikael Jansson, CEO – Fairlink
Niclas Mellbin, CEO – Realise
Niklas Söderberg, Verksamhetschef – SES
Rasmus Fursäter, Sales Manager på Stockholm Live
Patrick Walldén vd för Bang Agency och Brand Arena Nordic Group
Patrik Eriksson, VD – Imponera
Sabina Jonsson, CEO – Sabina Consulting
Sofi Franzén, VD – Eventyr
Stellan Eriksson, Managing Director – MCI