Hallå där… Lotta Ström, projektledare på Arrangemangsenheten, Malmö Stad. Lotta är en av fem finalister i utmärkelsen Årets Eventchef 2020 inom kategorin Government to Citizens. Vi på Eventeffect ställde några frågor till henne om vem hon är och hur hon jobbar.
Vem är du och vad jobbar du med?
Jag är utbildad kulturvetare och projektledare och jobbar framför allt med Malmöfestivalen, som jag driver och utvecklar tillsammans med två kollegor -David Östberg och Pontus Friberg. Utöver projektledaransvaret, ansvarar jag för innehållet på festivalen, där jag leder arbetet och tillsammans med festivalens bokare tar fram de ca 700 programpunkter som varje år utgör festivalprogrammet.
Kan du nämna några event/evenemang som du jobbat med de senaste åren?
- Malmöfestivalen
- CPH2021 World Pride
- Barnens Nyårsfirande
- Nordiskt Forum
Berätta gärna lite mer om något du är extra stolt över?
Självfallet arbetet med Malmöfestivalen. En festival som efter 35 år fortfarande är stor angelägenhet för malmöbor och tillresta. Tillsammans med en mängd aktörer, kulturskapare och malmöborna skapar vi något jag upplever unikt idag. Jag är stolt över att Malmö som stad väljer att satsa på ett så stort arrangemang. Och det känns oerhört fint att få jobba för att den ska fortsätta få vara en välkomnande och inkluderande festival -för alla! Vi skapar möten mellan hundratusentals människor varje år – samtidigt som festivalen bidrar med över 150 miljoner i turistekonomisk omsättning.
Vad upplever du som den största utmaning internt i organisation för din roll?
Den största utmaningen är att vi jobbar med ett-årsbudgetar och därför har svårt att planera långsiktigt.
Brukar du sätta upp syfte och mål för dina evenemang? Mäter du på något sätt?
Vi jobbar på uppdrag av våra politiker och utifrån de mål som staden sätter upp. Festivalen drivs utifrån syfte, mål och med en tydlig värdegrund som vi försöker ska genomsyra allt det vi gör, såväl i planeringen av festivalen som under genomförandet. Festivalen har under de senaste åren också strävat efter att ligga i framkant vad gäller många frågor och jobbat aktivt med bland annat trygghets- och säkerhetsfrågor, miljö och hållbarhet, jämställdhet och tillgänglighet.
Sköter ni hela produktionen själva, eller tar ni in hjälp från professionella leverantörer?
Nej, Malmöfestivalen är beroende av en rad leverantörer. Teknik, logistik, publiksäkerhet osv.
Hur jobbar ni med hållbarhet och CSR på era evenemang?
Malmöfestivalen har jobbat aktivt för att vara en hållbar festival sedan 2009. Varje år sedan dess har vi ständigt satt upp nya målsättningar och lagt nya krav på leverantörer och aktörer, inte bara för att festivalen ska bli mer hållbar utan även för att inspirera våra hundratusentals besökare. Idag ställs ex. höga krav på våra matförsäljare, festivalen drivs näst intill helt på förnybar energi, vi serverar endast kranvatten och vi har över hundra programpunkter som fokuserar på hållbarhet.
Hur jobbar du med innovation för att utveckla era evenemang?
Vi jobbar alltid nära våra samarbetspartners, aktörer och leverantörer för att hitta och pröva nya lösningar, vi bjuder in spännande aktörer till att vara en del av programmet och presentera nya tankar och idéer för våra besökare.
Vad upplever du som största utmaning inför 2021?
Den största utmaningen är såklart hur den pandemi vi nu är med om kommer påverka hur vi kan mötas framöver och hur hela ekosystemet kring evenemang påverkas. Det är såklart med en stor oro vi går in i det nya året. Samtidigt som vi behöver anpassa oss och vara en del i att skapa nytt med de nya förutsättningar som råder. Ur kaos föds, som så många gånger tidigare sagt, kreativitet. Nu behöver vi inom branschen samarbeta mer än någonsin för att hitta nya vägar och fortsätta skapa möten och fantastiska upplevelser!
Om utmärkelsen Årets Eventchef:
Målsättningen är att lyfta fram individer på köparsidan som agerar professionellt, är kunniga, modiga, öppna och framgångsrika.
Utmärkelsen kommer att delas ut årligen inom fem kategorier, med start 2020. Bakom utmärkelsen står den oberoende bransch- och nyhetssajten Eventeffect.se. På sajten nominerar byråmedarbetare, branschfolk och kollegor sina kandidater.
Redaktionen på eventeffect.se sammanställer alla nomineringar och utifrån de ledord som juryn tidigare fastställt, presenteras fem finalister per kategori för den välmeriterade och erfarna juryn från branschen som slutligen väljer ut vinnarna. Vinnarna av utmärkelsen presenteras på Eventeffect.se den 15 december kl. 08.00.
Årets Eventchef: Juryn för 2020:
Anna Bauer, Business Director – Scandinavian XPO
Fredric Holmgren, CEO – Bright Group
Hansi Sundström, VD – Workman Event
Karin Karlsson, Programchef – Malmö Live
Kerstin Öhman, Owner – BSC
Mikael Jansson, CEO – Fairlink
Niclas Mellbin, CEO – Realise
Niklas Söderberg, Verksamhetschef – SES
Rasmus Fursäter, Sales Manager på Stockholm Live
Patrick Walldén vd för Bang Agency och Brand Arena Nordic Group
Patrik Eriksson, VD – Imponera
Sabina Jonsson, CEO – Sabina Consulting
Sofi Franzén, VD – Eventyr
Stellan Eriksson, Managing Director – MCI