Glöm allt du tror att du vet om konferenser! Här förväntas du lämna din bekvämlighetszon för att delta aktivt och bidra till din och andras upplevelse och utbyte av evenemanget. C2 i Montréal samlar varje år över 6 500 deltagare från 50 länder och över 20 branscher under tre dagar. På plats ska man få nya perspektiv, nätverka, inspireras, diskutera, få ny kunskap och insikt om nya trender och forskningsresultat.
Svenska Möten reste till Montréal för att hämta inspiration och nya idéer att ta med hem till kollegor och medlemmar och göra research inför den trendrapport som vi gör varje år. Här kommer våra spaningar från dagarna.
Inspiration hämtad från Burning Man
Skådeplatsen är en filmstudio i ett enormt före detta tåggarage i ett industriområde en bit utanför centrala Montréal, Kanada. Med inspiration hämtad från Burning Man, är C2 en enorm festival som talar till alla sinnen på ett oerhört kreativt och interaktivt sätt.
Årets tema löd: ”The future is upon us” och det fanns fem spår på olika teman beroende på intresseområde:
• Art & Design
• Society & Environment
• Leadership & Talent
• Marketing & Media
• Science & Technology
Spåren var i sin tur uppdelade på olika mötesmetoder och modeller. Alla sessioner leddes av en facilitator men krävde aktiv delaktighet och engagemang från deltagarna. Varje dag kunde man boka ett begränsat antal sessioner i förväg genom appen, annars fanns det oftast plats om du var ute i god tid. Metoderna som användes var:
Collaborative sessions
Här förväntades du delta och bidra aktivt. Formatet Masterclass, var en föreläsning där publiken satt runt scenen och deltog aktivt i föreläsningen, svarade på frågor och diskuterade, både i bikupor och i plenum.
I formatet Workshop fick vi deltagare arbeta med olika frågeställningar i grupper om 6-8 personer och redovisa vad vi kommit fram till inför resten av grupperna.
Under formatet Group Braindates behandlades hundratals ämnen från hållbarhet till AI’s etiska aspekter. Här kunde vem som helst delta i diskussioner kring ett ämne som berör eller intresserar dem. Om det ämne du brinner för inte stod på schemat, kunde du alltid bjuda in till en egen Braindate med likasinnade genom appen.

Conference blocks
Presentationer och panelintervjuer från talare i block på en stor scen. Glöm långa powerpoints – här talade världsledande experter i korta pass och på en lång rad ämnen, alla världsledande inom sina områden. Höjdpunkten var en livechat med en astronaut som befann sig i rymden på International Space Station (ISS)! Talen på scen blandades med paneldiskussioner och korta dansuppträdanden av Cirque du Soleil.
Labs
Interaktiv del där deltagarna fysiskt fick prova på en lång rad aktiviteter. Till exempel skapa ett eget Alter Ego, meditera framför en tavla i Slow-Lab eller ta ställning och ta ställning och uttrycka sin åsikt om ett stort antal ämnen i Barometer-kuben, tillsammans med 99 andra personer. I varje del ingick att dela med sig av sina tankar och åsikter i bikupor eller i grupp.
Arts & Celebration
Förutom musikkonserter och liveuppträdanden kunde du också lyssna till konstnärer och artister prata om sitt arbete. Under alla dagar bjöds också på underhållning över hela festivalområdet och när du minst anade det kunde en lindansare från Cirque du Soleil dyka upp ovanför ditt huvud. Naturligtvis fanns en lång rad food trucks och kaféer och en bar som aldrig stängde. Det är som väl kanske ändå var det viktigaste – kaffet, sponsrades av Nespresso och serverades gratis av dussintals glada bariostor och gav en extra dimension till upplevelsen.
Plug-in activities
När du hade en stund över kunde du fylla tiden med Speed Coaching av en professionell coach i en sprillans BMW, som var en av sponsorerna. Den som ville kunde testa det senaste inom VR eller få sin personlighet på sociala medier analyserad.
Time-off activities
Lediga stunder mellan blocken kunde du välja mellan att delta i en guidad meditation eller koppla av med getyoga och klappa de söta små tama getterna som fanns på området. Eller bara hänga i någon av alla gungor och hängmattor som fanns överallt.
Agora talks
Varje dag avslutades med intervjuer av superkändisar inom sitt område, till exempel Burberrys förra vd Angela Ahrendts, vid en snurrande flygel på en sandscen(!?). Den sista kvällen rundades hela arrangemanget av med en intervju av ingen mindre än hollywoodregissören Spike Lee.
Namnbricka som isbrytare
Med den interaktiva elektroniska namnbrickan ”blippade” du enkelt personer man mötte för att lägga dem till ditt nätverk. Det var en bra icebreaker för inleda samtal. Just icebreakers användes förövrigt flitigt inom alla sessioner – det fanns ingen hejd på vilka galenskaper du kunde utsättas för. Namnbrickan användes också som betalmedel på området.
Efter våra tre dagar på C2 är våra sinnen fulla av intryck som det kommer ta ett tag att smälta och sortera. Det bestående intrycket är det kreativa, genomtänkta och interaktiva formatet och inramningen med det personliga mötet i fokus som enar och samlar människor till samtal och utbyte av erfarenheter inom så många ämnen och områden.
Välregisserat event
Hela evenemanget var oerhört välregisserat. Logistiken var imponerande och all personal på plats var vänliga och tillmötesgående. Trots att så många människor samlats på ett och samma ställe, tillbringade vi inte många minuter i kö under våra dagar på C2. Det enda negativa vi har att säga är att ljudnivån ibland kunde bli hög i den gamla industrilokalen och sessionerna ibland kunde överrösta varandra.
Sammanfattningsvis är ett besök på C2 utvecklande och berikande, både i yrkesrollen och som privatperson. Formatet kräver att du kliver ur din komfortzon och ger dig hän till upplevelsen och deltar aktivt, vilket också gör det utmanande och roligt. Alla talare är inom den absoluta toppen på sina områden och vi har lärt oss så mycket under våra dagar här. Håll utkik för fler krönikor om själva innehållet från oss!
C2 lockar förvånansvärt få svenskar, men vi rekommenderar varmt ett besök till Montréal nästa år.
Av: Bibi Rydbacken och Sylvia Nylin på Svenska Möten