Halmstad är den destination som står för den största klättringen jämfört med 2015.
– Det är mycket glädjande att det arbete som vi på Halmstad CVB tillsammans med alla fantastiska lokala värdar, organisationer och besöksnäringen nu ger resultat. Att få mötesarrangörer att tänka utanför större städer är ett enträget arbete. Vi jobbar med Halmstads alla fördelar som natur och hav runt knuten, smidiga kommunikationer och bra anläggningar, säger Ann Johansson chef Halmstad CVB i ett pressmeddelande.
Halmstad hade 13 nationella kongresser under 2016, bland annat Skolkuratorsdagarna, Råd för framtiden (Brottsförebyggande rådets kongress) och kyrkogårdskongressen.
Samtidigt som den nationella kongressrapporten presenteras, berättas det också om hur Sverige ligger till på den internationella världsrankningen.
– Kongresser har en stor betydelse för svensk besöksnäring. Förutom det ekonomiska värdet som kongresser bidrar till ger kongresser även en möjlighet att stärka Sverige och varje destinations varumärke. Därtill är kongresser samhällsekonomiskt värdefulla för att bygga och överföra kunskap samt attrahera talanger, investerare och företag, säger Sofie Lidholm ordförande i SNCVB.
I rapporten presenteras det även att en kongressdeltagare i snitt omsätter 3500 kronor per dygn. Beräknat på den siffran omsatte kongressgästerna i Halmstad 11,8 miljoner kronor under 2016. Prognosen för 2017 ser också ljus ut. Halmstad har redan stått värd för bland annat rekordstora Ungdomsmottagningskongressen, Sveriges åkeriförenings årsmöte och Vårmöte för klinisk kemi. I augusti väntar jättekongressen Släktforskardagarna och senare under hösten Vattendagarna.