Ålder: 59
Bor: Margretelund, Åkersberga
Familj: Fru, två barn, tre barnbarn och en hund av rasen papillon
Gör: Vd och medgrundare av monterbyggarbolaget Workman Event
Det är en solig och ljummen dag i februari. Snön lyser fortfarande med sin frånvaro och tankarna börjar sakta fladdra iväg mot ljusare årstider. Eventeffect ringer upp Hansi Sundström, grundare och vd av Workman Event.
Vi vill lära känna honom bättre, och har fått tillåtelse att göra det, även om han sällan medverkar i sådana här sammanhang. Hans bolag är i dag störst på monterbyggarmarknaden i Sverige. Och det är den framgången och det ansvaret som får honom att nu vilja dela med sig av sin företagsresa.
– Jag har inget behov av att visa upp mig, utan håller mig helst i bakgrunden. Kanske beror det på att jag har en fantastisk familj och väldigt bra medarbetare. Men nu ska jag sticka ut näsan lite och visa vem jag är, säger Hansi Sundström, som under förmiddagen suttit i möten med personalens fackklubb.
Han berättar att bolaget har kollektivavtal för alla anställda och att han nu planerar att växla upp.
– Vårt nästa mål är att utveckla affärsområdet i Norden. Vi äger bolag tillsammans med andra företag för att lättare komma in på den nordiska marknaden. Jag har planer på att vi ska ta oss till Oslo och senare Finland, berättar Hansi.
Många ben att stå på
Att driva bolag i mässbranschen kan många gånger vara tufft, då den kantas av både upp och nedgångar under åren. Ibland finns det många arbetstillfällen, ibland läggs mässorna på andra breddgrader.
– Att jobba med mässor är som att gå på en slak lina. Det är väldigt många toppar och dalar. Vill man som jag, ha många fast anställda, gäller det att stå på flera ben, säger Hansi.
I dag jobbar Workman Event med Kistamässan, Åbymässan och Nackamässan. Snart ska de även bli totalleverantörer av mässinredning åt Scandinavian Xpo. Utöver det gör bolaget i snitt två mässor i veckan i andra lokaler runt om i Sverige och Europa.
– För att klara av dalarna och ha cirka femtio anställda medarbetare, behöver vi ha flera stora projekt på gång samtidigt. Jag har aldrig behövt varsla någon, inte ens när det gick dåligt efter börskraschen 2009, säger Hansi bestämt.
Styr hela affären
Han menar också att det är viktigt att ha fast anställd personal, då det ger ett tryggt och jämnt leveransflöde. Samtidigt gör de många benen att Hansi jobbar åt både kunder och deras konkurrenter.
– Alla är väl inte alltid lika glada över det, men det är en nödvändighet. Jag brukar säga att om inte jag levererar möbler, godstjänster och montrar till kundens konkurrent, så kommer någon annan göra det. Det är inte så att de kommer stänga en anläggning för att Workman Event inte är där, menar Hansi och skrattar till.
Framgångsrik monterbyggare
Grundreceptet för att bli ett framgångsrikt monterbyggarbolag menar Hansi, är att man ska styra hela affären inom bolaget. Man får heller inte missa en enda deadline.
– Det kan ringa en kund till oss 35 minuter innan ett event börjar och behöva en skylt. Då flyttar vi bara vårt flödesschema, ber den grafiska avdelningen att ta fram en skylt och sedan åker vi över med den. Skulle vi inte ha det inhouse, utan istället vara en konsultfirma, så måste jobbet delas upp på flera personer och leveransen hade kanske dröjt tre dagar. Skulle vi behöva hyra in personal från ett bemanningsföretag så hade vi inte varit störst i dag, utan som alla andra – ett ganska mediokert bolag, säger Hansi menande och fortsätter:
– Vi är ett av monterbyggarbolagen som trots allt tjänar lite pengar. Jag tror det beror på att vi har så många ben att stå på och att vi lägger mycket tid på schemaläggningar.
Konkurrensen i mässvärlden
Den hårdaste konkurrensen i Norden finner vi i Sverige, menar Hansi. Tyskland spelar i en helt annan liga.
– I Danmark har vi inte mycket att hämta, det är svårt där. På Island jobbar vi redan ihop med en av de största aktörerna. I Tyskland har vi jobbat sedan 2003 tillsammans med ett bolag. Nu försöker vi bilda ett större samarbete med någon i Tyskland, då mässvärlden håller en helt annan nivå där, säger Hansi och tillägger att han gillar siffror och att jämföra olika marknadsmöjligheter.
Viktigt att hålla ihop
Att den svenska mäss- och mötesbranschen håller ihop är också något som står högt på Hansis önskelista.
– Det är viktigt att Sverige är enat, vi slåss ju mot hela Europa. Tankesättet har blivit bättre, speciellt i Stockholm. När två anläggningar pitchar mot varandra och den ene förlorar, så kanske det är surt för stunden. Jag tror att det är lite krig mellan Göteborg och Stockholm. Men backar man bandet 25 år, så är det bra mycket bättre nu än vad det var då, menar Hansi och fortsätter:
– Kortsiktigt kan man vara skadeglad för någon annans misslyckande, men i slutändan handlar det om den svenska mötesbranschen. Om alla lyckas kommer fler affärer. Man får inte vara så kortsiktig, det är inte jag i alla fall, men det kanske kommer med åldern, säger Hansi och skrattar.
Entreprenörer ut i fingerspetsarna
För 22 år sedan tog paret Susanne och Hansi Sundström ett avgörande beslut. De lämnade sina arbeten som en välrenommerad it-konsult respektive en chef över produktionen på Sollentunamässan, nuvarande Kistamässan.
De hade en dröm om att driva eget tillsammans, och bestämde sig för att göra det inom mässbranschen.
– Jag är bra på att gasa och Susanne kan ibland vara bra på att bromsa. Vi kompletterar varandra bra, säger Hansi med en värme i rösten.
Hansi, som redan 1986 börjat på Sollentunamässan som monterbyggare, blev efter bara ett halvår chef över produktionen på mässan. Han jobbade där i tolv år och samlade på sig viktig kunskap som han sedan hade användning för i det nya bolaget. I dag omsätter Workman Event strax över 100 miljoner kronor årligen.
– Jag såg en lucka på marknaden och tänkte ’hur svårt kan det vara?’, säger Hansi, men ångrar sig direkt efteråt då han tyckte att det var för skrytigt.
Haft en tydlig målsättning
Nyckeln till framgången ligger mycket i att paret Sundström arbetat som ett team. Susanne är även utbildad inom it med specialinriktning på Microsofts produkter.
Det var hon som såg till att familjeföretaget låg långt fram inom it. Bland annat hade Workman Event en av Sveriges första webbshoppar när de startade bolaget.
– Jag har byggt många montrar själv och jobbat länge med mässproduktion. När vi startade bolaget fick vi börja i ena änden och jobba oss framåt med en tydlig målsättning. Vi hade som mål att bli störst i Sverige, och det har vi lyckats med. Även om det tog skitmånga år, säger Hansi, skrattar och berättar vidare:
– Vi har jobbat oss upp från ingenting, vi hade inga kontanter när vi började. Vi valde att inte ta in finansiering, eftersom vi själva ville styra bolaget. Jag är extremt långsiktig av mig, menar Hansi.
I dag har hans fru Susanne trappat ned på arbetet i familjeföretaget och driver istället en egen keramikstudio i Åkersberga. Makarna har två vuxna söner som också jobbar inom bolaget – tanken är att de en dag ska ta över. Äldsta sonen Andreas jobbar nu som it-chef efter Susanne och yngsta sonen Marcus har följt upp Hansis roll och arbetar i dag som teamledare för projektledarna samt med affärsutveckling.
– Jag har det väldigt bra. Jag får träffa mina barn varje dag, säger Hansi nöjt.
Brinner för integration
Innan Hansi kom in i mässvärlden jobbade han med socialt arbete som fritidspedagog. Uppvuxen i Sollentuna som han var, började han jobba på ett ungdomsfritids på Malmvägen, ett område som då ansågs vara utsatt. Platsen, som ligger intill Sollentuna pendeltågsstation, huserade redan då 127 olika nationaliteter. Hansi berättar om dagarna på sommarverksamheten och minns tillbaka med värme i rösten.
– Jag brukade spela fotboll med ungdomarna i Turebergshallen, som är riven nu. Arbetet kändes viktigt och givande. Barnen hade det inte lätt. De hade ingenstans att ta vägen på somrarna. Min fru jobbade på den tiden också som fritidspedagog, säger Hansi.
Jag frågar om det var så de träffades. Men icke. De träffades redan som tio-åringar och har känt varandra hela livet. Gifte sig gjorde de för över 30 år sedan.
Hansi jobbade på verksamheten i flera år, men kände sig tillslut dränerad och behövde ett mindre känsloladdat arbete. Men än i dag finns hans sociala ådra kvar. På Workman Event jobbar det människor från elva olika länder.
– Kan jag välja försöker jag gärna anställa en till medarbetare. Integration är så viktigt för Sverige. Det är ett gemensamt ansvar, men alla tycker inte så och ibland går det inte heller. Jag ska inte måla ut mig som någon Jesus. Men i produktionen gör det inget om man pratar engelska. Våra ordersedlar går att skriva ut både på svenska och engelska, säger Hansi.
Han kan fortfarande i dag träffa på flera av ungdomarna han jobbat med, i dag som vuxna i olika yrkesroller.
– Jag kan hoppa in i en taxi så sitter en av killarna och kör. En annan kille som jag hjälpte mycket, sitter nu i styrelser på tre stora börsbolag. Han är en riktig magnat, säger Hansi.
Jobbar med Järvaveckan
Workman Event är också engagerade i Järvaveckan som hålls varje år i Stockholm på Spånga IP. Hansi känner grundaren Ahmed Abdirahman personligen och har flera gånger varit med och driftat den operativa biten på politikerveckan. Workman Event brukar ha 15 tekniker på plats och bjuder på all projektledning, som innebär en halvtidstjänst på sex månader ungefär.
– Integration är en vinnare för alla. Jag tror att jag har det tänket med mig från barndomen, det handlar nog om min uppfostran i grund och botten. Sedan tror jag också på Järvaveckan som affärsidé, säger Hansi.
Vd är drömjobbet
Jag frågar Hansi vad han skulle vilja jobba med om han inte var vd för ett monterbyggarföretag. Han svarar att han ser sig själv som en entreprenör i grund och botten. Vilken bransch han verkar inom spelar inte lika stor roll – så länge branschen har vettiga sociala och moraliska värderingar, poängterar Hansi.
– Jag tycker om att göra affärer. Nu hamnade jag i mässbranschen och tycker att det är väldigt roligt. Exempelvis skulle jag kunna se mig själv på ett jättestort logistikföretag. Men det spelar egentligen inte så stor roll. Det gäller bara att hindra sig själv, jag ser en ny affär varje dag, säger Hansi och avslutar:
– Men det är så himla kul vet du, när man kommer in i en hall där en mässa stänger fyra på eftermiddagen, nästa morgon är mässan riven och en ny mässa är nästan klar och byggd över en natt. Den kicken jag får av det är otroligt fascinerande. Att skapa en mässmonter är roligt, men att skapa ett helt evenemang är enastående.
8 snabba frågor
Vad läser du gärna just nu?
– Mannen i sjön, en bok av den isländska författaren Arnaldur Indridason. Jag tycker om att läsa deckare.
Vad har du för motto?
– Släpp fågeln fri – då flyger den. Det betyder; ge ansvar och få engagemang tillbaka. Om du styr människor får du precis det du frågar efter och inte mer. Det är väldigt få gånger jag blivit besviken när jag givit mina medarbetare mer ansvar.
Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
– Jag har varit en fena på att spela biljard. På 80-talet var jag med i lag-SM i högsta serien och slog 68 bollar i rad. Jag har också spelat junior-SM i biljard.
Vilken är den häftigaste produktionen du varit med och genomfört?
– Det måste vara första gången Workman gjorde Svenska Maskinmässan på Solvalla 2016. Alla talade om för mig att det inte skulle gå att inrymma 700 maskiner på ett dygn där. Men vi lyckades och slutresultatet av mässan var ett av de häftigaste jag varit med om. Kanske för att det var utomhus, kanske för allt arbete som pågått inför mässan. I år gör vi mässan för tredje gången.
Hur ser din drömmässa ut?
– Ett drömprojekt vore att få Järvaveckan att växa till en riktig rörelse där alla är delaktiga. Jag brinner för integration och skulle gärna se att Järvaveckan även skulle arrangeras i Göteborg och Malmö. Det vore också häftigt om man kunde belysa ämnen som psykisk ohälsa och hållbarhet i sammanhanget. I Stockholm ska Järvaveckan vara belägen precis där den är nu – då tror jag att flest människor kommer.
Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag gillar att fiska, flugfiske framför allt. Tidigare reste jag utomlands och fiskade, men inte nu längre då man behöver rätta sig efter miljön. Jag har bland annat tidigare fiskat på den ryska tundran, Grönland, Island och Kolahalvön. Nu fiskar jag mestadels havsöring på Gotland och i Jämtland samt Västerbotten.
Var ser du dig själv om tio år?
– Då är jag 69 år. Jag skulle tro att jag inte jobbar som jag gör i dag, utan att jag växlar mellan att bo på Gotland och i Stockholm. Jag tror att jag har en del styrelseuppdrag kvar, då jag är involverad i även andra bolag. Utöver det hoppas jag kunna vara någon slags mentor för folk. Hela familjen tänker att sönerna ska ta över familjeföretaget.
Vad gör du en typisk söndag?
– Jag och min fru brukar äta långfrukost. Är det schyst väder drar vi ut med hunden i skogen eller fixar i trädgården. Jag brukar använda söndagarna som en vilodag, då jag jobbar mycket i veckorna. Men en söndag betyder inte att jag ligger i sängen – mina barn och barnbarn bor i Åkersberga så de kommer ofta förbi, umgås och äter middag med mig och min fru. Jag har det väldigt bra.