Hallå där…Caroline Strand vem är du och vad jobbar du med?
Caroline Strand, en person som är nyfiken på andra människor och att hitta lösningar genom samverkan. Älskar att jobba i kommunal verksamhet, finns så många möjligheter att utveckla en stad och kommunens roll är viktig, både i samverkan och i sin egen funktion. Jag försöker öppna upp för nya perspektiv och utmana mig själv. Lär mig varje dag, vilket speglar mitt ledarskap som VD på Visit Stockholm, Stockholms stads destinationsbolag.
Hur ser din roll ut?
Som ytterst ansvarig för ett bolag ska jag sköta den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer och i en kommunal verksamhet utgår uppdragen från vår politiskt beslutade budget. Min roll är att utveckla och marknadsföra Stockholm som besöksdestination genom att skapa värde för målgrupperna och intressenterna vi målsätter på: besökare, näringslivet, medarbetare och ägare. Att sätta en hållbar strategi, tydliga målsättningar och planer för att kunna genomföra det.
Vad har du för bakgrund yrkesmässigt?
Innan jag kom till Visit Stockholm på hösten 2015, först som analys- och marknadschef och senare som VD, så jobbade jag med marknads- och näringslivsfrågor i Solna stad i 8 år. En oerhört lärorik period med stora etableringar och utvecklingsprojekt, Arenastaden med Friends Arena och Mall of Scandinavia, Nya Karolinska sjukhuset och utvecklingen på Karolinska Institutet, nya bostadsområden, arbetsplatser med en progressiv och inkluderande samverkan mellan näringsliv och boende.
Vad är aktuellt just nu i er region?
Att en öppen stad är allas ansvar. Vi går igenom ett stålbad för Stockholms upplevelse- och besöksnäring och därmed för hela Stockholm och stockholmarna. Vi är en öppen och inkluderande stad i hjärtat, på platsen och i våra relationer. Vi jobbar på lång sikt med att hjälpas åt och samla kraften i Stockholm. Undersöka om hur pandemin påverkar oss och våra beteenden och drivkrafter för att sen se hur vi utvecklar och stimulerar. Samtidigt är arbetet på kort sikt viktigt för att aktörerna ska klara sig igenom och kunna bygga framåt. Därför har Visit Stockholm satt igång ett stort ”Omstarts Stockholm för evenemang”.
Vad är uppdraget hos er verksamhet?
Att vara en av Europas tio starkaste besöksdestinationer och växa på ett hållbart sätt med innovativa lösningar och utifrån platsens unika fördelar och engagemang.
Visit Stockholm jobbar brett trots att vi är en liten organisation men det möjliggörs av samverkan med många olika aktörer.
Hur jobbar ni i praktiken med att få möten till er ort?
Vi arbetar med research för att få kunskap om olika möten, t ex hur deras rotationsmönster ser ut, att veta när det finns möjlighet att få dem till vår destination och vem som är kontakt i Sverige för den organisationen. För de flesta möten behöver det finnas en lokal kontakt för att ha chans att få hem mötet. Vi arbetar också nära olika delar inom akademin för att veta vilka olika ämnesområden som är starka och där ett möte kan hjälpa till.
Vad kan Visit Stockholm hjälpa till med?
Vi kan vår destination och kan facilitera många olika typer av samarbeten. Vi hjälper mötesarrangören att hitta rätt. Vi hjälper också till att paketera Stockholms gemensamma erbjudande. Lokalt erbjuder vi de lokala mötesvärdarna, som står i begrepp att ansöka om att få hem sin kongress med alla möjliga frågor kring hur man går till väga och att slussa dem vidare till olika aktörer som kan hjälpa dem att arrangera mötet på ett bra sätt.
Vad finns det för utmaningar inom yrkesrollen?
Just nu innebär såklart pandemin stora utmaningar för hela mötesnäringen. Att inga fysiska möten genomförs just nu drabbar väldigt många aktörer – mötesanläggningar, teknikleverantörer, transportörer, catering, PCOer (Professional Congress Organizers) och många andra. En stor utmaning är såklart att förstå hur möten kommer att se ut framåt och hur digitaliseringen har drivit på teknikutvecklingen och människors beteenden kopplat till möten.
Vad skiljer er från exempelvis ett destinationsbolag eller en Convention Bureau?
Idag ser det så olika ut i olika destinationer så det är svårt att jämföra men vi har en styrka i att vi är en del av koncernen Stockholm Business Region vilket gör att vi kan jobba nära kollegor inom investeringsfrämjande och näringslivsutveckling samt koncernens samarbete med akademin och innovationssystemet.
Hur samverkar ni med andra destinationer?
Vi ingår i olika nätverk. Nationellt ingår vi i nätverket ”Swedish Network of Conventionbureaus”, ett nätverk där 23 destinationer ingår. Vi ingår även i ICCA (International Congress & Convention Association) där vi framförallt samarbetar med de andra nordiska länderna – här ingår både destinationer och de inom näringen som levererar till möten.
Tankar om framtiden
Hela ekosystemet runt evenemang och möten har fått ta enorma konsekvenser i effekterna av pandemin. Mitt i detta ser vi nya koncept och nya lösningar från branschen. De som klarar av att ställa om inom mötes- och evenemangsnäringen kommer att bli tankeledande och väldigt viktiga inom affärsutveckling och hållbar utveckling framåt där möten och evenemang är det främsta verktyget för att engagera, dela kunskap och uppleva tillsammans.