Ämnena och föreläsarna vi jobbar med varierar väldigt mycket. Vi förmedlar föreläsare som pratar om det absolut senaste och som pratar om ämnen som är konstanta. Vissa perioder jobbar vi mycket med smala ämnen också, om vi hittar en föreläsare inom ett intressant ämne.
Att hoppa snabbt mellan olika ämnen är en vardag för oss, även när man ser till branschen i ett internationellt perspektiv. Chris Andersson är den på TED som väljer ut föreläsarna till den stora TED konferensen. Tittar man på hans topp-tio lista för 2018 finns även här en stor variation av ämnen. Det finns dock ett antal mer eller mindre tydliga trender som både vi och exempelvis Chris Andersson ser som aktuella idag och som med största sannolikhet kommer fortsätta vara det även 2019. Nedan finns ett urval av fem ämnen.
Vetenskapligt förankrad hälsa
Anders Hansen har fortsatt vara en av landets mest efterfrågade föreläsare och han har dragit med sig en våg av föreläsare som själva är forskare eller bygger sina föreläsningar på hälsa med stark förankring i forskning. Här har vi kunnat se en rad föreläsare som ligger nära vad Anders pratat om, exempelvis Maria Ahlsén. Men vi kan också se att man efterfrågar föreläsare med tydligare fokus på hjärnan som exempelvis Mattias Ribbing, eller exempelvis Christian Benedict som föreläser om hur sömn påverkar vår hälsa och våra prestationer.
Smalare digitalisering
Trenden att gå ifrån begreppet digitalisering fortsätter. Digitaliseringen är idag allt och inget och något som alla föreläsare pratar om. Istället ser vi att det efterfrågas konkret kunskap inom smalare områden där olika perspektiv på AI kommer vara det mest efterfrågade 2019.
Under året har vi sett att fler kvinnliga föreläsare fortsätter komma in på den tidigare så mansdominerande techscenen, och under året har vi sett föreläsare som exempelvis Märtha Rehnberg eller Judith Wolst komma in mer brett på den svenska föreläsningsscenen.
Människan i fokus
Även trenden att flytta fokus från teknik till människa har fortsatt under året. Exempelvis har Svante Randlert fortsatt att vara väldigt efterfrågad och vi kan även glädjas åt att HejEngagagemang!:s framgångar. I detta nätverk finns en rad duktiga föreläsare som exempelvis Johan Book och Niklas Delmar.
Sant, falskt och hur vi tar till oss kunskap
Detta har varit ett efterfrågat tema i Sverige och runt om i världen. I Sverige har vi en rad duktiga föreläsare som går i Hans Roslings fotspår, exempelvis Anna Rosling Rönnlund eller Staffan Landin. Under året har vi även sett en rad duktiga föreläsare med lite olika vinkling på detta tema, där forskaren Emma Frans är ett exempel.
Agenda 2030
Efterfrågan på föreläsare som kan hjälpa våra kunder att få ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågan är något vi jobbat med under en längre tid. Detta är liksom digitaliseringen något som går in i väldigt många andra ämnen. Under 2019 ser det ut som att efterfrågan inom detta område kommer att öka med draghjälp av FN:s agenda 2030 som får allt mer uppmärksamhet. Även Greta Thunberg har bidragit till att frågan känns viktigare än någonsin. Vår förhoppning är Greta och den yngre generation hon representerar kommer fortsätta se till att hållbar utveckling prioriteras 2019 och i en oöverskådlig framtid.
Av: Ola Johnsson, Speakaers&friends