Ingmari Pagenkemper har en gedigen bakgrund inom nöjesbranschen med roller som nöjeschef för Berns, vd för Hamburger börs, vd för Södra Teatern och senast vd för Cirkus Arena & Restaurang i bagaget. Idag är hon vd för Cirkus Venues, som består av Hotell Hasselbacken, Cirkus Arena & Restaurang, Backstage Hotel, Pop Story, Konsthallen och kommande Gasklocka 2. Utmaningen och styrkan i hennes uppdrag ligger i att lyfta fram det som är unikt med varje anläggning men samtidigt dra nytta av de synergier som finns. Med två minuters gångavstånd mellan anläggningarna vore det enkelt att stöpa dem i samma form, men för Ingmari är det viktigt att inte göra.
– Vi har fantastiska synergieffekter och kan snabbt flytta på personal eller låna saker av varandra. Visst skulle det vara enklare och billigare om vi hade likadana servetter på alla restauranger eller samma personalkläder, men det vore farligt. Jag jobbar väldigt hårt med att verkligen skapa unika identiteter för varje ställe.
Inom koncernen är Gasklocka 2 på gång, som byggs upp i Gasverksområdet i Hjorthagen. Här kommer en arena att byggas upp i den gamla industrilokalen, med en kapacitet på ungefär 2000 personer vid konsert. Dessutom kommer det finnas en bankettsal och möjlighet att möblera om till krogshow. Hur Gasklocka 2 ska skilja sig från Cirkus är en av de frågor som ligger på Ingmaris bord och hon vill gärna skapa en anläggning som erbjuder en helhetsupplevelse. Om det är en musikal på arenan så ska det synas ända ut i restaurangen. Just helhetsupplevelser är något hon tror är viktigare än någonsin. Dagens konsumenter är mer kräsna och de vill ha hög service redan från start.
– En upplevelse börjar redan på hemsidan där du antingen bokar ditt hotellrum, din biljett eller bord. Många har väldigt kort attention span, framför allt de yngre. Det är otroligt viktigt att det inte tar mer än några klick att boka för sen tappar man kunden.
Ingmari tror att det är viktigt att som vd verkligen lyssna på den yngre målgruppen – både publiken och medarbetarna. Många i nöjesbranschen är unga och just därför tror hon att det finns många viktiga insikter att hämta bland medarbetarna. När hon ska skapa nya koncept, även om hon själv inte skulle kalla det så, är det både platsen och människorna som får bestämma.
– Jag avskyr ordet koncept för att det känns som något som inte kommer från hjärtat. Det är som när man anlitar en konceptbyrå och får ett koncept, men sen blir det svårt att förankra det i organisationen eftersom det inte kommer organiskt inifrån. Jag lyssnar på mina medarbetare och jag tror att man som vd behöver vara ödmjuk inför att man inte alltid har koll på alla trender.
Men vad är det som gör att hon stannar kvar och älskar nöjesbranschen, efter så många år? Ingmari menar att det är upplevelserna, eller verklighetsflykten som hon själv kallar det. Att få ge människor en stunds underhållning eller njutning.
– Det jag och mina enheter kan erbjuda är en verklighetsflykt. Det är någonting vackert, men också nödvändigt, framför allt i dessa mörka tider. Jag känner att det är en ynnest att få erbjuda folk 90 minuter då de kan glömma bort elräkningen och bara ryckas med av en fantastisk show, eller vistas i en vacker miljö. För mig är det är otroligt viktigt att vi hela tiden tillhandahåller en lisa för själen och ju mörkare tider, desto viktigare är det att vi verkligen gör det på bästa möjliga sätt.
För den som är sugen på en verklighetsflykt så finns det gott om sådana på Cirkus Venues anläggningar framöver. Danny Saucedo är aktuell med The Run(A)way Show 2.0, Pernilla Wahlgren kör sin show, GES gör sina sista konserter fram till jul och sen tar Jill Johnson vid.
Korta frågor
Ålder:
53 år
Familj:
Min man Mats och hans tre barn
Bor:
I Nacka
Gör:
Vd på Cirkus Venues
Vad läser du just nu:
Jag läser två böcker just nu, den ena heter Kris, kalas och kolhydrater, av Anna Hellsten och Annina Rabe, och den andra är en klassiker faktiskt, John Steinbecks, Cannery Row.
Har du någon insikt eller lärdom som har varit viktig för dig under din karriär?
Att kultur och utbyte mellan människor är det viktigaste som finns och att man som kvinna måste jobba dubbelt så hårt som männen. Om det är något som jag upptäckt de senaste tio åren, så är det att det vackraste som finns att få leda och utveckla människor.
Om du skulle göra om din karriär, skulle du göra något annorlunda?
Jag skulle inte göra något annorlunda. Jag kanske skulle addera att jag, eftersom jag jobbar i service- och restaurangbranschen, skulle vilja vara en duktig bartender.
Kan du berätta något vi inte visste om dig?
Det är väl att jag gärna vill lära mig linedance, men jag gillar inte country, så det är en utmaning. Men jag är helt fascinerad av den dansstilen.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Så lite som möjligt, jag hänger i barer eller restauranger. Jag älskar att kolla på folk, mitt jobb är mitt privata nöje också.
Var ser du dig själv om tio år?
Jag vill naturligtvis vara kvar i branschen. Om 12 år däremot så är jag 65 år och kanske ska kan börja tänka på lite retreat. Då vill jag flytta till Berlin och öppna en vinylbar.
Vad gör du en typisk söndag?
Jag äter en lång frukost, tittar på Netflix och sen blir det antingen ett musikquiz på Tranan eller middag på The Hills, och så jobbar jag lite.
Av: Lovisa Wallin