Hallå där… Johanna Tömmervik, verksamhetschef på Valvet i Eskilstuna.
Det är en global trend att göra om ytor till kontorshotell och mötesplatser för exempelvis start-ups, framför allt i större städer. Sparbanken Rekarne i Eskilstuna gör sin egen satsning på en mötesplats, Valvet.
Johanna berättar att mötesplatsen Valvet är ett koncept som uppkom som ett led i deras uppdrag att ge tillbaka till samhället.
– Valvet drivs av Sparbanken Rekarne i Eskilstuna, och det ligger i grundvärderingarna och affärsidén att ge tillbaka till samhället på olika vis samt vara en motor för näringslivet på den ort man verkar. Valvet ligger i bankens lokaler, med egen ingång, säger Johanna Tömmervik.
Sedan 2012 har banken haft ett café där de erbjuder sina kunder gratis kaffe medan de väntar på rådgivning.
Nu ville de utveckla det konceptet och valde att bjuda in externa företagsledare, affärsänglar, kreatörer och entreprenörer till att vara med i utvecklingen av Valvet.
”Efter cirka ett halvår hade vi fångat upp hundratals idéer och började bygga”
– Efter cirka ett halvår hade vi fångat upp hundratals idéer och började bygga. Tanken var att bygga en mötesplats där människor skulle kunna träffas, nätverka, få tillgång till den senaste tekniken och värdefullaste kompetensen och de häftigaste föreläsningarna och eventen. Vi tog in den välrenommerade byrån Spik Studios för att inreda Valvet på ett unikt sätt, berättar Johanna Tömmervik.
Under de första fem månaderna hade de en betaperiod där de bjöd in 100 personer att få ett eget passerkort till mötesplatsen. De kunde därmed komma och gå som de ville och vara med och skapa konceptet Valvet.
Deltagarna fick ”betala” med feedback
– Deltagarna fick ”betala” med feedback och förbättringsförslag och vi agerade utifrån deras önskemål, säger Johanna Tömmervik och fortsätter:
– Vi fortsätter att samskapa Valvet och vi har som mål att vara i ständig rörelse utifrån vad medlemmarna behöver. Det vill säga aldrig bli helt ”färdiga”. Vi vill att du ska komma in i Valvet och känna att allt är möjligt.
En av de saker som skiljer Valvet från andra mötesplatser är att de inte har några uppsägningstider. En av anledningarna till detta är att de tycker att abonnemang är ett förlegad strategi i ett samhälle som förändras snabbt.
”Jag är personligen emot uppsägningstider”
– Jag är personligen emot uppsägningstider. Det känns föråldrat och falskt sätt att se på lojalitet i ett samhälle som förändras snabbt. Att låsa fast människor är inte rätt väg att gå om man vill bygga community. Om våra kunder säger upp sitt kontrakt så har vi misslyckats, säger Johanna Tömmervik och fortsätter:
– Vi får därmed ett regelbundet kvitto på att vi måste jobba annorlunda och tänka om. Vi vill dessutom att det ska vara en låg tröskel till att våga joina vårt community.
Johanna Tömmervik berättar att de också arbetar med sponsrade platser. Du kan alltså få något som de kallar stipendium. Stipendium utgör en fjärdedel av alla platser och syftar i första hand till att göra Valvet tillgängligt för alla.
”För att skapa en äkta mötesplats med dynamik, kreativitet och innovationskraft så behövs alla typer av människor”
– För att skapa en äkta mötesplats med dynamik, kreativitet och innovationskraft så behövs alla typer av människor, och framförallt behöver du spontant möta människor du inte skulle prata med i vanliga fall. Det finns så många mötesplatser där de flesta är vita, medelålders och i de flesta fall män. Jag vill utmana detta och använder de sponsrade platserna för att få till mångfald i ålder, bakgrund och kön. Det har givit goda resultat och människor som annars inte rör sig på mötesplatser vågar söka sig till vårt community, berättar Johanna Tömmervik.
Valvet har utvecklat en egen app för mötesplatsen. Där erbjuder de ett digifysiskt gränssnitt.
– Det handlar om att utveckla det fysiska och digitala mötet, och hur dessa världar ska växelverka på ett sömlöst vis, avslutar Johanna Tömmervik.