
Varför gillar du eventyrket så mycket?
– Jag tycker om mötet med människor – det ligger på plats ett, två och tre.
Du har bytt namn till Event – kan du berätta om tanken bakom namnet?
– Sedan skoltiden har det alltid varit jag som fixat saker – om en resa eller fest skulle arrangeras var det jag som koordinerade dessa. För sex år sedan satt jag tillsammans med en vän och planerade en svensexa. Han sa då: Du är ju ett levande event, du borde heta det! Så jag skickade in papper till skatteverket på 90 procent skämt. Några veckor senare fick jag hem ett brev där det stod att mitt namn blivit godkänt – så jag har hetat Stefan Event sedan dess.
Kan man säga att du älskar event så mycket att du bytte namn till det?
– Ja, det kan man absolut säga.
Kan du berätta om din bakgrund?
– Intresset för event började redan som barn hos mig. När jag blev äldre arbetade jag som Dj och reseledare i Norge och Frankrike. Sedan jobbade jag som försäljningschef på Manpower, där vi hade många event, utan att egentligen veta att det just var event vi arrangerade. Det var allt från vinprovningar till utbildningsdagar. Mantrat var alltid att mötas, påverka och finna kunskap i någon form. I dag jobbar jag på eventföretaget Projektbolaget, som jag drivit sedan 1992, och jag är även inhyrd som marknads- och PR-ansvarig på några andra bolag.
Hur skulle du säga att eventbranschen förändrats över tid?
– Det är många som i dag jobbar i branschen på köparsidan, som tidigare har jobbat på säljarsidan. Det har lett till att våra beställare är bättre på att köpa i dag. Köparna har egna erfarenheter och kunskaper som gör att de vet vad de kan göra och även vad de inte bör göra.
– I dag har också företag en budget för det jag kallar ledande marknadsföring, som då inte är köpta annonsplatser. Det rör sig om mässor, tourer, kundträffar och personaldagar. På 90-talet behövde man många gånger idésälja varför man skulle jobba med eventmarketing. Då togs pengarna från annonsmarkandsföringen. Det behöver vi inte göra i dag, för nu finns det medvetandet redan.
– Digitaliseringen har till 100 procent skapat fördelar för eventbranschen – där både film och olika sociala kanaler stöttar, förstärker och förlänger eventet, som kan spridas till fler målgrupper på ett kreativt och smidigt sätt.
Du har arbetat under 22 politikerveckor. Vad har förändrats under Almedalen? Vilka trender kan du se?
– Almedalen är så oerhört mycket större nu än vad det var under början av 90-talet. I dag är det en av världens störa demokratiska mötesplatser. Förändringen är storleken, antalet utställare och seminarier.
– I dag byggs det fullvärdiga tv-studios, utställare blir allt bättre på att utveckla sina budskap, fler tänker hållbart och mer interaktivt. Man bjuder in publiken på ett annat sätt, och paneldebatterna har ofta både kända människor och människor med mycket kunskap.