Ålder: Snart 38 år.
Bakgrund: Magdalena är utbildad jurist och civilekonom, hon sadlade sedan om till entreprenör och personlig tränare. I dag arbetar hon som föreläsare, moderator och är vd för Stockholm Comedy Club. Hon coachar även människor i våga tala-kurser både online och på plats.

– Jag har alltid älskat att vara kreativ och blev därför entreprenör. Jag har aldrig arbetat med juridik, då jag tyckte att det var lite för stelt för mig. Men jag arbetade med ekonomi i sju år innan jag i 30-års åldern bytte karriär och blev personlig tränare istället. Träning har alltid varit mitt stora intresse och passion i livet. Jag arbetade med det fram till nu kan man säga. Jag har alltid stått på scen och presenterat pass och gruppträningar, när jag väl slutade som personlig tränare började jag som föreläsare.
Vad var det som fick dig att börja föreläsa?
– Jag föreläser om är allt från välmående på arbetsplatsen till kreativitet. Jag har alltid älskat att stå på scen och förmedla min kunskap till så många som möjligt. Jag har stor erfarenhet att jobba med hälsa och eftersom jag har den teoretiska bakgrunden från juridik- och ekonomistudierna samt att jag har arbetat inom affärsvärlden en stund, så blev det en bra publik för mig.
Hur ser en vanlig arbetsdag för dig?
– Den finns ingen vanligt arbetsdag. Jag har precis blivit vd för Stockholm Comedy Club, som min man Janne Westerlund har grundat. Jag arbetar med det ena dagen, andra dagen sitter jag och skriver manus till föreläsningar som handlar om välmående. Sedan är jag ute och föreläser både i Sverige och utomlands. Så det finns inte flera likadana dagar utan mina dagar är väldigt varierande och jag är ofta på språng.
Vad är det som driver dig framåt?
– Jag tycker om att få skapa. Jag är jättebra på att kläcka nya idéer, skapa koncept och hjälpa människor att med kreativiteten. Jag hjälper människor att ta fram sina kunskaper och kombinera dessa på ett framgångsrikt sätt.
Vilken är den typiska kunden för dig?
– Det är dels någon som står inför en förändring, kanske funderar på att starta eget, byta arbete eller är anställd och har en sådan position att hon eller han kan inspirera andra människor. Det kan också vara en privatperson som kommer och tar del av min välmående-föreläsning.
Vad är det roligaste med ditt arbete som föreläsare?
– Det är att få påverka någon annan till det bättre – det är jättecoolt. Att sedan få ett mejl från en person som berättar att den tagit till sig det jag sagt – blir aldrig gammalt.
Hur brukar du förbereda dig inför en föreläsning och ett moderator-jobb?
– Jag brukar läsa på om dem jag ska prata med. Mitt knep är att ringa upp dem och fråga: Vad vill du att jag råkar fråga dig? Jag är ofta moderator på sportevenemang och ska vara konferencier i Kalmar den 28 maj. Just nu håller vi på med de sista förberedelserna inför eventet och då ringer jag upp samtliga jag ska prata med, för att fråga vilka följdfrågor de vill att jag ska ställa samt vad de tycker är viktigt att prata om. När jag själv föreläser är det lite grann tvärtom – då vill jag att varje föreläsning ska kännas interagerade och speciell. Jag brukar förbereda mig precis så mycket som jag behöver – men inte mer. Jag måste vara närvarande, inte överförberedd.

Du har många projekt på gång – vilka är de största utmaningarna just nu?
– Varje människa som älskar det hen jobbar med brottas också med att vi är bra på att ta på oss mycket saker då det finns så mycket roligt att göra. Så utmaningen blir att prioritera klokt och våga prioritera upp och sedan ned. Allt är inte prio ett exempelvis, jag får göra det som är viktigt först och ibland tacka nej till uppdrag om tiden inte räcker till. Men det är svårt – då det är så mycket som är roligt.
Vilka lärdomar har du fått genom din karriär?
– Ju äldre man blir desto ödmjukare blir man också tror jag. När jag började min karriär var jag lite lyckligt ovetande om att alla andra har sin egen verklighet. Jag trodde att min verklighet var verkligheten och ville jag ha något så skulle det vara viktigt för hela världen. Men det är en lärdom som kommer med den nya teknologin – nu får man fånga uppmärksamheten snabbare och jobba med att behålla den, vilket är tuffare än vad det var förr i tiden. Tidigare fanns det kanske en föreläsning att gå på i månaden, men nu finns det gratis föreläsningar överallt. Därför måste föreläsningar som kostar pengar tillföra något som online-föreläsningar inte gör. Utmaningen är att det är svårare att få besökare till live-föreläsningar och vi måste därför arbeta hårdare för att fånga deltagarna.
Vilka knep använder du för att locka människor till dina föreläsningar?
– Den personliga dialogen är värdefull och går inte att ersätta. När jag bygger mina föreläsningar satsar jag mycket på interaktion – de som kommer och lyssnar på mig ska känna att de får en bit av mig som är speciell för dem. Det blir inte samma effekt som om man ser på en video. När jag har föreläsningar är det viktigt att det inte känns som att jag tycker på en play-knapp och pratar om samma sak varje gång, det måste kännas personligt.
Vad håller dig vaken om natten?
– Oj, ingenting. Jag arbetar så hårt på dagarna att jag inte har problem att sova. Jag kan däremot vakna av att jag får en bra idé, men det är inget jag ligger och grubblar på. Det kan vara bra att ha en anteckningsbok på nattduksbordet så att jag snabbt kan skriva ned en idé om jag kommer på något nytt.
Du håller på med flera olika saker – hur klarar du av att ha så många bollar i luften?
– Jag är den personlighetstypen som behöver ha mycket. Har jag en sak blir jag väldigt lätt uttråkad. Jag är en sådan personlighetstyp som ska ha ett högt tempo, är det så att jag arbetar med en sak och driver på i det tempo som jag önskar, så är det ingen publik som orkar hänga med. Därför har jag lärt mig att driva flera olika projekt samtidigt, så att jag får ett lagom tempo. Under några omgångar i min karriär har jag blivit uppmanad till att begränsa mig till en sak och de är de enda perioderna i mitt liv som jag inte mått så bra under. Jag mår mycket bättre när jag har många saker att göra under samma tidsperiod. Jag trivs och presterar bättre då och det är där min kreativitet föds.
Är det lätt att hålla isär alla projekt?
Jag har aldrig haft problem med det. Som liten var jag tvåspråkig, jag pratade polska och engelska. Jag lärde mig svenska i tonåren – sedan spelade jag badminton på elitnivå för ungdomar. Senare i åren pluggade jag både juridik och ekonomi samt arbetade parallellt på ett gym. Jag vet ju inget annat sätt att leva på än att det ska vara mycket som händer. Om jag bara skulle arbeta med en sak skulle jag bli rastlös. Det är så jag fungerar och det mår jag bäst av.