Karin Ståhl och hennes medarbetare på GoToWork har genom åren hjälpt flera hundra organisationer med arbetsplatsförändringar; nu när spridningen av Covid-19 tvingat många företag till ofrivilligt hemarbete är det framförallt distansledarskapet som arbetsgivare vill ha hjälp med.
– Vi har blivit nerringda av chefer som behöver stöd. Många har inte landat i hur man bäst leder sina medarbetare på distans. Det är jättemycket frågor kring det, säger Karin Ståhl.
Leesmans enkät – ett hjälpmedel
När Saleseffect når henne har hon just hållit ett webinar riktat till HR-personer och andra högre chefer om brittiska analysföretaget Leesmans nya enkät. Med hjälp av den kan arbetsgivare mäta hur enskilda medarbetare upplever distansarbetet och hur de presenterar när de arbetar hemifrån; och utifrån resultatet skapa bästa möjliga arbetsförhållanden under rådande omständigheter.
Risk för psykisk ohälsa
Enligt Karin Ståhl innebär hemarbetet en utmaning ur ett arbetsmiljöperspektiv. För även om en medarbetare jobbar på distans, så ligger ansvaret för att arbetsmiljön är tillräckligt bra på arbetsgivaren.
Den stora risken med distansarbete är att medarbetare drabbas av psykisk ohälsa. Något som Karin Ståhl går närmare in på nedan. För övrigt ser hon mest möjligheter.
Ett tryck på ökad mobilitet
När coronaviruset väl klingar av, och vi kommer ut på andra sidan, blir det till ett nytt arbetsliv tror hon. Ett arbetsliv där både chefer, team och medarbetare kan jobba med lite större frihet – och i högre grad själva fördela och leda sitt eget arbete.
– Coronapandemin kommer även att skapa ett tryck på en ökad mobilitet och ett i högre grad aktivitetsbaserat arbetsliv där alla i en organisation delar på resurserna. De organisationer som genomför den transformationen kommer att ha mycket lättare att ställa om från en dag till en annan när nästa kris kommer, säger Karin Ståhl.
Så lyckas du med distansledarskapet
Var extra tydlig som ledare. Under en extraordinär tid som denna är det extra viktigt att du som chef är stark i ditt ledarskap; och sätter upp tydliga mål för dina medarbetare med kontinuerlig måluppföljning och återkoppling på individnivå.
- Var närvarande online. För att distansledarskapet ska fungera krävs att du som chef är närvarande. Vilket innebär att du ska vara tillgänglig online för dina medarbetare. Se till att hålla regelbundna möten med samtliga medarbetare, schemalagda så väl som spontana.
- Välj videomöten, före telefonmöten. För att virtuella möten ska fungera måste de vara inkluderande. Som mötesledare måste du därför se till att alla kommer till tals och bidrar. Videomöten är att föredra; de blir mer dynamiska, eftersom folk tvingas skärpa till sig. Det är jätteviktigt att man har sin kamera på.
- Var uppmärksam på psykisk ohälsa. Distansarbete kräver ett mer holistiskt ledarskap. Den största risken vid hemarbete är nämligen att människor som redan är ensamma, blir än mer ensamma. Vilket kan utlösa psykisk ohälsa. Som ledare måste du vara uppmärksam på detta och våga fråga hur din medarbetare mår.
- Bjud in till fikaraster online. Planerade fikaraster på Microsoft Teams eller någon annan videoplattform är att rekommendera. Det höjer energinivån, som kan dippa snabbt när man jobbar hemifrån. Det inkluderar, förebygger ensamhet och bygger gemenskap
- Uppmuntra till fysik motion. När människor jobbar hemma rör de sig mindre än annars. Som chef vinner du på att uppmuntra och avsätta tid till ett par fyspass per vecka. Dina medarbetare kan exempelvis använda en teamsfika till att gå ut i solen och promenera en kvart.
Av: Monika Ruborg