I ett första steg kommer nu Stadskansliet att kontrollera att de inlämnade namnen är tillräckligt många, alltså minst 10 procent av de röstberättigade invånarna, som krävs enligt lagen. Om antalet namn når över gränsen kommer Kommunfullmäktige i december att ta ställning till om en folkomröstning ska hållas.
– Det här är unikt, det är första gången vi har att ta ställning till ett folkinitiativ, och vi är angelägna att hantera det så snabbt som möjligt. Vår ambition är att hinna ta upp ärendet vid sammanträdet den 21 december, säger Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S) i ett pressmeddelande.
Kravet för att en folkomröstning ska hållas är att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna i fullmäktige inte röstar mot förslaget. Först därefter, och om det då blir ett ”ja”, kommer Kommunfullmäktige i ett nytt beslut att bestämma bland annat dag för folkomröstning och vad det ska stå på röstsedeln. Eftersom en folkomröstning är rådgivande är det fullmäktige som slutgiltigt avgör frågan.