Talarföreningen har flera medlemmar med aktuell kunskap på ämnet. En av dem är Mats Lewan, futurist och föreläsare inom teknik och framtid. Han följer utvecklingen med spänning och håller med om att det går fort just nu.
– AI börjar bli väldigt bra på att imitera mänskligt beteende, inte bara sådant vi gör utan även hur vi resonerar om olika saker. Men det är ett skinande och imponerande skal utan innehåll. Knackar man på dörren är det ingen hemma, fast det ibland kan verka så, förklarar Mats.
Vad skulle du säga att det här innebär för vår bransch?
– Att vi blir viktigare än någonsin. Behovet av människor som kan relatera till mänsklig förståelse, mänskliga upplevelser och mänsklig erfarenhet, och som kan förmedla det på ett engagerande sätt, kommer att öka när ytan, alltså den mänskliga kunskapen, kan reproduceras snabbt och effektivt med AI.
Talarföreningen har fler medlemmar som snabbt tagit sig an den nya tekniken. En av dem är Anna Almberg, konstnär och expert på intern kommunikation. Tack vare AI har hon fått en slags ”kollega”.
– Jag omfamnar AI med nyfiken förundran och ser det allra mest som en resurs i mitt arbete. Jag är också övertygad om att alla i kommunikationsbranschen har stor nytta av de verktyg som nu levereras. Jag ber AI om nya perspektiv, ställer frågor för att få nya idéer och en gång bad jag till och med AI att skriva en dikt. Jag kan också använda AI till analyser av media och bildidéer berättar Anna och fortsätter:
– Hittills har jag däremot aldrig kunnat använda det AI levererat rakt av. Texterna är ofta trubbiga och idéerna behöver en extra bearbetning.
Det gäller alltså att vara uppmärksam och källkritisk. En av de vanligaste AI-verktygen som många har hört talas om är ChatGPT, och även om den kan verka tillförlitlig så kan den ha helt fel när det gäller fakta. Att prata om reglering, källkritik och etiskt ansvar blir viktigt för att utvecklingen ska gå i positiv riktning. Bland annat pågår det i skrivande stund ett intensivt arbete med en AI-reglering på EU-nivå.
Anna Almberg understryker också hur otroligt viktigt det är att använda AI med gott omdöme.
– Det som oroar mig allra mest är att AI ska hamna i fel händer och användas i negativa syften. Att arbetsmarknaden och yrkesroller förändras kan såklart också innebära en viss oro men det behöver inte vara negativt. Utveckling ligger som känt i människans natur och jag hoppas att AI skapar möjligheter för ett mänskligare arbetsliv där det frigörs tid för att lyssna på och lära av varandra, säger Anna.
Vad inspirerar dig med AI just nu?
– AI hjälper mig i min kreativitet men det kan inte ersätta att vara en människa så låt oss fokusera på det bästa med oss människor. Vi kan vara känslosamma och empatiska och det är precis det som är vår viktigaste uppgift framöver, säger Anna Almberg.
Till den som är orolig eller tveksam till AI:s framfart så vill Mats Lewan också lyfta fram tre saker. Först, fokusera inte på det du gör, för en AI kan komma att göra det också. Fokusera istället på vem och vad du är. En AI kommer inte att komma i närheten. Det andra är att fråga dig själv vilka arbetsuppgifter du gladeligen skulle låta en AI göra åt dig så att du kan fokusera på det som är viktigt för dig.
– Det tredje är att låta AI:n bli din kreativa partner – den kan inte ersätta dig, men den kan komma med massor med uppslag som ger dig nya idéer, säger Mats Lewan.
Vårt värde i eventbranschen, med riktiga möten och det medmänskliga utbytet, blir med andra ord starkare än någonsin i AI-revolutionens framfart.
– Kom ihåg att tekniken förändrar världen, men det är människorna som gör den magisk, avslutar Mats Lewan.
Text: Malin Winberg, ordförande Talarföreningen Sverige.
Mats Lewan och Anna Almberg är båda medlemmar i Talarföreningen Sverige.