Fysiska möten spelar fortfarande en viktig roll. Numera inkluderar vi gärna uteaktiviteter på våra konferenser och möten. Lars Aggestedt, hotelldirektör på Krägga Herrgård, berättar om konferensgästernas förändrade beteende.
I mars förra året försvann konferensgästerna, men bokningarna från privatgäster har inte vikit lika mycket som man trott. På Krägga Herrgård utanför Bålsta märker man nu av en försiktig efterfrågan på mindre möten. Lars Aggestedt, hotelldirektör, berättar att man får in bokningar av mindre möten och att det framförallt är styrelser och ledningsgrupper på runt 5-10 personer som träffas.
Lars menar att det finns en insikt kring att alla ämnen inte kan avhandlas i ett digitalt forum. Vissa frågor kräver att man ses fysiskt.
– Är det väldigt viktiga saker man ska besluta om måste man nästan sitta i samma rum och se varandra. Vi tolkar in väldigt mycket i kroppsspråket, säger han.
Gäster efterfrågar avskildhet och uteaktivitet
En förändring, som kan ses som naturlig, är att man gärna vill mötas i en avskild miljö med sin grupp. På Krägga Herrgård t.ex. har man möjlighet att dela upp konferensgäster i flera byggnader, någonting som är uppskattat och som Lars Aggestedt ser att gäster troligtvis kommer efterfråga även fortsättningsvis.
Möjligheten att förlägga del av sitt möte i naturen och att ägna sig åt uteaktiviteter är en annan förändring som kan märkas i konferensgästernas beteende.
– Det kan vara promenader i vår naturstig, vi har ett utomhussjö-SPA, och våra naturstigar används flitigt. Jag vet att man har haft nästan pedagogiska samtal under promenaden, sådana saker, berättar Lars. Nu har de börjat fråga efter skridskor och skidåkning.
Research kring hygien och regelefterlevnad större del av köpbeslut
Frågor kring hur konferensanläggningen arbetar för att hålla miljön säker och virusfri är fortfarande mycket aktuella för gästerna. Det gäller allt från rengöring och hygien till incheckning och servering. På Krägga Herrgård har man t.ex. gått från ett upplägg med frukostbuffé till att servera den vid sittande bord. Förståelsen från gästerna är generellt sett hög, men ibland får de frågan om det inte går att ”rucka lite på reglerna”, särskilt när det gäller serveringen av alkohol som slutar kl 20.
– Vi har ju fått göra om planeringen lite, att försöka tidigarelägga middagarna och att man kanske göra någonting efter middagen som man normalt sett gör före middagen, säger Lars.
På Krägga Herrgård jobbar man mycket med att hålla konferenser och möten luftiga samt att hålla det man lovat. Att regelefterlevnaden är är hög är oerhört viktigt enligt Lars.
– Vi har ju dekalerna ”Safe to Visit” [reds anm. märkning för verksamheter som följer myndigheternas och Visitas riktlinjer för minskad smittspridning]. Då har man befäst att man tar pandemin på allvar och att man genomför de åtgärder man säger sig göra. Så att det inte finns en setup som man kommunicerar och en ”verklig” utan att går hand i hand, avslutar han.