Konferensen handlar om hållbarhet och mänskliga rättigheter och för samman deltagare från FN, myndigheter och lokala och globala organisationer världen över.
Härnösand tar ledarskapet för klimatet
Att ha en konferens om hållbarhet och miljöpåverkan och flyga över hundra deltagare till Sverige är inte hållbart.
Sida valde tillsammans med medarrangörerna Naturvårdsverket och United Nations Development Programme (UNDP) att göra på ett annat sätt. Kursen är flygfri och digital. På så sätt besparas naturen på cirka 125 ton CO2.
”Första gången som vi testar denna digitala modell”
– Det är första gången som vi testar denna digitala modell. Genom global streaming når vi fler både i realtid och i alternativa tidszoner. På det här sättet kan vi använda fördelarna med dagens moderna verktyg och blanda dem med styrkan i det mänskliga mötet, säger Josephine Sundqvist, ansvarig för konferensen på Sida.
En milstolpe i det globala samarbetet
Utgångspunkten i samtalen är Agenda 2030 och de 17 globala målen. Konferensen ska ge mer kunskap och öka förståelsen för sambandet mellan miljö, klimat och mänskliga rättigheter.
– Konferensen är en milstolpe i det globala samarbetet med Agenda 2030 och de globala målen, säger Lars Liljedahl, kommundirektör i Härnösands kommun.
– Som en samordnande myndighet för Agenda 2030 är vi stolta över att den kommun vi verkar i tar sig an utmaningarna. Kommunala, lokala partnerskap är centrala för genomförandet av Agenda 2030. Att vi kan genomföra den här konferensen med hjälp av Härnösands kommun visar att det globala och lokala hänger ihop och att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Maria Melbing, chef på Sida Partnership Forum i Härnösand.