Pling! Ett sms, ett mail, en Skype-konversation, en Facebook-kommentar…
Den här gången var det en push från Aftonbladet som poppade upp på min telefon när jag satt och lyssnade på en riktigt tradig presentation. Och ja, jag tog upp telefonen för att kolla vad notisen gällde.
För visst är det skönt med en kort paus från långrandiga arbetsuppgifter då och då? Dessa mikropauser gör så att mina ögon inte går i kors efter fem timmars stirrande på ett synnerligen komplicerat pivot table som djävulens ställföreträdare på jorden skickat mig.
Notis var femte minut
Men vad händer när det kommer en nyhetspush eller någon annan notis var femte minut? Under mötet eller konferensen, när jag egentligen borde lyssna på vd:ns strategipresentation? Klarar jag av att fokusera när jag får en notifikation att någon har lagt upp en bild på mig på Facebook?
Bodil Jönsson skrev för 19 år sedan om ställtid (tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om) i boken ”Tio tankar om tid”. Då blev vi störda 13 gånger i timmen i det vi sysslade med. I dag blir vi avbrutna över 40 gånger i timmen.
Forskare har påvisat en effekt på den psykiska hälsan som följer av den ständiga uppkopplingen. Sömnbrist, inlärningssvårigheter och depressioner kommer i dess fotspår. Problemet tycks vara att vi aldrig helt kopplar ned och därmed aldrig helt kopplar av. Den genomsnittliga användaren kollar på telefonen 220 gånger om dagen. Det är ju knappast något vi gör medvetet. Det är ett beroende som gör att vi hela tiden känner att vi vill kolla nyheterna.
Påverkar oss i vardagen
Det här påverkar oss i hemma och på jobbet. Jag tror att om vi på arbetsplatserna kommer tillrätta med en del av problemet, kan vi även må bättre hemma. Ett splittrat fokus gör det svårt att prestera väl på jobbet och det gör att vi är helt slut när vi kommer hem efter arbetsdagen, samtidigt som vi vet att vi måste pilla lite med den där presentationen efter middagen eftersom det inte blev färdigt under dagen.
Jag är helt övertygad om potentialen med bättre möten. Och det betyder möten utan störningsmoment.
Bättre möten innebär bättre kommunikation, som leder till bättre koordination, som leder till större effektivitet. Men det kräver fokus.
Mötesindustrin har ett ansvar
Vi i mötesindustrin har som uppgift att hjälpa våra kunder med bättre möten och events. Vi kan tipsa kunderna om att använda telefondagis, så att fokus inte stjäls av pushar från Aftonbladet. Vi kan också tipsa om att alltid planera in mail- och telefontid under möten och events. Dessa tider ska inte ligga i direkt anslutning till lunch- och fikapauser, eftersom dessa lätt då konsumeras av mailande istället för kollegialt relationsbyggande.
Dessa pauser är dessutom viktiga för att låta hjärnan vila och återhämta sig. Utan dessa andrum kommer glykosbrist i skallen som ett brev på posten i slutet av dagen, och det gör oss mer ofokuserade och mindre empatiska. Det finns bättre sätt att avsluta ett möte. Föregångare inom mötesindustrin är Krägga Herrgård och Yasuragi som tar detta på allvar och hjälper sina kunder skapa mer fokus.
Själv har jag tagit bort push-funktionen på telefonen och har inte saknat den sedan dess. Och mina möten har faktiskt blivit bättre.
Av: Micke Darmell, ägare av gr8 meetings.