Vad är din titel?
– Jag är vd för konsultbolaget Hamilton Group, men jag kallar mig också framgångsexpert. Det är en titel som förpliktigar, vilket jag gillar.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Jag går ofta upp tidigt för att ta bil, flyg eller taxi till en konferensanläggning eller kursgård någonstans i Sverige där jag ska föreläsa. Uppdragen är oftast mellan en och tre timmar långa och det händer ibland att jag har två uppdrag på en dag. Efter föreläsningen säljer och signerar jag mina böcker, pratar med deltagarna och svarar på frågor, sedan hastar jag vidare. Jag genomför i snitt mellan fem och sju uppdrag per vecka, under tiden som blir över läser och svarar jag på mejl, pratar i telefon med kunder och kollegor, samt förbereder mig inför nästa uppdrag. Utveckling av bolaget, nya affärsidéer och koncept gör jag på kvällar och helger, då jag praktiskt nog är gift med bolagets affärsutvecklare som tillika är kundansvarig. Jag har stor hjälp av honom med allt från strategiska beslut till det praktiska.
Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Att jag får göra det jag älskar mest av allt – stå på scen. När det lyser i publikens ögon av förtjusning, så vet jag att jag valt rätt jobb. Sedan älskar jag friheten, att få bestämma över min egen tid och utveckling. Att jag inte måste be om lov, utan att jag kan göra det som faller mig in.
Vilka utmaningar har du inom ditt yrke?
– Den stora utmaningen är att hinna med att utveckla bolaget och samtidigt finnas som stöd för mina kollegor och hjälpa dem i deras arbete. Jag vill även hinna skriva på min nya bok, ta fram nytt material till föreläsningar och utbildningar samt fylla på med egen ny kunskap. Men det är en utmaning att hitta tid för detta, då det hela tiden finns så många kunder som vill att jag ska komma ut och föreläsa. Dock har det blivit mycket bättre nu, sedan jag inte längre är ensam utbildare. I dag är vi fem konsulter i bolaget, där flera kan ta uppdrag åt mig när jag inte kan.
Vilka lärdomar har du tagit med dig genom din karriär?
– Att det är lätt att få applåder. Kommer du till en publik som inte är bortskämd med externa talare och de blir erbjudna en paus från sina arbetsuppgifter och får något annat än det vanliga jobbsnacket, så kan de lätt tycka att du är toppen. Men det behöver inte betyda att du är särskilt bra som talare för det. En del är imponerade bara för att man vågar stå ensam på en scen eller talar cirka tre timmar utan manus – men det är ju det som är vårt jobb. Att tala. Min lärdom är att du inte är så bra som de applåder du får. Man kan inte slå sig till ro eller få hybris och börja pladdra på utan att vara förberedd, och tro att det räcker med att ställa sig upp på en scen. Man får aldrig tappa respekten för publiken – man ska alltid sträva efter att bli bättre och hitta nya sätt att förmedla och paketera sitt budskap. Först då kan man säga att man behärskar yrket talare på riktigt.
Hur gör du när du utvecklar nya koncept?
– Två gånger per år har vi internkonferens i vårt bolag, då fångar vi upp de idéer vi har samlat på oss under de närmaste månaderna, sedan väljer vi ut vilka områden vi ska prioritera. Vi tar fram konkreta mätbara mål och gör detaljplaner, samarbetar med producenter, förlag, PR-folk, webbutvecklare och konsulter inom onlineutbildningar. Många idéer kommer i samråd med dessa personer och förverkligas även i gemensamma projekt.
Hur hittar du din drivkraft?
– Min drivkraft eller tändvätska som jag kallar det i min senaste bok med samma namn, är i första hand uppmärksamhet. Jag är mycket väl medveten om att människor kan få en kick av andra saker, men jag får energi av att stå på scen och uppträda. Och när jag nu har en egen teaterföreställning och blivit nominerad av Talarforum till Årets talare, så får jag massor av lust att fortsätta arbeta och utvecklas till att bli ännu bättre. Att andra ser vad jag gör och uppskattar mitt arbete är viktigt för min lust att arbeta. Men sedan har jag också en hel del resultatinriktning i mig, så jag triggas av utmaningar. Att sätta upp mål, göra något som andra inte skulle våga, ger mig också lust och energi. Sedan är det väl så enkelt att det går väldigt bra nu. Företaget har slagit omsättningsrekord, jag har flera konsulter som har haft stora genombrott i sin utveckling, vi har lyckats etablera oss med våra onlineutbildningar inom detaljhandeln, jag har fått så otroligt fin respons från kunder på mina föreläsningar och nu senast på min show. Så det är väl alltid extra roligt att arbeta när det går bra. Framgång är det bästa bränslet. Men man får jobba för det.
Vad har du på ditt bord just nu?
– Föreställningen Framgång ska ut på en stor turné i vår, så det är en hel del arbete med det. Mina producenter på Mameluck gör ett fantastiskt arbete, men en hel del hamnar ändå på mig. Sedan skriver jag på min fjärde bok, som jag planerar ska bli en riktig kioskvältare. Boken handlar om relationer – det är en överlevnadsbok för alla som har valt att leva med en annan människa, och om vilka utmaningar det för med sig när man ofta är ganska olika.