Nominerad: Ahmed Abdirahman
Organisation: Järvaveckan (Stiftelsen The Global Village)
Utbildning: Internationella relationer
Om utmärkelsen Narrenpriset:
Narrenpriset är eventbranschens äldsta individuella pris och delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen som gjort skillnad och som visat prov på särskild utvecklingspotential. Dessutom ska personen vara en förebild i branschen och för sina kollegor.
Ahmed Abdirahman är känd av många som den flerfaldigt prisbelönta entreprenören och eldsjälen som står bakom succén Järvaveckan som varje år arrangeras av Stiftelsen The Global Village. Det är en opolitisk och religiöst obunden organisation. Järvaveckan arrangeras varje år under sommaren i början av juni. Det är ett unikt evenemang, med kultur, jobbtorg, mat, musik och politiska samtal som pågår under flera dagar. Syftet med arrangemanget är att minska avståndet mellan folkvalda politiker och medborgare, och avståndet mellan människor i socialt utsatta områden och övriga befolkningen. Under Järvaveckan deltar partiledarna från samtliga riksdagspartier samt även samhällsaktörer från många olika branscher.
– Genom att partiledare från samtliga riksdagspartier och samhällsaktörer från många olika branscher kommer hit skapar vi också förutsättningar för att fler medborgare ska kunna engagera sig politiskt och sätta sina prioriterade frågor på den politiska agendan.
Det som blev avgörande och gjorde att Ahmed började arbeta med integrationsfrågor var när han kom hem till Sverige efter att ha studerat i USA och arbetat åt FN i Geneve. Han hade då en hög internationell utbildning, arbetat på den FN-skapade organisationen Interpeace i Geneve och dess partner i Mogadishu, Somalia – the Center for Research & Dialogue. Ahmed talar perfekt svenska, engelska och somaliska. Trots det hamnade han utanför arbetsmarknaden i Sverige.
– Då kände jag att i svenskarnas ögon att jag fortfarande är bara invandrarkillen från förorten oavsett min utbildning och yrkesbakgrund, säger Ahmed. Inget hade ändrats. Fördomarna ”svenskarna” har om förorten och om svarta kroppar var starkare. Jag blev aldrig kallat till intervju för att visa vem jag är och vad jag kan. Först blev jag deprimerad men sen bestämde jag mig för att göra något åt saken. Som jag såg det fanns det två saker att välja mellan. Jag kunde förbanna mörkret eller tända ett ljus. Jag valde det sistnämnda.
Ahmed tog beslutet att börja arbeta för att minska klyftorna mellan svenskar och invandrare. Ta striden mot det utanförskap som drabbat honom och många andra människor med invandrarbakgrund i utanförskapsområden. En viktig del i hans arbete har sedan dess varit att arrangera möten mellan människor för att bryta barriärer, skapa integration och vidga perspektiven i olika samhällsfrågor. Att möjliggöra och verka för att alla människor blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet.
– När det finns ett utanförskap skapas en inre obalans och en osäkerhet kring vart man hör hemma. Det är något som påverkat mig mycket. Amerikanerna var mycket mer öppna och de såg på mig som svensk. Det gav mig ett annat perspektiv. När andra såg mig som svensk då var jag tvungen att acceptera den tillhörigheten i mig även om jag saknade känslan av tillhörighet till Sverige.
– Jag var splittrad. Jag hade tre länder att relatera till, Somalia som jag inte mindes så bra men ofta saknade, Sverige som jag inte kände någon tillhörighet till. Så var det USA där jag kände mig mer hemma, hade familjen i New York City som tog emot mig med öppna armar, fick stipendier till de bästa universiteten och var en del i samhället. Jag pratade med min amerikanska mamma och hon sa ”du behöver inte välja du kan vara alla tre”. Det gav mig idén att grunda det som blev Stiftelsen The Global Village.
Under åren som gått har Stiftelsen The Global Village fortsatt att arrangera event och olika inkludering och integrationsprogram. Där Ahmed tillsammans med sina medgrundare fortsatt sitt tålmodiga arbete. Utöver Järvaveckan arrangeras varje år en filmfestival med utomhusbio där barn och unga från olika stadsdelar möts. Det har byggts upp nätverk där människor med olika bakgrund träffas, det arrangeras Town Hall Meetings med debattkvällar med inbjudna politiker, musik och kulturevenemang och ambassadörmöten och mycket annat. ”Vem bryr sig” är ett annat projekt med syftet att stötta unga mellan 16 – 19 år att bli aktiva samhällsmedborgare.
Stiftelsen har även anställt tio ungdomar från närområdet. De arbetade som Demokratiambassadörer som haft i uppdrag att planera och genomföra evenemang, workshops och andra aktiviteter för att nå ut till andra unga i området under våren och på Järvaveckan 2022.
Stiftelsen The Global Village arbetar även löpande med att ta fram faktarapporter om livssituationen för människor i Sverige med olika invandrarbakgrund. I Sverige bor två miljoner utrikes födda varav mer hälften är födda i länder utanför Europa. Det är i denna grupp där utanförskapet växer och många av Sveriges utmaningar och möjligheter för ett socialt hållbart samhälle ligger i. Att fortsatt påstå vara färgblinda, inte se olikheter är inte vägen framåt. Den största likheten mellan människor är att vi alla är olika. Det är på den människosynen som målen om social hållbarhet och inkludering ytterst vilar.
Genom sitt outtröttliga arbete har Ahmed lyckats att sätta fokus på och arbetar för att motverka de stora klyftorna som finns i Sverige mellan svenskar och familjer från andra länder. Han menar att skapas inte mötesplatser kommer utanförskapet att öka och drabba kommande generationer i hela riket men särskilt i våra förorter.
– Problemet är när människor talar om varandra och inte med varandra. Men skapar vi anledningar för människor att mötas då skapas möjligheten till en förändring. Att människor träffar varandra och ser varandra det är den bästa investeringen vi kan göra. Det kan resultera i vad som helst – vänskap mellan människor, nätverk, jobb, ny kunskap och nya perspektiv för att nämna några.
Bakgrund
Ahmed kom från Somalia till Sverige 1998 tillsammans med sin mamma och sina syskon. De flydde undan kriget i Mogadishu för att starta ett nytt tryggt liv i ett annat land.
– Jag var bara 11 år men ändå mogen för min ålder och väldigt målmedveten, säger han. Att växa upp i krig och fattigdom gör att barn fort blir vuxna. Det formar en och gör att man känner ett stort ansvar.
För Ahmed fanns inget utrymme att spilla bort skolåren. Han hade fått en andra chans och lärde sig snabbt svenska. Målet var att få höga betyg, skaffa sig en bra utbildning och en framtid.
– Jag hade fantastiska lärare och mentorer och det har till stor del påverkat mitt liv. De har alltid trott på mig och sa alltid att det kommer att gå bra.
Under sitt sista år på Tensta gymnasium gjorde han ett projektarbete om att omvandla havsvatten till dricksvatten. Tanken var att bli ingenjör och lösa vattenproblem i världen med start i Somalia. Projektet ledde till att han erbjöds ett stipendium genom Courtney Ross Scholarship i USA. Han tog en kandidatexamen på Marymount Manhattan College, NY.
Direkt efter sin examen fick Ahmed arbete i Geneve med FN-skapade organisationen Interpeace. Efter nio år kom han tillbaka till Sverige. När han trots sin gedigna utbildning hamnade utanför arbetsmarknaden började Ahmed åter att arbeta med den ideella Alumniföreningen på Tensta gymnasium som han tidigare varit med och startat 2008. Då för att bygga upp nätverk och koppla ihop människor från olika stadsdelar.
– Jag ville koppla ihop människor, särskilt dåvarande gymnasielever med de som tidigare läst på gymnasiet i 80, 90 och 200-talet. För många har det gott riktigt bra och kunde agera som förebilder för den nya generationen. Vi skapade stora nätverk. Vi tog exempelvis med oss 50 personer från innerstan och 50 från Tensta och arrangerade en middag på Tensta gymnasium. Det var skilda världar som möttes men det blev ett lyckat arrangemang som sedan fortsatt.
2013 – året innan föreningen The Global Village grundades arrangerades utomhusbio i Tensta för att barn och unga från olika delar av Stockholm. Syftet var att skapa en mötesplats för unga. Ett år senare när föreningen The Global Village startats blev den arrangör för filmfestivalen som blev ett årligt event med många besökare.
Sommaren 2016 när bion skulle gå av stapeln debatterades problemet med skjutningar bland unga kriminella i förorterna. Det kom även rekordartat många flyktingar som flydde från kriget i Syrien till Sverige. I samband med evenemanget skickades en inbjudan till de politiska partierna.
– Min tanke var att det skulle vara bra för politikerna att komma till utomhusbion. Träffa alla mammorna, papporna och barnen som samlats för att se film och ha picknik. Det skulle kunna ge dem ett annat perspektiv, istället för att enbart se invandrare som ett problem.
Året därpå bjöds åter de politiska partierna in då tackade alla partiledare ja. Då skapades Järvaveckan, som idag är en av de största demokratiska mötesplatserna i landet med publikrekord på upp till 53 000 besökare.
– Första året hade vi skickat ut inbjudningarna med ganska kort varsel och då kom inte så många, säger Ahmed. Men året därpå när alla partier ville delta insåg vi att det blev för stort för att kunna genomföras under filmfestivalen. Det fick bli ett eget event och då skapade vi Järvaveckan.
Stiftelsen The Global Village och Järvaveckan
Politikerveckan i Järva arrangeras av Stiftelsen The Global Village som leds av Ahmed.
Stiftelsen. Den har sitt ursprung i föreningen The Global Village som bildades 2014. Föreningen omvandlades till stiftelse 2019 och grundades av Ahmed tillsammans med Caroline Berg, ordförande, Axel Johnson, Sven Hagströmer, grundare av Avanza Bank och Stefan Ränk, koncernchef och vd, Einar Mattsson. Stiftelsens syfte är att bryta barriärer, motverka utanförskap, öka demokratin och vidga perspektiven i olika samhällsfrågor såväl hos allmänheten som myndigheter och beslutsfattare.
– Skapar vi anledningar för människor att mötas så skapas möjligheten att ändra människors syn på varandra, säger Ahmed.
Järvaveckan är en demokratisk mötesplats som arrangeras varje år på Spånga IP – mellan miljonprogrammets förorter (Rinkeby & Tensta) och välbärgade villaområden (Spånga & Solhem). Platsen är symbolisk för innan- och utanförskapet – den osynliga gränsen. En neutral plats att mötas på. Under de fem år som den har arrangerats har den successivt växt och redan 2019 drog evenemanget fler besökare än Almedalsveckan.
– Vi startade 2017 med nio dagar men har kortat ned till fem dagar 2019 och i år till fyra intensiva dagar, säger Ahmed.
Målet med Järvaveckan menar Ahmed är detsamma som det var när han startade Alumniförening på Tensta gymnasium. Det handlar om att skapa möten för människor som annars inte möts och att skapa en anledning för att mötas.
– Man säger att människor här behöver bli integrerade men någon måste ta steget, säger han. Att skapa möten mellan människor det är den bästa investeringen.
Sedan starten 2017 har Järvaveckan blivit en av Sveriges viktigaste mötesplatser. Syftet är att minska avståndet mellan medborgare, politiker och civilsamhälle-och företagsledare.
Mål och utmaningar
En av de stora utmaningarna för Stiftelsen The Global Village och de arrangemang och verksamhet de startat är att de blivit populära och de drar många deltagare.
– Vi växer och det är en utmaning som gör att vi måste tänka på att även vara föränderliga inom ramen för det vi gör, säger Ahmed. Vi har redan gjort om en hel del. I år har vi exempelvis ett nytt tema. Vi kommer även att designa en helt ny hemsida för att underlätta för deltagande aktörer att marknadsföra sina program och lättare för besökare att navigera.
Samtidigt har det blivit ett tuffare klimat i såväl Sverige som i resten av världen. Det blåser högerpopulistiska vindar, vilket ökar klyftorna mellan människor från olika socioekonomiska områden.
– Vi får inte ge upp, säger Ahmed. Klimatet har varit tufft hela tiden men jag ser också möjligheter. Problemet är när människor talar om varandra istället för med varandra. Människor med invandrarbakgrund anklagas åt alla håll. Vi behöver inte ytterligare någon som bara påtalar problemen.
– Vi måste börja titta på hur skolan, vår arbetsplats och vårt grannskap ser ut. Försöka skapa de här samtalen som leder till förändringar. Vi har en ny regering som fokuserar väldigt mycket på frågor som Stiftelsen länge jobbat med och som är avgörande för Sveriges framtid. Det är viktigt för oss att vara med de här fyra åren och påverka samtalet så att vi talar med kunskap, fakta och talar med varandra. Tillsammans skapar vi morgondagens Sverige.
Av: Karin Urbina Rutström