Narren: Stora Eventpriset
Sedan 1998 delas utmärkelsen Narren Stora Eventpriset ut av Svenska Eventakademin. Varje år nomineras personer i branschen som gjort skillnad, visat särskild utvecklingspotential inom sitt arbetsområde och som utmärkt sig genom att kunna möta branschens ständiga utmaningar på ett föredömligt och inspirerande sätt. Personen ska också vara ett gott exempel och en förebild för branschen och för sina kollegor.
Svenska Eventakademin
Svenska Eventakademin består av personer med gedigen erfarenhet och kunskap inom mötes- och eventindustrin. Eventakademins syfte är att verka för att stimulera utvecklingen av eventbranschen samt att årligen utse en vinnare av utmärkelsen Narren: Stora Eventpriset. Priset är eventbranschen äldsta individuella och har delats ut sedan 1998 till personer som föregått med goda exempel och gjort skillnad.
Ledamöter i Svenska Eventakademin
Annika R Malmberg, VD, talare, kommunikatör, utbildare, artist, Grundare Talarnas –
Nominerad till Narren: Stor Eventpriset 2023.
Superkommunikatören Annika R Malmberg, en framstående och uppmärksammad talare, artist, författare och en av Sveriges populäraste föreläsare. Med sina 30 år i yrket är hon för många en inspirationskälla och hon brinner för att utveckla talarbranschen. Som en av grundarna till talarförmedlingen Talarnas har hon också visat hur branschen kan göra samhällsinsatser.
Så länge Annika kan minnas har scenen varit hennes hemmaplan. Scenvanan fick hon redan under skoltiden i Nyköping då dans och teater var hennes stora intresse. Valet att utbilda sig till kommunikatör kändes därför självklart när hon tog steget in i Uppsalas universitetsvärld.
– Jag ville ha ett jobb där man arbetade med att informera, prata och berätta så jag utbildade mig till informatör, säger Annika.
Efter utbildningen tog Annika jobb som säljare på utbildnings- och konsultföretaget ISL Institute. Tanken var att det skulle vara tillfälligt men det skulle visa sig bli vägen in i branschen. Det blev en raketstart.
– Där fick jag min grundläggande utbildning i försäljning och ledarskap, både i Sverige och utomlands. Jag höll sedan min egen första öppna utbildning redan efter åtta månader. Var först ansvarig för försäljning, rekrytering och senare för enheten Ledarutveckling.
Efter 13 år beslutade Annika att starta det egna bolaget TeamDesign tillsammans med en arbetskollega. Det blev grunden till det bolag hon nu drivit i 23 år.
– Vi hade en bra relation med vår arbetsgivare som var positiv till att vi startade upp och han var med som delägare under de tre första åren. Efter åtta år ville min kollega ville gå ned i tid och då tog jag själv över verksamheten.
Under de 30 år som Annika varit verksam i branschen har hon haft en imponerande karriär. Hon har fått en mängd utmärkelser och sex år i rad rankats som en av Sveriges 100 mest populära föreläsare. Som talare är hon den enda kvinnan i Sverige som fått den prestigefyllda utmärkelsen Diamond Speaker (2020) som delas ut av den oberoende organisationen Speakers Rating.
Det som utmärker Annika och kanske skiljer henne från många andra talare är att hennes föreläsningar håller en hög nivå både när det gäller innehåll och skickligt artisteri. Hennes scenframträdanden är lika underhållande som en stand-up-komedi.
– Jag har aldrig dolt att jag älskar att stå på scenen och det är min drivkraft. Jag tycker det är viktigt att åskådaren får ha kul och skratta samtidigt som de lär sig något som de har nytta av.
Passionen för artisteriet är något som också lett till att Annika för sju år sedan satte upp en egen föreställning som spelades på Maximteatern och sedan Scalateatern i Stockholm.
– Det var en person som jobbade på ett bokförlag som var med på en av mina föreläsningar. Efteråt kom hon fram och sa ”Det är så roligt när du föreläser. Det är som stand-up-komedi. Du borde köra det här som en föreställning”. Då föddes iden till föreställningen Framgång som jag körde i några år och även turnerade med.
Humorföreställningarna har dragit mycket publik och blivit något Annika fortsatt med. Den senaste som hon kallar Relationsshowen hade premiär på senhösten 2019 strax före pandemin. I samband med att den skulle sättas upp valde Annika att ta in skådespelerskan och komikern Rachel Mohlin som regissör.
– Rachel såg min föreställning och tyckte den var bra. Så jag tog in henne som regissör när jag skulle göra Relationsshowen. Hon hjälpte mig även med manusbearbetning och att vässa föreställningen. Men efter premiären hann vi bara ha tre föreställningar sen kom pandemin. De blev fullsatta, vilket var min smala lycka. Men hela turnéprogrammet som var inbokat fick vi ställa in.
Ett år senare drog Annika åter igång. Hittills har hon nu hunnit göra totalt 28 föreställningar och fler lär det bli. Utöver teatern och föreläsningarna har hon även skrivit böcker. Den första ”Ta skit! Och gör det till guld gavs ut 2009 handlar om svårigheten att ta och ge kritik.
– Den har uppdaterats gång på gång, det verkar var ett ämne som ständigt är aktuellt, säger Annika. Det är roligt att skriva och det har ett värde eftersom det är ett sätt att ge något till andra människor. Jag trodde inte att det skulle ha en sådan stor effekt när jag skrev min första bok. Men sedan har det blivit fler. Min senaste har titeln ”Relationskompassen” kom ut 2022.
Ordet mångfasetterad är en bra beskrivning av Annika och hon använder gärna erfarenheterna från det mesta hon gör i sitt arbete. Något som engagerat henne mycket är hennes engagemang och intresse för multisport – Adventure Racing som bygger på lagarbete.
– Jag och min man har tränat och tävlat tillsammans i cirka 14 år och nu coachar vi andra i lagarbete, säger hon. Nu har vi ett ungt lag Hamilton Adventure team med fyra deltagare som vi coachar, tränar och följer.
– Mycket handlar om att öka deras självinsikt om hur de fungerar under press så de kan samarbeta bättre när de tävlar. Det här gör jag utanför jobbet som talare. Men jag har stor användning i jobbet av de kunskaper och erfarenheter som det ger. Som föreläsare eller utbildare är det svårt att veta vilken effekt det jag lär ut får och vad människor gör med verktygen efteråt.
Professionalism i arbetet är en viktig del menar Annika i det ingår att utöver vara kunnig i sitt ämne även se till att bli en skicklig talare.
– För mig är det viktigt att min föreställning eller föreläsning ger ett värde till min publik. Det handlar om att ta yrket på allvar. Jag har verkat i branschen väldigt länge och vet att många vill bli talare och tycker att det är en möjlighet som ska vara öppen för alla som vill. Men det är viktigt att lära sig tekniken i yrket. Det är ett ansvar man har som talare och handlar om en respekt gentemot åhöraren.
Av: Karin Urbina Rutström
Fakta om den nominerad:
Nominerad: Annika R Malmberg, VD, föreläsare, kommunikatör, utbildare, artist, relationsexpert, Grundare och Styrelsemedlem Talarnas
- Områden: Team och samarbete, ledarskap, relationer, säljteknik, kundbemötande, presentationsteknik Driver: Hamilton Group AB och Talarnas
- Utbildning: Informationskunskap, Estetik och Nordiska språk, Uppsala universitet Insight Discovery Accredited Practitioner EQ-i , Kandidata Sweden, PSI Consultant, Consulting Resource Group International, Inc. (CRG).
- Priser och utmärkelser: Diamond speaker, www.speakerrating.com, Superkommunikatör Näringslivet, Tidningen Resumé, Platinum Speaker, www.speakerrating.com och Utmärkt föreläsare, Chefsnätverket Close.
- För sjätte året i rad med på listan av Sveriges 100 mest populära föreläsare och Med på listan över Sveriges 50 mest populära säljcoacher
- Böcker: Ta skit! Och gör det till guld, 2010, 2017. Guldläge: Så lyckas du som säljare, 2011, 2018. Tändvätska: i livet, karriären och för din alldeles egen skull, 2014, 2020. Make it work: en guide till fungerande relationer, 2017 och Relationskompassen – 10 knep för att inte tappa bort varandra, 2022.
- Föreställningar: Föreställningen Framgång och Relationsshowen.