Narren: Stora Eventpriset
Sedan 1998 delas utmärkelsen Narren Stora Eventpriset ut av Svenska Eventakademin. Varje år nomineras personer i branschen som gjort skillnad, visat särskild utvecklingspotential inom sitt arbetsområde och som utmärkt sig genom att kunna möta branschens ständiga utmaningar på ett föredömligt och inspirerande sätt. Personen ska också vara ett gott exempel och en förebild för branschen och för sina kollegor.
Svenska Eventakademin
Svenska Eventakademin består av personer med gedigen erfarenhet och kunskap inom mötes- och eventindustrin. Eventakademins syfte är att verka för att stimulera utvecklingen av eventbranschen samt att årligen utse en vinnare av utmärkelsen Narren: Stora Eventpriset. Priset är eventbranschen äldsta individuella och har delats ut sedan 1998 till personer som föregått med goda exempel och gjort skillnad.
Ledamöter i Svenska Eventakademin
David Björneloo, verksamhetsledare för Frihamnsdagarna – Nominerad till Narren: Stora Eventpriset 2023
David Björneloo är en av initiativtagare och en drivande kraft bakom demokratifestivalen Frihamnsdagarna i Göteborg. Evenemanget som startades för tre år sedan under pandemin blev en succé. Numera arrangeras det årligen och lockade senast 13 500 besökare och 400 deltagare.
Efter att i över tjugo år arbetet med kommunikation och med ett stort intresse för hur idéer formar världen tog David steget på våren 2021. Han började då arbeta heltid med att förverkliga idén att skapa Frihamnsdagarna. Genom sitt arbete, som han startade tillsammans med kollegan och gode vännen Ali Tabrizi, har han inte bara utmanat det traditionella synsättet på demokrati utan även inspirerat många att engagera sig i samhällsfrågor.
– Frågan om varför världen ser ut som den gör och varför en del kommer till tals och andra inte har alltid intresserat mig, säger David.
Idén att skapa en mötesplats i Göteborg hade funnits länge. I sitt yrkesliv har David under åren varit en flitig besökare och deltagare både i Almedalen och på andra öppna evenemang. I egenskap av tränare inom ungdomsidrotten diskuterade han och Ali, även svårigheten med att behålla engagemanget bland unga.
– Varje gång jag åkte hem från Almedalen funderade jag över varför det inte finns fler sådana här öppna mötesplatser som är tillgängliga där alla även ungdomar kan få komma till tals.
Funderingarna resulterade i en projektplan men det skulle komma att dröja några år innan den kom till användning. Vid årsskiftet 2021 kom nyheten om stormningen av Kapitolium. Det blev startskottet för David och Ali.
– Vi såg det som kulmen av en utveckling där samhällsklimatet blivit allt hårdare på bekostnad av det demokratiska samtalet. Det var en utveckling med filterbubblor på nätet och ett aggressivare tonläge. Vi frågade oss då vad vi kunde göra, utifrån våra kunskaper och erfarenheter, för att minska polariseringen i samhället.
Projektplanen plockades fram och tillsammans tog de beslutet förvekliga idén om att skapa en demokratifestival i Göteborg. Arbetet startades med att de kontaktade olika personer för att få synpunkter. Det gjordes även ett grundligt researcharbete. En form för hur evenemanget skulle byggas upp togs också fram utifrån organisationen Democracy Festivals Associations rekommendationer.
– Alla vi pratade höll med om att en sådan här satsning behövdes, säger David. Samtidigt fick vi rådet vänta eftersom det fortfarande var pandemi och kort tid att få fram pengar och resurser. Men vi kände att det här var så viktigt att vi inte kunde vänta ett och ett halvt år med att sätta igång.
I april skrev de en debattartikel som publicerades i Göteborgsposten där idén om Frihamnsdagarna presenterades. Politiker, företagare, myndigheter, föreningar och andra aktörer bjöds samtidigt in att vara med i arrangerandet av demokratifestivalen och gensvaret blev stort.
– Många ville vara med och några dagar senare sa jag upp mig från mitt jobb för att kunna fokusera på projektet. Vi fick ihop 400 talare och fyra månader senare körde vi de första Frihamnsdagarna. Det var enormt mycket arbete. Jag förstod nog inte omfattningen när vi drog igång. Men det var en fantastisk känsla att kunna få genomföra vår idé.
Frihamnsdagarna förverkligades på rekordtid och blev en succé. Plötsligt hade det skapats en unik mötesplats i Göteborg där samtal, förändring och framtidstro stod i fokus. Allt sedan dess har evenemanget fortsatt att växa och i höstas var det inne på sitt tredje år. Den här gången var temat Framtiden. Besökarna bjöds då åter på en härlig blandning av musik, kultur, seminarium, politiska debatter och workshops. Många olika aktörer deltog som utställare, det sändes podcasts och fanns gott om food trucks där besökarna kunde njuta av god mat.
– Så här i efterhand kan det nog ses som en vågad satsning av ett gäng privatpersoner att försöka skapa en nationell öppen demokratiarena med gratis inträde, säger David. Men vi hade modet och vågade tro på vår idé.
Genom sitt arbete har David tillsammans med Ali inte bara utmanat det traditionella synsättet på demokrati utan också inspirerat många att engagera sig i samhällsfrågor. Valet att genomföra ett fysiskt evenemang under pandemin var en utmaning, men de trodde på idén och genomförde den.
– Vi lever i en tid där det blir allt viktigare att vi tränar upp våra demokratiska färdigheter för att bygga tillit mellan människor och grupper. Vi tror att Frihamnsdagarna kommer att växa och locka fler människor och samhällsaktörer i framtiden. Dels är det ett uppskattat evenemang, men framförallt så svarar det upp mot ett växande behov.
Nu när det är inne på tredje året är Frihamnsdagarna fortfarande ett evenemang som fortsatt genomsyras av framtidstro, mångfald, och ett öppet och tillåtande klimat.
– Det är jag väldigt stolt över eftersom det var vår ansats att få till en mötesplats där olika människor vågar prata med varandra.
En viktig del i arbetet med Frihamnsdagarna och något som både David och kollegan Ali brinner för är att skapa möjlighet för unga att komma till tals. Vid sidan av arbetet med evenemanget genomfördes under vårvintern 2023 en rad dialogmöten, popup-evenemang, nätverksträffar och seminarier.
– Vi har ett projekt som vi hållit på med i ett år nu som heter – ”Vad säger du?”. Totalt har vi träffat cirka 750 elever i skolorna under åren och haft workshops med dem om demokrati och om att göra sin röst hörd. Vi har sedan anordnat rundbordsamtal. Där hälften av deltagarna är ungdomar som får möta politiker, företagsledare och experter. Det har varit ett sätt för oss som organisation att sett till att också unga röster kommer till tals och blir delaktiga.
David som nog av många skulle kunna beskrivas som en demokratisk visionär är fortfarande lika engagerad. Tillsammans med kollegan Ali och resten av teamet bakom Frihamnsdagarna ser han fram emot att driva och utveckla demokratiarbetet vidare.
– Temat vi valt för nästa år är ”Be the Change”, vilket handlar om att uppmana alla att bli en del i det som behöver förändras. säger han. Hållbarhet är en av hörnstenarna i vårt arbete. Ska vi lyckas med en omställning räcker det inte med att respektive bransch gör sitt eller att politikerna fattar beslut som är bra för alla. Det krävs också att vi samarbetar över gränserna så att även vanliga människor blir involverade.
Av: Karin Urbina Rutström
Fakta om den nominerad:
Nominerad: David Björneloo, Grundare och verksamhetsledare Frihamnsdagarna.
- Yrkesområden: PR och kommunikation, Interimschef, Moderator, medietränare, varumärkeskommunikation, företagsevenemang.
- Driver: Egna företaget EFOR PR & Kommunikation.
- Utbildning: Kommunikation, fil kand. Halmstad högskola, International politics University of KwaZulu-Natal Ekonomi, Växjö Universitet, Idéhistoria Globalisering, Master, Göteborgs universitet.