Narren: Stora Eventpriset
Sedan 1998 delas utmärkelsen Narren Stora Eventpriset ut av Svenska Eventakademin. Varje år nomineras personer i branschen som gjort skillnad, visat särskild utvecklingspotential inom sitt arbetsområde och som utmärkt sig genom att kunna möta branschens ständiga utmaningar på ett föredömligt och inspirerande sätt. Personen ska också vara ett gott exempel och en förebild för branschen och för sina kollegor.
Svenska Eventakademin
Svenska Eventakademin består av personer med gedigen erfarenhet och kunskap inom mötes- och eventindustrin. Eventakademins syfte är att verka för att stimulera utvecklingen av eventbranschen samt att årligen utse en vinnare av utmärkelsen Narren: Stora Eventpriset. Priset är eventbranschen äldsta individuella och har delats ut sedan 1998 till personer som föregått med goda exempel och gjort skillnad.
Ledamöter i Svenska Eventakademin
Lotta Giesenfeld Boman, VD för Sigtunahöjden och en pionjär inom besöksnäringen Nominerad till Narren: Stora Eventpriset 2023.
Lotta Giesenfeld Boman outtröttliga engagemang för besöksnäringen sträcker sig över flera decennier. Med sina modiga beslut, framsynta hållbarhetsarbete och goda ledarskap har hon blivit en pionjär som visar vägen in i framtiden. Själv hoppas Lotta hennes insatser ska inspirera fler unga att arbeta och driva företag inom besöksnäringen.
Redan på 80-talet började Lotta sin karriär inom besöksnäringen. Med en kandidatexamen i bakfickan åkte hon till Oslo och började arbeta på Visit Sweden. (då: Sveriges Turistråd) Hennes uppgift var att sälja in hela Sverige till hela Norge. Där arbetade hon med storskaliga projekt, vilket gjorde att hon tidigt skaffade sig sitt ett brett perspektiv. Något som hon sedan haft stor nytta av under hela sin karriär.
– Det är en otrolig tillgång att ha de här erfarenheterna i bagaget, säger Lotta. Jag vet hur viktigt det är med marknadsföring av en destination för att kunna attrahera besökare.
Efter att ha arbetat flera år inom den breda besöksnäringen valde Lotta att bli egen företagare och 2010 fick hon möjligheten att ta över hotell och konferensanläggningen Sigtunahöjden utanför Stockholm. Men det blev en tuff start. Efter tre års hårt arbete råkade de ut för en omfattande brand, vilket innebar att större delen av fastigheterna förstördes. För Lotta fanns det ingen tvekan om att återuppbygga Sigtunahöjden och efter tio intensiva månader var allt klart och verksamheten kunde starta upp på nytt.
– De motgångar jag mött under åren har absolut gjort mig stark men också gett mig en sårbarhet som jag är ganska ödmjuk inför, säger Lotta. När det är tufft gäller det att vara kreativ, ha god ordning och veta hur man ska ta itu med olika saker. Det är också viktigt att vara rustad ekonomiskt och försäkringsmässigt, ha goda relationer med sina kunder och leverantörer.
Sigtunahöjden är numera en hotell och konferensanläggning som är känd för att under flera år legat i framkant när det gäller hållbarhetsarbetet. Det är också en plats där många besökare slås av den härliga stämningen i huset och i mötet med personalen. Något som i företagsvärlden brukar ses som ett kvitto på ett gott ledarskap. Den höga nivån av trivsel är en del som enligt Lotta till stor del hör samman med satsningarna på social hållbarhet.
– I social hållbarhet ingår att skapa bra delaktighet och bra arbetsvillkor för personalen, säger Lotta. Genom att se till att det finns möjligheter till utbildning ökar engagemanget. Vi har därför skapat en egen akademi – ”Sigtunahöjden academy” och där vi utbildar och coachar personal i sitt ledarskap. Det är väldigt uppskattat och gör att förståelse för ekonomi, budget och arbetsrätt ökar.
Lottas förmåga att leda i kris och motgång, samt att vara transparent och ta ansvar för både sig själv och sin personal, är tydliga styrkor i hennes ledarskap. Efter pandemin var det stor brist på arbetskraft i branschen, då många med kompetens valde att gå vidare till andra yrken. Lotta valde då att gå i bräschen och göra något få skulle haft mod till. En åtgärd som också bidrog till att öka den sociala hållbarheten.
– Förra hösten var intensiv och vi i ledningsgruppen funderade på hur vi kunde attrahera extrapersonal till att jobba kvällar och helger. Det var svårt att konkurrera med livsmedelsbutikerna som betalar ett högre OB
-tillägg. För att lösa situationen matchade vi handelns OB-ersättning. Det ledde till att den befintliga personalen också gärna ville jobba helger, eftersom de kände att det lönade sig. Så det blev win-win för alla.
– För mig som arbetsgivare kostade det mer. Men det hade det ändå gjort kanske till och med blivit kostsammare om jag skulle låtit befintlig personal slita ut sig för att täcka vakanser eller hyra in personal. Så det har varit ett lyckokast.
Hållbarhetsarbetet är något som genomsyrar hela Lottas verksamhet och det har satt Sigtunahöjden på kartan. När hon blev egen ägare 2017 av anläggningen uppdaterades ägardirektiven. Lotta ville inkludera en tydlig hållbarhetsinriktning, som även omfattade ekonomin och hur eventuella vinster till stor del ska återinvesteras i verksamhet och fastighet.
Under senare år har Lotta fått flera nomineringar och utmärkelser för sitt arbete. Det finns exempel på flera andra åtgärder som genomförts på Sigtunahöjden. De har bland annat byggt upp ett eget hållbart ekosystem kring anläggningen med egna bikupor och i restaurangköket köps hela djur in, där alla delar kommer till användning. Övriga råvaror är ekologiska och närodlade. De var tidigt ute med att installera laddstolpar, man har vattenstationer i huset för gästerna att själva ta vatten från och arbetskläder sys upp av återvunna tyger.
– Många av våra besökare är intresserade av vårt hållbarhetsarbete och särskilt av hur vi arbetar med de globala målen. Vi hänvisar gärna till vår hemsida och hoppas det kan inspirera fler till att ta efter. Vi delar gärna med oss.
Sigtunahöjden är en av de första mötesanläggningarna i världen som valt att koppla sin verksamhet till FNs globala mål för en hållbar utveckling.
– Vi satte ihop en intern hållbarhetsgrupp som bestod av en medarbetare från varje avdelning. Gruppen valde ut sju mål som verksamheten koncentrerar sig på. Det finns en tydlig riktning och uppföljning. Det är ett ambitiöst arbete men också lätt att ta efter. Alla som jobbar här vet vad våra mål står för.
Något som Sigtunahöjden också blivit uppmärksammad är Lottas ledarskap. Där en viktig del är att vara en inspirationskälla och entusiasmera sina medarbetare att utveckla sitt arbete. Det är exempelvis inte ovanligt att flera av hennes medarbetare både deltar och vinner internationella kocktävlingar.
– Vi har många fina medarbetare här. Som ledare är det viktigt att ha duktiga och engagerade personer med på resan. Vi har gemensamma frukostar och då hinner vi prata igenom många saker, inte bara de positiva. Där och då löser vi och tar tag i olika utmaningar innan de växer sig för stora.
– Mina medarbetare vet också att i kris finns jag där och tar stormen. Det tror jag också är viktigt. En del ledare väljer att undvika en tuff kund- eller leverantörsdiskussion eller när någon betett sig illa, det går inte. Som ledare måste man stå stadigt och vara en enande kraft när det blåser.
Mentorskap och delat ledarskap är viktigt inom alla avdelningar och inte minst för Lotta själv.
– Jag har arbetat nära Lena Andersson, vår vice VD, i mer än 15 år. Vi har stöttat varandra genom med- och motgångar, något som i högsta grad har bidragit till framgångarna.
Något som Lotta också valt att satsa extra på är digital marknadsföring. Sigtunahöjden har även egen digital marknadskoordinator in-house, vilket inte är så vanligt bland mindre företag. Marknadsföring är viktigt menar hon, men det är också ett sätt att inspirera andra och skapa utveckling av branschen.
– Jag tror att det har stor betydelse att vi delar med oss, visar hur mindre företag i branschen på olika sätt kan arbeta mer hållbart. Då handlar det mycket om storytelling, att dela med sig av kunskap och berätta om det man gör. Jag tror att många gör bra saker i sina verksamheter men de går kanske inte ut och berättar om det.
Men det är inte bara i positiva lägen Lotta väljer att kliva fram och vara en talesperson för branschen. Under pandemin blev hon en av de som gav besöksnäringen ett ansikte. Då hon valde ta upp frågor om krånglet med att kunna söka stödpengar, osäkerheten kring restriktionerna och dröjsmålet med vaccineringen. I Svenska Dagbladet sa hon i en intervju om situationen för branschen ”Vi lever i Coronahelvetet”. ”Allt som allt har det varit för krångligt, tagit för lång tid, varit för många inblandade och håller på att få en hel bransch att bli mentalt utbränd.”
– Det som hände under pandemin var att det saknades många förebilder som annars brukar uttala sig. En av mina styrkor är att jag vågar prata och argumentera för branschen. Med min långa erfarenhet är jag inte rädd för att ta plats.
Av: Karin Urbina Rutström
Fakta om den nominerad:
Nominerad: Lotta Giesenfeld Boman, VD,
- Områden: Möten, Events och Hotell/Restaurang, hållbar besöksnäring.
- Driver/Äger: Sigtunahöjdens Konferens och Hotell, Sigtuna Fastighets AB.
- Utbildning: Marknadsekonom, Turism, /Management, Kandidatexamen, Högskolan Dalarna.
- Förtroendeuppdrag: Visita -Svensk besöksnäring, styrelseledamot 2022–, European President (ordförande), IACC Meetings 2017– 2021, IACC European board, 2010-2023, IACC Global board, 2012-2023.
- Priser och utmärkelser: Hållbart Ledarskap 2023 (nominerad), Nätverket för Hållbart Näringsliv, Sveriges bästa konferenskock, svenska Copper Skillet (Chef Ruth Weldegiorgis – Sigtunahöjden) 2023, Europas bästa konferenskock, (chef Ruth Weldegiorgis, Sigtunahöjden), 2023, Årets besöksnäringsföretag, Företagarna i Sigtuna kommun, 2022, Världens bästa konferenskock, Sofie Lidén, 2022, EIC Social Impact AwardEIC Social Impact Award, Events Industry Council 2021, Mel Hosansky award, IACC 2021, Årets Miljöinitiativ, Svenska Mötespriset 2020, Europas bästa konferenskock, Sofie Lidén, 2019, Årets hållbara företag i Sigtuna kommun, Företagarna i Sigtuna 2019, Årets arbetsplats, Majola and RS Restauranggalan 2017.