Mia Stuhre
Organisation: Almedalsveckan, Region Gotland
Utbildning: Civilekonom, inriktning marknadsföring och organisation.
Om utmärkelsen Narrenpriset:
Narrenpriset är eventbranschens äldsta individuella pris och delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen som gjort skillnad och som visat prov på särskild utvecklingspotential. Dessutom ska personen vara en förebild i branschen och för sina kollegor.
Mia Stuhre är verksamhetsledare för Almedalsveckan på Gotland som funnits i över 50 år. Under hennes ledning har arbetet med politikerveckan till stora delar förändrats. Det har blivit mer strukturerat, fått en vision, egen budget, ökad samverkan med olika grupper och bildats en särskild referensgrupp. Mia har även lagt stort fokus på att skapa möjligheter för små organisationer att kunna medverka. Det finns också numra ett ramverk som innebär att det ställs krav på att de som deltar ska ställa sig bakom demokratiska värderingar.
– Alla ska ha en möjlighet här att göra sin röst hörd, säger Mia. Vi måste värna om de mindre organisationerna. Jag möter varje dag människor som brinner för att skapa ett bättre samhälle. Almedalsveckan ska vara en plats som är till för alla, oavsett om det handlar om en stor eller liten fråga.
Det spelar ingen roll om den som vill delta har en stor budget eller arbetar med enbart ideella krafter. Det ska finnas möjligheter för alla att delta. Det som driver Mia är hennes tro på människor och livsinställningen att allt är möjligt. Trots att det hänt tråkiga och skrämmande saker de senaste åren under Almedalsveckorna har det inte fått henne Mia att vika en tum. Hon vägrar att ge upp tron på att människor och att deras positiva engagemang kan skapa viktiga förändringar.
– Jag är ingen debattör eller samhällsengagerad i någon speciell fråga som jag strider för, säger hon. Men jag brinner för Almedalsveckan och det som det gör med människor. När jag kommer ned på gatorna, efter ett halvår av intensivt arbete, och ser energin, engagemanget och glädjen som lyser från alla arrangörer och besökare. Det är magiskt. Så även när vi läser arrangörernas svar på frågan varför Almedalsveckan är viktig för dem.
– Det handlar om en demokratisk mötesplats för att nätverka, nå ut, öka kunskapen om organisationerna, samt i andra riktningen, få stimulans, ny kunskap, inspiration. En plats för demokrati. För många arrangörer är det en viktig del i deras relation med politiker, organisationer och näringsliv för att bidra till ett bättre samhälle.
Bakgrund
Mia Stuhre är utbildad civilekonom med inriktningen marknadsföring och organisation, utbildad i Växjö i slutet av 80-talet. Efter studierna arbetade Mia som marknadsförare och studentkontakt på sitt fackförbund och medverkat som utställare och marknadsförare på civilekonomstudenternas olika arbetsmarknadsdagar. Hon var också 5 år vice VD för ett mindre bolag En viktig del i hennes arbete var marknadsundersökningar. Hon har också i omgångar drivit eget företag, oftast med inriktning mot marknadsföring och sponsring. När hon träffade sin man 1999 blev det en enkelbiljett till Visby. Som nyinflyttad Visbybo började hon först som samverkans ansvarig på universitetet innan steget gick över som marknadschef på Gotlands energi, GEAB.
I sin roll som marknadschef på GEAB var hon ibland utställare och fick även möjlighet att arrangerade event vilket väckte hennes intresse. Efter ett antal år började hon arbeta som avdelningschef och verksamhetsutvecklare inom Region Gotland. Åren gick och 2016 fick hon äntligen möjligheter att söka drömjobbet som innebar att hon skulle få huvudansvaret för Almedalsveckan.
Första jobbet med event
Det första eventet som på allvar väckte Mias intresse för event var när hon arbetade med arrangemanget Geab Power Challenge. Ett event för dataspelsentusiaster med speldagar som pågick non-stop i 96 speltimmar. Eventet drog 400 deltagare, den yngsta var 14 år och den äldsta 60 år.
– Där hade jag det övergripande ansvaret för själva projektet och sedan hade jag ett par fantastiska unga kollegor som var ansvariga på golvet, säger hon. Det var otroligt kul att jobba med.
Det som verkligen ledde in henne till att brinna för evenemang var när hon 2015 fick projektledaransvaret för Offentliga Rummet, en stor årliga konferens som arrangeras av SKR.
– När vi var klara och skulle bli avtackade sa en av ledarna på SKR ”jag skulle inte bli förvånad om jag fick se Mia i något Almedalssammanhang”. Året därpå sökte jag och fick drömjobbet – verksamhetsledare för Almedalsveckan.
Politikerveckan i Almedalen
För Mia är arbetet med Almedalsveckan viktigt främst eftersom det handlar om att varje år i samverkan med arrangörerna skapa en öppen demokratisk mötesplats ett forum där fokus ligger på aktuella viktiga samhällsfrågor.
Mycket har förändrats sedan Mia satte sig vid rodret. Ett av hennes mål har sedan starten varit att få människor att förstå värdet av att ha en demokratisk mötesplats. Då det många gånger riktats kritik mot Almedalsveckan som ibland beskrivits som ett jippo.
– De som är mest kritiska är de som aldrig varit här, säger hon. För alla som jobbar inom politiken, kommun, regioner eller organisationer är det här en viktig mötesplats, säger hon. Tyvärr skapas det ibland en negativ bild i media kring de som deltar och Almedalsveckans betydelse ifrågasätts. Den effekt som Almedalsveckan har som kunskapsbärare är något som tyvärr sällan tas upp i media.
– Men hos de som kommer finns ingen tvekan om varför de är med. Oavsett om de kommer från Ystad eller Haparanda. Det finns frågor de brottas med och här öppnar sig möjligheterna att hitta lösningar tillsammans med andra.
Det som också skiljer dagarna i Almedalen från andra event är att programinnehållet styrs av arrangörerna. Det finns ett programråd som arbetar med en långsiktig utveckling i samverkan med riksdagspartierna. Men det är arrangörerna som kommer till Almedalen för att sätta fokus på viktiga samhällsfrågor som skapar programinnehållet.
– Almedalsveckan är en verksamhet där ingen äger arrangemanget, säger Mia. Det är vi, region Gotland i vår roll som värdkommun gör det här i samverkan med arrangörerna. Vi i egenskap av värd är den som har mötesplatsen men det officiella programinnehållet står arrangörerna för.
Det finns numera ett politiskt beslut att arbetet ska följa ett ramverk som bland annat innebär att det ställs ett antal krav på arrangörer som vill medverka.
– Vi kan aldrig hindra någon att komma hit. Men vi är tydliga med att Almedalsveckan är en demokratisk mötesplats. Det är samhällsfrågan som ska vara i fokus. Du ska vara här för att du tror på de demokratiska värderingarna och det ska vara fritt från kommersiella inslag.
– Under mitt första år 2017 fick vi vara med om när antidemokratiska krafter kom hit till Almedalen. Och vi kunde inte hindra dem. Men nu finns det ett ramverk som gör att vi kan säga nej. Det gör vi om exempelvis en arrangör som står bakom våldsbejakande och antidemokratiska budskap vill vara med i det officiella programmet.
Trots att det är ett stort arrangemang, är det en liten grupp som bestående av tre personer som varje år arbetar med planering och förberedelser. Förra året var det över tusen arrangörer som deltog.
– Veckorna innan är det mycket samverkan mellan olika parter för att vi ska landa alla viktiga frågor. Vi har inte en jättestor budget. Så jag brukar säga att det gäller att kunna trolla med knäna för att kunna göra det vi vill skapa.
– Vi vill att Almedalsveckan ska vara ett hållbart arrangemang och har bland annat infört en miljödiplomering för arrangörerna. I fjol tog vi ett steg till och genom ett pilotprojekt som ska leda till at ta bort engångsmaterial och ersätta det med flergångs i de tillfälliga matområden som skapas inom Almedalsområdet. Även här samverkade vi med bland annat Samhall och Light My Fire.
Dagen innan öppning flyttar hela kontoret till Visbys mitt där det byggs upp ett projektkontor och pressrum för journalister och övrig media. Det är mycket praktiskt som ska förberedas i det offentliga rummet, Under evenemangsveckan däremot är det en stor grupp som kommer in och hjälper till med arbetet i olika sammanhang.
– Vi får då extra förstärkning inom till att vi behöver. Under veckan är mycket som måste fungera, pressreleaser, stöd till arrangörer, renhållning, att det fungerar vid hamnen och samarbete med polisen när det gäller säkerhet. Vi räknar även publik förbereder ett utskick till journalisterna
Det är intensiva dagar. För Mia är det viktigt att alla arrangörer får stöd och möjlighet att nå ut till besökarna. Likaså att Almedalsveckan bibehåller sin form som den demokratiska mötesplatsen där alla röster får en chans att bli hörda. Oavsett om det är stora organisationer eller små grupper. För att små grupper och enskilda personer ska kunna delta kan de numera få stöd i form av exempelvis teknik och tält eller annan lokal.
– Förra året tog vi ett samlat initiativ och bjöd in ett stort antal mindre organisationer och personer undre parollen ”Alla Röster Ska Höras”. Vi erbjöd oss att bli medarrangörer och stå för teknik, tält och även en aula som vi hyrde. De fick stå för innehållet.
Initiativet resulterade i att flera nya grupper kunde delta och att det togs upp flera viktiga teman på arenan. Exempelvis hur unga personer med invandrarbakgrund kan komma in i samhället, våld i nära relationer och andra viktiga samhällsfrågor.
– Det är här mitt samhällsengagemang finns. Alla röster måste höras. Den bästa panelen är en panel som spänner över hela samhället. Vi behöver få den här bredden om det ska bli något djup i våra diskussioner.
Mål och framtid
Det har hänt mycket sedan Mia började sitt arbete med för sex år sedan Almedalsveckan. Då var en stor del av organisationen kring Almedalsveckan uppsplittrad mellan olika förvaltningar. Numera är alla dessa delar samordnade.
– Den administrativa sidan med kommunikation och program den satt exempelvis i en förvaltning och de som arbetade med markupplåtelse i en annan. Efter min första Almedalsvecka såg jag också att det saknades styrning, vision och en strategi. Vi hade inget att arbeta utifrån.
Mia satte bollen i rullning och det gav resultat. Förändringarna har inte gått obemärkta förbi. Efter att även ha lyckats med att genomföra en digital Almedalsvecka under pandemin prisbelönades de som Årets förnyare.
– Det som är förmånen att jobba i den här lilla organisationen är att vi har så nära till varandra och vi har direktkontakt med politikerna. Nu har vi en strategi, en vision, en struktur, och en gemensam projektbudget. Vi har kopplat Almedalsveckans uppdrag närmare våra egna politiker och lyckas få ett mycket bättre samarbete med riksdagspartiernas ansvariga. Jag vill påstå att det finns ingen mer demokratisk styrmodell än den Almedalsveckan styrs med.
Den kommande visionen under fem år framöver är att sätta formatet. Det har skett stora förändringarna under de senaste åren. Vi lyckades även med den digitala Almedalsveckan 2021. Det var inget vi planerade men vi lyckades genomföra den.
Den uppskakande händelsen, mordet på Ing-Marie Wieselgren har förstås påverkat arbetet på många sätt.
– Vi har fått frågan om vi ska börja inhägna eller spärra av området, säger Mia. Men gör vi det kommer Almedalen att bli en annan typ av mötesplats. Vi kanske kommer dit men som det ser ut nu så är det inte så.
– Däremot kommer vi till minnet av Ing-Marie vid invigningen att hylla och lyfta fram de som står upp för demokratin och vågar ta striderna, säger Mia. Det är i den andan vi ska arbetat framåt!