Mässbolaget är ett av de företag som lyckades hålla igång och utveckla verksamheten under pandemin. Istället för att dra ned satsade de på att lägga om verksamheten.
– Det var tufft för alla under pandemin, säger Marcus. Mässorna gick ned kraftigt. Men eftersom vi har en bred verksamhet kunde vi nischa om. Det gjorde det möjligt för oss att behålla och anställa personal. Vi arbetade med olika specialprojekt där vi kunde implementera vår butik och expo-erfarenhet. Exempelvis gjorde vi jobb åt vårdcentraler där vi bland annat byggde vaccinationskurer.
För de företag som hållit sig igång har det blivit en rivstart nu när olika typer av mässor dragit igång och dessutom lockat betydligt fler besökare än väntat.
– Det är ett högt tryck bland företag att exponera sig både i Sverige och Internationellt. Vi ser även ett ökat tryck med utländska kunder som hör av sig och vill ha vår hjälp. Vi arbetar just nu exempelvis med en monter till en mässa i Milano till en utländsk aktör.
– Vi har haft uppdrag i många olika länder. Men primärt jobbar vi mot Skandinavien och övriga Europa. Fast vi satsar främst på att växa på hemmaplan.
En del har dock förändrats nu när mässor och event är igång särskilt när det gäller kundernas önskemål, vilket även påverkar logistiken.
– Det är väldigt snabba bud numera, säger Marcus. Man får in förfrågningar betydligt senare jämfört med tidigare. Alla delar är mycket mer stressade än de varit tidigare.
– Fördelen för oss är att vi utmärkt oss med att ha korta hanteringstider och kan hjälpa kunder snabbt. Det beror bland annat på att vi har en hel del verksamhet in-house med egen produktion.
Utställarnas önskemål när det gäller montrar och design ser också annorlunda ut till viss del. Trenden verkar gå mot en mer minimalistisk design, med en tydlig och smakfull exponering.
– Det finns ett ökat detaljfokus i montrar, säger Marcus. Koncept och placering av montern ses över tydligare. Designen ska vara mer utmärkande och det läggs mer fokus på belysning för att produkterna ska exponeras tydligare. Beställare lägger ofta hellre pengarna på sådant än att det ska vara stort. Det är mer produktinriktat. Man vill ha en exklusivitet mätt i mindre mått, vilket gör att det krävs mycket anpassningar för att hitta rätt lösningar för kunderna.
Enligt Marcus har det också blivit ett större fokus på hållbarhet och återbruk. Tidigare var det mycket material som kasserades efter mässor istället för att återanvändas. Men det är en trend som vänt i takt med att det allmänt finns en ökad miljömedvetenhet.
– Vi jobbar hårt för att hitta system åt kunderna som innebär att de kan återbruka och lagerhålla sitt material. Lagerhållning är något vi erbjuder. Många kunder har önskemål om att renovera och återanvända möbler istället mot att investera i nytt.
– Vi hyr även ut en hel del möbler och övrigt material för montrarna vilket flertalet väljer. Som vanligt när det finns ett miljötänk när det gäller materialval kan det i början verka vara en dyr investering. Men när det återanvänds under flera mässor är det långsiktigt något som lönar det sig.
Det finns många utmaningar för de företag som nu finns kvar eller nyetableras nu när mässor och event dragit igång. Utöver de växande kraven på hållbarhet och återvinning är det brist på personal.
– Vi lyckats behålla vår egen personalstyrka, säger Marcus. När det sedan blir de här större topparna hyr vi istället in personal, som exempelvis nu senast på möbelmässan då vi hade närmare 70 man på plats som var där och byggde.
Det har även visat sig vara lång leveranstid på vissa typer av material, vilket ibland ställer krav på framförhållning bland företagen i branschen.
-Skivmaterial och vissa produkter på tekniksidan ett exempel på sådant som det blivit längre leveranstider på. Vi har en visserligen en del på lager men det är alltid svårt att veta vad som kommer att efterfrågas. Men oavsett, när mässan är då måste det lösas.
Av: Karin Urbina Rutström