Årskrönikorna kommer i en mängd olika format. Först och främst har vi de välproducerade och påkostade Tv-produktionerna som byter av varandra. Där får vi tillbakablickar inom sport, nyheter, musik och underhållning. Ofta ganska generella, något allmänbildande och delvis lite underhållande med en rad välklädda kändisar som gästar programmen.
Sedan har vi alla privata tillbakablickar som även dem tar olika form och har blivit mer offentliga genom åren. Vi har redan fått ta del av allas musikår och mest spelade låtar genom Spotifys smått geniala idé att leverera en färdigpaketerad sammanfattning av ditt musikår, självklart i perfekt delbart format.
Tanken med årssammanfattningar är ganska smart, framförallt ur ett marknadsförings- och contentperspektiv. Genom att gå tillbaka i ditt arkiv kan du profitera på redan producerat material och öka läsare/tittare/följare/likes utan större arbetsinsats. Innan Instagram och Tiktok kanske det mest var bloggare som gjorde dessa typer av inlägg, men idag syns de både hos företag och privatpersoner.
En väldigt populär variant på Instagram senaste åren har varit ”Top Nine”. Tack vare en app som du kopplar ditt Instagramkonto till så får du ut en färdigproducerad bild med dina nio mest gillade bilder från det senaste året. Bara att publicera och skriva en catchig kommentar till.
För något år sedan gjorde jag en jämförelse med vilka nio bilder appen valde ut och vilka nio bilder jag personligen valde ut, utifrån vad som betytt mest för mig under året. Det var en ganska markant skillnad, där Instagram, som så ofta, gynnade snygga och tillrättalagda bilder medan jag själv valde bilder som hade ett personligt värde. Det blev tillexempel en bild efter ett event som jag var väldigt stolt över att ha producerat, en bild från en resa som färgades av hjärtesorg och en bild från en skrattfylld biltur med kollegor.
Hur vore det om vi i år, istället för (eller som komplement till) att bara dela med oss av topparna från året, delade med oss av de tuffare minnena? För det kanske är just dessa händelser som vi kan ta som mest lärdomar från! Kanske kan du hjälpa någon annan att slippa gå i samma fotspår eller få någon att känna igen sig och känna sig mindre ensam bland de lyckliga och tillrättalagda bilderna.
Självklart behöver du inte dela med dig av alla dina lärdomar och tuffa stunder på sociala medier. Men att personligen reflektera över året, det råder jag alla till. Privat, i din relation/familj eller tillsammans med dina kollegor. För årskrönikor har ett betydligt större värde än att bara skapa likeraketer på sociala medier.
Av: Sally Jönsson Social Media Manager på Eventyr