2018 var det som vanligt fler möten än tidigare. Runt 4 200 sessioner på åtta dagar. De flesta på mellan 45 och 50 minuter. Av dessa är nästan alla varianter av ett och samma format: paneldebatter, paneldiskussioner och paneldialoger…
Paneler, paneler, över allt paneler!
Jag har modererat tretton sessioner under tre dagar. Tio av dem var paneler. I en av dessa, på femtio minuter, var det hela tre olika paneler efter varandra! Dessutom var jag själv med om att arrangera tre sessioner under tisdagen. Det blev två paneler och ett rundabordssamtal.
Normalt sett är det för få paneldiskussioner under en vanlig konferens där vi istället riskerar PowerPoint-döden. Men i gengäld tycker jag att det är en aning fantasilöst under Almedalsveckan att inte fler kan bryta mönstret och ha mer interaktiva sessioner där även publiken aktiveras eller där man på annat sätt bryter mönstret.
En av mina kunder har varje år en session som är annorlunda och alltid uppskattad. De tar en TV-programidé och gör om till en kul och nyttig session. I år var temat: Vem är smartare än en ungdomspolitiker? Tre riksdagspolitiker från de två blocken var ett lag och fick hjälpas åt att komma fram till svar på ett antal frågor som rörde klimatmålen. På andra sidan satt tre mycket insatta ungdomspolitiker och kunde svaren. Jag blev programledare. Det var game-show, det var livlinor, det var publikinteraktion och det var många skratt – samtidigt som vi alla lärde oss något och knöt nya kontakter.
Jag tycker verkligen om paneldiskussioner, men jag tycker också att fler borde testa nya grepp. Visst vill publiken lära av sakkunniga, men ännu har jag inte stött på en grupp där alla vill vara helt passiva och bara lyssna.
Tack för att du läst enda hit!
//Antoni
Ska du vara med i en panel? Här är sex snabba tips:
1. Ta reda på om det är en debatt eller en diskussion. Debatt handlar om att vinna eller förlora. Diskussion har ingen vinnare utan alla bidrar och lyssnar.
2. Fundera på två saker: 1. Vad vill du att publiken ska veta, känna och göra med det du säger? Och 2. Vad skulle du vilja veta av publiken? Det går nästan alltid att få till åtminstone en handuppräckning som engagerar.
3. Ha kontakt med moderatorn i förväg så att denne vet vad du vill och vilka frågor som kan passa.
4. Titta på den som har ordet. Om du pratar och de andra tittar åt olika håll, kommer publiken inte att veta vad de ska fokusera på. Om de istället tittar på dig, kommer publiken att göra det också.
5. När du svarar moderatorn: Titta först på moderatorn, gå sedan ut med blicken mot publiken, och när du är på väg att bli klar återvänder du till moderatorn. Det blir snyggt!
6. Associera, reflektera, lägg dig i. Var aktiv. Det blir så mycket mer dynamiskt än om moderatorn är passiv.
Av: Antoni Lacinai
