
Stockholmsmässans kalender är i stort sett fullbokad och man räknar med att över 800 000 svenska och internationella besökare kommer passera in genom mässans entréer under året. Och den 6 – 10 februari är det dags för Stockholm Furniture Fair.

Chicie Lindgren du är Business Area Manager för mässan. Ge oss några av årets highligths!
Chicie: Då vill jag gärna tipsa om den italienska designstudion Formfantasma, som är mässans hedersgäst och vars installation Reading Room på entrétorget sätter tonen för mässan. Andra höjdpunkter är den storskaliga utställningen Farming Architects av Jordens Arkitekter – ett manifest för framtidens boende med fokus på kopplingen mellan hållbar arkitektur och regenerativt jordbruk.
Det är många förstagångsutställare på plats. Berätta!
Chicie: Det stämmer. Vi introducerar bland annat den nya arenan New Ventures, som speglar nya tendenser i branschen. Här finns förstagångsutställare som Niko June, NM3, Gustaf Westman objects, Swedish Girls med flera. Dessutom har vi vårt populära område Greenhouse där unga lovande formgivare som valts ut av en namnkunnig jury ställer ut, tillsammans med svenska och internationella skolor.

Från rookies till rutinerade
Från företag som ställer ut för allra första gången till möbelföretaget Blå Station, som i år ställer ut för 34:e gången på mässan. Vi får en pratstund med Johan Lindau, CEO och grundare och med en kaffe i handen slår vi oss ner i varsin stol Max, som precis som företaget vågar ta plats och sticka ut.
I år ställer ni ut för 34:e gången på Stockholm Furniture Fair. Berätta hur det började!
Johan: Ja, det stämmer. Vår resa började bakom ett par skärmar i en kollegas showroom under Möbelmässan i Stockholm 1986. Vi ville läsa av de särskilt inbjudna gästernas reaktioner. Skulle vi våga fortsätta med vår galna idé?
Redan våren samma år ställde vi ut med egen monter på Möbelmässan i Bella Center, Köpenhamn och året därpå, 1987 ställde vi ut på Stockholm Furniture Fair för första gången. Och vi har varit trogna Stockholm Furniture Fair sen dess! Vi insåg tidigt att mässor och produktlanseringar är det mest effektiva sättet att nå ut till fler än de redan frälsta.
Hur använder ni er av mässan? Vad är viktigt för er när ni ställer ut?
Johan: Det är helt klart det fysiska mötet! Sen är mässan en viktig plattform för industrin och genom att vara på plats så blir vi en del av en helhet. För oss har mässan också blivit en självklar scen för våra produktlanseringar.
Ta oss med bakom kulisserna! Har du någon udda story att dela med dig av?
Johan: Under de 34 gångerna vi ställt ut så har många både underbara och dråpliga händelser utspelats. Till exempel när mässan införde rökförbud 1994, och kom till oss lite irriterade och påtalade att rökförbudet även gällde oss. Då svarade vi snabbt att vi hade specialtillstånd både för rökning och servering. Det slutade med att vår monter blev platsen där inte bara besökarna ville hänga utan även de mässanställda kom till vår monter för ett glas vin och ett bloss efter avslutat arbetspass!
Har du några råd att ge dem som funderar på att ställa ut?
Johan: För oss är det definitivt långsiktigt och att vara med på en branschmässa är en av de bästa investeringarna du kan göra för att vara en del av framtiden. Mötena på mässan – det är här det händer. Alla är här; de du känner, de du inte känner, mina kunder, dina kunder, allas kunder.
”Mötena på mässan – det är här det händer. Alla är här; de du känner, de du inte känner, mina kunder, dina kunder, allas kunder.”
Johan Lindau, CEO Blå Station
Men att ställa ut är inget du bara ska göra en gång. Det handlar om konsekvens, frekvens och uthållighet – år efter år – över högkonjunktur och lågkonjunktur. Du vill ju att dina kunder ska veta var de hittar dig!
Mer om:
Blå Station grundades 1986 av formgivaren Börge Lindau 1986 och sonen Johan Lindau, som är den som idag driver företaget tillsammans med systern Mimi Lindau-Rikardsson. Blå Station beskriver sig själva som katten bland hermelinerna, och följer inga trender eller önskemål från marknaden.
Stockholm Furniture Fair äger årligen rum på Stockholmsmässan och med 480* utställare och 26 500* besökare är den Skandinaviens ledande plattform för möbel- och belysningsdesign samt arkitektur. Mässan har funnits sedan 1951 och lockar formgivare, arkitekter, inredningsarkitekter, inköpare och entusiaster från hela världen. *Siffror från 2023
Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med
70 000 kvm utställningsyta. Under 2024 har Stockholmsmässan en nästan helt fullbokad kalender med över 90 inbokade event. Det innebär att över 800 000 svenska och internationella besökare väntas passera in genom mässans entréer. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang. Här kan du läsa mer.