Om man är intresserad av monterdesign så är Stockholm Furniture & Light Fair en av de roligaste och mest spännande mässorna i Skandinavien att besöka. Mässan löper parallellt med Stockholm Design Week och mer än 700 företag ställer ut, varav 80% kommer från de skandinaviska länderna. Här finns all anledning att lägga krut på miljöerna (montrarna) när inköpare, arkitekter, designers, journalister och allmänhet kommer från mer än 60 länder.
Trendspaning Stockholm Furniture & Light Fair 2020
Många trendrapporter kommer efter mässan, rapporter som behandlar innehållet, själva möblerna. Vi har sammanfattat trenderna som handlar om fonderna, det vill säga montrarna. När man som verksam inom mässbranschen själv går på en mässa så är det ofta inte innehållet som intresserar och kittlar; det är just miljöerna, hur skickliga designers och snickare arbetar tillsammans för att berätta just den kundens historia. Nörderi? Absolut!
Unga formgivare med nya koncept och tankar
Många montrar var stora och påkostade. Generellt andades mässan ändå en viss försiktighet. Det var imponerande, vackert, välarbetat och påkostat men med få saker som stack ut. Många pratade, som förväntat, om hållbarhet. Temat för mässan var respekt. Skandinavisk design i fokus lämnar många rena öppna ytor. Det som var roligast att se var ”Greenhouse” där unga formgivare och designskolor har möjlighet att ställa ut, med mer udda tankar och koncept. Den här delen av mässan får man bara inte missa!
Lugn verkar vara något som många utställare eftersträvar att förmedla. Många produkter som handlade om avskildhet presenterades, allt ifrån mobila stängda bås till fantasifulla avskärmande möbler och hela montrar som var mer avskärmade än vad vi tidigare har sett.
Tunnlar, nischer, rum och passager sågs på många ställen, inte minst i installationen på entrétorget. Årets hedersgäster, den indisk-brittiska duon Doshi Levien, vill med en abstrakt version av sin studio ge besökare en inblick i sitt arbete inom såväl arkitektur och konstruktion som enskilda objekts form och färg. Som besökare fick du vandra genom välvda gångar och rum. Flera utställare arbetade med tunnlar och nischer som koncept.

Att sänka taket är en effektfull trend som lever kvar. Montern får ett intimare uttryck, som förändras mycket beroende på utförande. En gles ljusinstallation, stora nedpendlade lampor eller ett heltäckande lövverk sätter känslan av teknik och industri eller natur och lugn.
För två år sedan anades en Art-Decotrend som aldrig riktigt fick fäste, förutom kanske i de rundade valven. Den industritrend som varit stark i flera år känns som att den är på utgående även om råa material som plywood fortfarande är populärt. Den designinspiration som vi i år sett smyga sig in i såväl inredning som mode, åttiotal á la Memphis-gruppens starka färger och geometriska former, anades här och där men inte i form av en vägvisande trend.
Designpris delas årligen ut
Varje år delas ett designpris, ”Born Classic”, ut till en möbel som juryn tror är en framtida klassiker. Årets pris gick till Åsa Jungnelius med bordet ”Ettore”, vars form definitivt för tankarna till ett årtionde med generöst färg – och formtänk. Ton-i-ton, lugna ytor och naturmaterial är dock fortfarande dominerande i just monterdesign.

Designbaren och Arranging Things Bazaar var färgglada inslag med tivoli-influenser signerade Fredrik Paulsen. Här fann man kulinarisk mat, intressanta föreläsare och samtalsämnen.
Installationer i olika former lyfter mässan och är något vi gärna skulle vilja se mer av. Oavsett om det är en konstfull dekor, en mediainstallation eller en kreativ produktdisplay så tillför det mycket till helheten.
Även om det nordiska var den tydligaste designinfluensen fanns det exempel på montrar som var extremt minimalistiska, gränsade till kitschiga eller lät produkterna sätta stämningen.
Bäst på mässan?
Trendspaning Stockholm Furniture & Light Fair 2020 och resultat: Så vad var bäst på mässan? Som helhet är mässan inspirerande och väl värt ett besök oavsett om det är möblerna, seminarierna eller montrarna som lockar mest.
Vi gillar, vårt hantverkskunnande till trots, det enkla och smarta. By Wirths monter av de enklaste former, målade ton i ton, med adderade detaljer i skuren kartong var kul. Offects välarbetade trädetaljer var fina. Att hålla ihop sin monter med synliga spännband är, tja, spännande.
Med risk för ett viss mått partiskhet; Northerns monter var välbalanserad, med ett behagligt ljus och hög finish i snickerier och material. Mums!
/AnnaLena Olsson, Sture Exhibitions & Events
Besök gärna vår hemsida för ytterligare inspiration