Tidigare i år förvandlades Tekniska museets stora Maskinhall till en framtidsstad med shoppinggata, hamn och kraftstation, en utställning som snabbt blivit en av museets mest populära bland besökarna. I stadsmiljön ryms både nostalgi och framtidshopp, och mängder av interaktiva inslag att testa i sällskap med vänner och kollegor.
Nu växer den populära utställningen och får ytterligare en utställningshall för att rymma fler av museets historiska fordon. Men det är inte bara rariteter som Sveriges första bil, T-Forden och 30-talets lyxåk som visas upp – här finns också cyklar, mopeder och en klassisk familjebil fullpackad för campingsemester.
Vid en svart Lincoln Zephyr från 1939 står en av utställningens ansvariga intendenter, Emilie Sabel. – Den här bilen kördes av Kooperativa förbundets direktör och blev sedan museichefens tjänstebil innan den blev ett föremål i samlingarna. Bredvid står Torsten Kreugers skinande blanka Bentley från 1931, en riktig skrytbil som bara finns i ett fåtal exemplar kvar i världen.
I början av 1900-talet fanns ett hundratal registrerade bilar i Sverige. Idag finns över fem miljoner. Med Zero City vill Tekniska museet både berätta om de första fordonen och hur bilsamhället växte fram, men framför allt lyfta frågan om hur vi förflyttar oss smartare i framtidens stad. Genom att förstå vilka problem bilarna löste och vilka nya utmaningar som de samtidigt skapade kan vi börja skapa en mer hållbar framtid tillsammans.
– Vi vill att det här ska engagera fler än bara de mest inbitna fordonsentusiasterna, berättar Emilie. – Vi har ju en alldeles särskild relation till våra vardagsfordon som troget kämpat på och tagit oss till skolan, jobbet och fritidsaktiviteter. Många besökare står länge och kikar in i bilarna och minns semestrar med syskongräl och utspilld läsk, frihetsdrömmar och ungdomskärlek.
För att ge ännu mer liv åt berättelsen har teamet bakom utställningen också efterlyst berättelser och prylar som tillhör bilismens livsstil. – Vi har intervjuat folk och samlat in personliga minnen, men också varit på loppis. Bland några av de senaste fynden finns en freestyle, ett hopfällbart campingbord, europakartor, matchande träningsoveraller och tillbehör att koppla in i cigarettändaruttaget, berättar Emilie och visar en hårfön och en vattenkokare – båda tillverkade för att koppla in i bilens eluttag.
Zero City är en utställning att uppleva tillsammans – med familj, vänner och kollegor. Överallt finns saker att upptäcka, känna igen, överraskas och utmanas av. Därför har den också blivit väldigt populär som aktivitet för företag som har event, möten och middagar på museet. Utställningen handlar om problemlösning och innovationskraft för en hållbar framtid – på ett väldigt konkret och lustfyllt sätt.
Den nya delen av Zero City öppnar 29 oktober 2022 och innehåller 38 cyklar, mopeder, motorcyklar, bilar, lastbil och en brandbil. Dessutom visas kolorerade historiska filmklipp och bilder från bilismens historia.
Zero City är en av många utställningar som också kan bokas som en del av museets julbord för små och stora sällskap – både att uppleva på egen hand eller med aktiviteter som Kodjakten eller Quiz Battle.