Det är svårt att inte imponeras av de storslagna innovationer som finns i samlingarna på Tekniska. Men genialiska idéer är förstås mycket mer än det som hamnar i museets montrar – det är ofta de enkla lösningarna som gör stor skillnad i vardagen. Med inspiration från historiens snilleblixtar och en portion nyfikenhet kan vi hitta lösningar och skapa en bättre framtid.
Men hur kan vi vässa våra hjärnor och få fler bra idéer? En bra början är att fylla på med energi, vilket du kan göra i restaurangen på Tekniska. Ledorden som utgör grunden för restaurangkonceptet är framtid, hållbarhet och innovation. Syftet är att erbjuda en matupplevelse som matchar den upptäckariver, nyfikenhet och framtidsoptimism som finns hos museets besökare.

Innovation i köket
Det är en solig försommardag på Norra Djurgården och köksmästare Alexander Genberg har precis varit ute i de grönskande omgivningarna och hittat ramslök, nässlor och fläder. Tillbaka i köket sätter han genast igång med att lägga in några av primörerna i oljor, medan andra läggs på tork för att sedan användas som ramslökspulver som smaksättare till exempel till fiskrätter. Strax intill honom arbetas det för fullt på att uppfinna nya inslag till det hållbara julbordet (trots att det snart är midsommar). Att ständigt hitta nya sätt att ta vara på det som växer nära, och alltid använda så mycket som möjligt av råvarorna är nästan som en sport i det här köket.
Och självklart finns förstås också nya tekniska lösningar att imponeras av. Tillsammans med startup-företaget Cubegreens har museet fått en egen “rymdodling”, ett supereffektivt sätt att odla sallad och örter året runt, utan långa transporter. Tekniken liknar den som man ser framför sig att framtida Mars-resenärer kan använda för matproduktion och museets egna odling visas självklart upp som en del av rymdutställningen Moving to Mars.
Andra spännande samarbeten är till exempel en leverantör som ersätter plastsugrör med en helt ny variant av halmstrån. Eller det med Peckas som byggt ett så kallat akvaponiskt system där fisk och tomatplantor lever i ett kretslopp som resulterar i matvaror som kräver betydligt mindre resurser än traditionell odling.
Trots att nästan allt tas tillvara i köket på Tekniska by Pontus blir det förstås alltid lite matavfall. Därför har en mullmaskin installerats i köket. Alla matrester som stoppas ned förvandlas på kort tid till näringsrik mull som kan användas för gödning till de egna odlingarna med potatis, jordärtskockor, jordgubbar och betor.
Så hur var det nu – hur får man hjärnan att hitta på fler bra idéer? Jo, genom att vara nyfiken, låta sig inspireras och samla intryck med alla sinnen, och sedan experimentera med nya kombinationer och olika samarbeten. Precis på det sättet har det flesta av historiens genialiska innovationer kommit till, och på det sättet kan du få fler idéer oavsett om du är hemma i köket, tar dig an problem på din arbetsplats eller är i färd med att lösa framtidens stora utmaningar.
Ta med dig kollegorna till Tekniska för inspiration!
Tekniska museets eventkoncept andas kreativitet, innovation och hållbarhet. Här får såväl det storslagna eventet som dagkonferensen ett lyft. Vi är stolta och glada över att ha Pontus Frithiof i samarbete med Nordrest som vår krögare. Under ledning av köksmästare Alexander Genberg, serverar den KRAV-certifierade restaurangen spännande menyer till våra konferens- och eventgäster.
Kika in på tekniskamuseet.se/konferens-och-event/ för mer information.