
På Tekniska museet finns några av historiens allra största innovationer samlade, med fascinerande bakgrundsberättelser om hur de kommit till. Museet har också alltid varit en plats för att testa sina egna idéer, experimentera och upptäcka lösningar på egen hand.
Nu kompletterar Tekniska sitt upplevelseutbud med en ny upplevelsearena som fått namnet Wisdome Stockholm. Utbyggnaden på strax över 2000 kvadratmeter är den största satsningen sedan museet startade för snart 100 år sedan och rymmer en jättelik kupolformad domteater där världsledande teknik för visualisering gör vetenskap och forskningsdata till omslutande upplevelser. I anslutning till domteatern utvecklas ytterligare innehåll i form av interaktiva stationer och labbmiljöer för nyfikna barn och vuxna.
Nya perspektiv bygger innovationskraft
För att hitta nya lösningar behöver vi ibland se världen från en helt annan vinkel – oavsett om det gäller att lösa globala utmaningar eller att stärka innovationskraften inom företaget. Det kan handla om en resa till en annan del av världen, ett möte med någon som tänker helt tvärtom, eller en plötslig insikt om hur saker hänger ihop, som gör att alla pusselbitar faller på plats.
Med visualiseringsarenan Wisdome skapar Tekniska museet tillsammans med Sveriges fem ledande science centers möjligheter att resa längre bort, djupare ned och närmare inpå än du någonsin varit. Under huven finns högkvalitativa laserprojektorer, ljudsystem och processorkraft nog att förvandla den senaste forskningsdatan till interaktiva resor där besökare själva kan vara med och styra färden – genom galaxer, svindlande specialeffekter och in på minsta molekylnivå.
Upplevelsearena Wisdome ger upplevelser som inte bara berättar om innovation – de ger perspektiven som behövs för nya kreativa lösningar.

Hållbart, hitech och hyperinnovativt – helt i trä
Tekniska museets högteknologiska Wisdome-arena ska andas innovation från upplevelsen inne i domen och ända ut i den arkitektoniska konstruktionen. Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar och sätter material och konstruktion på prov. Det välvda taket bärs upp helt utan pelare med hjälp av en teknik som bara återfinns i ett fåtal byggnader i hela världen.
Innovation är framtid, och framtidens byggmaterial är utan tvekan trä. Medan träden växer absorberar de tonvis av koldioxid ur atmosfären, och byggandet innebär mindre buller och nedsmutsning. Därför har Tekniska museet inlett ett samarbete med Stora Enso som kommer att leverera hållbara alternativ till allt som annars brukar byggas i stål eller betong.
Besök Tekniska museets hemsida.