– På Tekniska by Pontus kan du och dina kollegor njuta av ett härligt julbord samtidigt som ni gör gott för miljön och klimatet, berättar Alexander som har en bakgrund som kock på boutiquehotellet Ett hem och konstmuseet Artipelag.
– Vi väljer medvetet råvaror i form av fisk, grönsaker och örter där så många delar som möjligt av råvaran används. Närproducerat, noga utvalt och ekologiskt är våra ledord, liksom att undvika matsvinn, fortsätter Alexander.
Hur gör ni för att både bjuda på traditionella rätter och samtidigt överraska?
– Vårt julbord finns i två varianter – antingen som helvegetariskt eller som ett ”hybridbord” med grönt, fisk och kött. Gemensamt är att vi försöker tolka klassiska rätter på ett nytt, innovativt och hållbart sätt. Här finns inläggningar av aubergine, varianter av morot och öring, fermenterad gulärta, rödbetspastej, viltprinskorvar, älgfärsbullar, Jansson med en twist och smarriga desserter som saffranspannkaka och crème brûlée. Och så kaffe och julgodis förstås.
Ni presenterar också julbordet på ett innovativt vis?
– Det stämmer. Julbordet är i bordsbufféform vilket innebär att maten serveras vid bordet. På det sättet undviker alla att plocka på sig alltför mycket mat, vilket är vanligt vid traditionella julbord. En annan positiv effekt är att ni får mer tid för samtal och umgänge vid borden när ni inte behöver stå och köa för att plocka mat.
Det låter både trevligt och socialt!
– Ja, och maten kommer dessutom till bordet i fem olika serveringar. Det bäddar för spännande upplevelser och det blir vackert och dekorativt på bordet. Rätterna blir ”conversation pieces”. Det är ett nytt och roligt sätt att njuta av julmaten med gemenskap och samvaro i centrum.
Vilka är dina egna favoriter på Tekniska by Pontus julbord?
– Vår härliga Jansson, den underbara omeletten och vår inlagda aubergine.
Har du några bra tips för hur man kan få en hållbar twist på det egna julbordet?
– Till att börja med, köp inte för mycket mat.
Prova att göra en egen sillinläggning à la Tekniska by Pontus och byt ut sillen mot olika grönsaker som aubergine, blomkål och zucchini. Grönt och gott! Tycker du om skinka, så ta tillvara på spadet vid koket och gör en smaskig grönsaksstuvning. Tänk också på allt spännande du kan göra med maten som blir över. Gör en pytt, eller använd rester av julskinkan på en hembakad pizza. Gör en härlig grönkålspasta av grönkålen. Endast fantasin sätter gränser. Kom bara ihåg att ta tillvara på maten när den fortfarande är färsk. Frys in maten du lagat så har du goda matlådor och middagar att njuta av i januari, avslutar Alexander.
För mer information och bokning av julbord på Tekniska besök vår hemsida här.
Välkommen!