Är du nyfiken på hur eventekonomi fungerar? Lyssna på senaste avsnittet av Eventpodden här, så får du massor av matnyttiga tips och reflektioner.
Ibland hör man att ”det är dyrt att göra event”. Enligt mig är det att vara alldeles för generell i sitt resonemang. ”Dyrt” är det bara om effekten inte blir rätt. Att det ”kostar mycket pengar” tycker jag är ett bättre resonemang. Men om effekten bara är hög, så är det inte per automatik ”dyrt” bara för att man måste investera betydande belopp.
Detta resonemang gäller egentligen vad du än ska köpa i vårt samhälle. En ny Porsche för 500 000 kronor är inte dyr – men kostar mycket pengar. En ny Skoda för 400 000 kronor är däremot dyr. Och kostar mycket pengar. Det här begriper sannolikt de allra flesta.
Köpare av event saknar erfarenhet
Varför är det då så många som hävdar att event är dyrt? Den enkla sanningen är för att de som skapar eller köper event i dag, väldigt ofta inte har rätt bakgrund eller tillräcklig erfarenhet. En projektledare på ett företag må vara hur duktig som helst i sin roll, men om han/hon ska köpa en kickoff för två miljoner kronor, så är det inte rimligt att denna person skall förstå alla mekanismer som finns inom eventekonomin.
Det kan ofta bli fel då. Och det som är ”dyrt” inom eventindustrin är att göra fel. Dels kan du bygga ett event som inte skickar de signaler du vill och det kostar stora pengar i form av mindre nöjda medarbetare eller kunder – om än i lite abstrakt form. Eller så kan du göra fel rent praktiskt när du bygger ditt eventpussel och då kan de konkreta kostnaderna torna upp sig snabbt.
”Kunden har alltid rätt” heter det ju. Inget kan vara mer fel. De som lever efter den devisen gör ingen en tjänst inom eventindustrin. Inte sig själv, inte kunden, inte branschen. I vår värld finns det jättemånga köpare som behöver hjälp att förstå hur man använder sin avsatta budget på bästa tänkbara sätt. Vi som sitter bredvid dem vid bordet behöver hjälpa dem förstå detta – och då kan vår bransch utvecklas.
Att skapa smarta event
Events kostar som sagt ofta mycket pengar. Men vad är det egentligen som kostar mest? Hur kan man få ut mer för den budgeten man har? Låt mig lista några exempel på frågeställningar kopplade till det här med eventekonomi:
Att pruta är ett fenomen som är en konst. Den som behärskar detta kan imponera på vilken basar som helst i Sydeuropa. Men ska man ge sig på att pruta när man köper event?
”Allt ingår” hör man ofta – inte minst när det kommer till teknik på olika eventanläggningar. Kan man lita på det eller kan man ändå åka på hundratusentals kronor längre fram?
Att ta extern hjälp med sina projekt kan ju upplevas som tilltalande. Men om man har en snäv budget och resurser inhouse – är det inte självklart att man då använder pengarna till annat än kostsamma konsulter?
Att mäta vad investeringen ger tillbaka är lyckligtvis något som allt fler köpare kravställer. Men hur gör man det egentligen?
Eventbranschen har haft en stark tillväxt i flera år. Vilka är trenderna som kan kopplas till ekonomin inom den här industrin?
Mer om detta berättar jag i Eventpodden.
Framtidens eventbransch
Eventbranschen mognar i snabb takt. Köparna likaså. Inom en överskådlig framtid kommer vi ha en bransch där köparna har en omfattande förståelse för hur eventekonomi fungerar. Det kommer alla må bra av.
Köparna kommer betala rätt pengar för rätt saker, byråerna kommer tjäna rätt pengar för sin kompetens och leverantörerna kommer få rätt betalt för sina produkter och tjänster. Låt oss alla i branschen hjälpas åt att öka kunskapen kring hur eventekonomin fungerar. Då kommer det skapas ännu bättre events än i dag, med högre effekt och nöjdare kunder. Då kommer inte så många längre säga att ”Oj vad det är dyrt med events”, utan istället ”Oj vad det är dyrt att göra fel”.